10 ok amiért érdemes Nizzába menni


A 400 000 éves múltra visszatekintő Nizza sok szempontból kiemelkedő úti cél: különösen eseménydús történelemmel, rendkívül változatos építészeti vagyonnal, rengeteg múzeummal büszkélkedhet, tenger és hegyek által övezett, lenyűgöző környezetben fekszik, gasztronómiája csábító ízekkel várja a mediterrán ízek szerelmeseit. Íme 10 ok, amiért egyszer muszáj ide ellátogatnod.

1. Kellemes mikroklíma – Nizzának kivételes mikroklímája van. A Földközi-tenger partján fekszik, és a hegyek védik az erős szelektől. Éghajlata télen enyhe, a napsütéses órák száma (évi 2800 óra) pedig köztudottan magas. A sajátos fények mindig is vonzották és vonzzák a legnagyobb festőket.
10 ok, amiért érdemes Nizzába látogatni
 
2. Festői piacok – A Cours Saleya az óváros egyik leghangulatosabb helye. Nemcsak kötelező látnivaló a turisták számára, hanem a helyi lakosok találkozóhelye is egyben. Itt tartják a virágpiacot, a hétfői napokat kivéve. Itt a gyakran a nizzai dombokon található melegházakból származó fajták árasztják finom illatukat, amelyek közül télen a mimóza dominál. A gyümölcs- és zöldségpiacot a Conseil National des Arts Culinaires Franciaország egyik legjobb piacának minősítette. A bolhapiac is itt működik hétfőnként. Júniustól szeptemberig esténként kézművesvásár ad még több életet ennek a városrésznek.
A hangulatos Cours Saleya
A hangulatos Cours Saleya
 
3. A nizzai konyha – A nizzai konyha, amelyet gyakran hasonlítanak a provence-i és az olasz konyhához, tükrözi az életörömöt, előnyben részesíti a helyi termékeket, amelyek elmaradhatatlan kísérője a híres olívaolaj és a fűszernövények.

Néhány specialitás:
• Az egész világon híres nizzai saláta, amelyet néha különleges kompozíciók formájában szolgálnak fel, olívaolajjal meglocsolt nyers zöldségek keveréke, kemény tojással és szardellaszeletekkel díszítve.
10 ok, amiért érdemes Nizzába látogatni
 
• A pan-bagnat – vagy szó szerint pain mouillé – nizzai saláta két szelet fokhagymával bedörzsölt és olívaolajjal átitatott kenyér között.
• A pissaladière olívabogyóval és szardellával díszített hagymatorta, nizzai dialektusban pissala.
Pissaladière
Pissaladière
 
• A socca egy nagy, csicseriborsólisztből készült lepény, amelyet forrón és jól megborsozva kell fogyasztani.
• A ratatouille paprikából, cukkiniből, padlizsánból, paradicsomból és hagymából készült lecsószerű étel.
• A cukkinivirág fánk, amelynek tésztája könnyű, vékony és ropogós.
• A mesclun többféle, Nizzában termesztett salátaféléből álló keverék.
• A tourte de blettes nem más, mint két réteg tészta között egy édes töltelék, amelynek összetevői mangold, fenyőmag és a pastis nevű likőrbe áztatott mazsola, a nizzai édességek közül a legmeglepőbb.

4. A világ legfinomabb fagyija – Fenocchio fagyizó: Nizza híres-neves fagyizója, a Fenocchio 1966-ban nyílt meg a Place Rossettin, Nizza óvárosában. A boltot azóta is a Fenocchio család vezeti, sőt 88-ban egy második üzletet is nyitottak a Cours Saleya közelében. Nem kevesebb, mint 94 mennyei ízt kóstolhatunk itt meg, 59 tejszínes fagylaltot és 35-féle szorbetet. A nagy klasszikusok mellett számos izgalmas újítást is érdemes bevállalni: kakukkfű, rebarbara, ibolya, rózsa, paradicsom, kaktusz, bazsalikom, levendula, hogy csak néhányat említsünk a különlegességek közül.
10 ok, amiért érdemes Nizzába látogatni
 
5. Nizzai karnevál – A karnevál időszaka télen nagyszerű alkalmat kínál Nizza felfedezésére: élvezni lehet az enyhe időjárást, a ragyogó eget és a Côte d’Azur sajátos életörömét. A természeti látnivalók, a kulturális és művészeti élet, a nagyszerű gasztronómia gazdag élvezeteket kínál.
Legközelebb 2010. február 12-től 28-ig élvezheted a színes karneváli forgatagot.

10 ok, amiért érdemes Nizzába látogatni


6. Az óváros látnivalói – Nem szabad kihagyni a sétákat az óváros árnyékos utcáin, ha fel akarjuk fedezni a város igazi lelkét. Ez a kacskaringós utcák és színes homlokzatok jellemezte városnegyed a szárd építészet színeit és stílusát tükrözi. A XVII. századi Palais Lascaris, a Palais de Justice, a Palais de la Préfecture, régi nevén Palais des Rois Sardes, a régi Palais Communal Masséna vagy a régi szenátus illusztrálják az épületek változatosságát és gazdagságát, amelyekben bővelkedik az óváros.

Az egyházi építészet kivételes példákkal rendelkezik, ezek közül a Sainte-Réparate-katedrális és a csodálatos Chapelle de la Miséricorde nagyon specifikus nizzai barokk művészetről tanúskodik, amely a XVII.-től a XIX. századig tartott. Az óváros jelentős színhelye a kreativitásnak is, mint ahogy általában az egész város, amely bővelkedik a XX. századi művészeti alkotásokban. Négy városi galéria van a rengeteg privát galéria és műhely mellett.
Óváros
Óváros
Ortodox templom
Ortodox templom
 
7. Építészeti műemlékek – Nizzát a különböző időszakoknak megfelelő építészeti stílusok változatossága jellemzi. Az évszázadok során Nizza minden időszak jegyét megőrizte a falain. Az ókorban görögök és rómaiak lakták a területet, ebből az időből maradtak meg az olyan helyek, mint Cimiez, amely arénáiról és termálfürdőiről ismert, a görög maradványok és a középkori romok a Colline du Château-n és a Garibaldi tér alatt. A  barokk művészet a klasszikus művészettel együtt az első olyan stílus, amely olyan eredeti műemlékekkel szolgál, amelyek tökéletesen példázzák ezt a teátrális építészetet.
A legkreatívabb korszak még ma is a Belle Epoque. A város kiterjed a dombokra, ahol az ott „telelők”, azaz az európai arisztokrácia és nagypolgárság tagjai szabadon eresztették a fantáziájukat, és megvalósították a vágyaikat. Ekkor születtek a kastélyok, az olyan zöld terekbe beillesztett és gondosan megtervezett paloták, mint a keleti ihletésű barokk Château de l’Anglais, a Szépművészeti Múzeum, a Château de Valrose, amely jelenleg a Tudományok Egyeteme, Európa egyik legszebb campusa.
Természetesen ilyen a műemléknek nyilvánított Hôtel Négresco, amelyet az amerikai sajtó a világ tíz legjobb palotája között tart számon.
A város másik gyöngyszeme, a Saint-Nicolas ortodox orosz katedrális mutatja, hogy a császári család mennyire vonzódott Nizza városához. A Parc Impérial lábánál épült, Nyugat-Európában a legszebb orosz templomnak tartják, és kivételes ikonokat, fafaragásokat és freskókat mondhat a magáénak.
10 ok, amiért érdemes Nizzába látogatni
 

8. Sport és természet – A tenger és a hegyek között fekvő Nizza a sportoláshoz és a természet élvezetéhez is remek lehetőségeket kínál. Itt található a tengeri emlősök nemzetközi rezervátuma, és mindenféle tengeri sport is űzhető itt. A hegyekben a téli sportoknak hódolhatunk, tavasztól pedig a Mercantour Nemzeti Parkban nagyszerű kirándulásokat lehet tenni, ahol láthatunk mormotát, királysast, zergét és akár farkast is, ha éppen nem a via ferraták, a hegymászás vagy a canyoning vonz minket jobban.

9. Elsőrangú szálláshelyek –
Nizza Párizs és a párizsi régió után a legjelentősebb szállodaparkkal rendelkezik Franciaországban, ami közel 200 szállodát jelent (ez kb. 10 000 szállodai szobát takar, a négycsillagos luxusszállodától az egycsillagos szállodáig). A diákszállás

  

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése