Belgrád

Belgrád a fővárosa, és a legnagyobb városa is egyben Szerbiának. A város a Száva és a Duna egybefolyásánál fekszik Szerbia északi részén, ahol a Kárpát-medence találkozik a Balkán-félszigettel. Az 1,9 milliós lakossággal (2008-as becslés), Belgrád a legnagyobb város a korábbi Jugoszlávia térségében, és a negyedik legnagyobb város Délkelet-Európában Isztambul, Athén és Bukarest után.

Belgrád átfogó tömegközlekedéssel rendelkezik, ami leginkább a buszokon alapul (118 városi és több mint 300 külvárosi vonallal bír). Tizenkét villamos vonal van és 8 trolibusz. Illetve autóval is meg lehet közelíteni Belgrádtól a környező városokat, egyszóval a közlekedéssel sincs gond Belgrádban.


Zadar
(Foto: flickr by St Stev)


A város alapítása egészen a Kelta és a Római korba nyúlik vissza, amit egy szláv egyezség követett a 7. század körül. A középkorban bizánci, frank, bolgár, magyar és szerb tulajdon is volt, amíg az oszmán birodalom meghódította 1521-ben és a törökök adminisztrációs központjává nem vált. Később a Független Szerb Állam fővárosa lett először (Magyarország 1427-ben elfoglalta), majd 2006-ban lett újra fővárosa Szerbiának.

Látnivalók

Építészet:
Belgrád erősen változó építészetet mondhat magáénak, Zimony tipikus Közép-Európai építészetétől egészen a modernebb építészetig és új Belgrád kiterjedt elrendezéséig. Belgrádban a legöregebb épületeket a 19. századtól tartják számon a város földrajzi helyzete, és a gyakori háborúk, illetve  pusztítások miatt. A legöregebb publikus struktúra Belgrádban egy nehezen meghatározható török sírhely, amíg a legidősebb ház egy egyszerű agyagház, a késői 18. századból.


Szerb parlament
Szerb parlament (Foto: flickr by Pricey)


A nyugati befolyás a 19. században kezdődött, amikor a város teljesen átalakult egy keleti városból a kor korabeli építészet formájába, neoklasszicizmus, romantika és akadémikus művészet hatására. A szerb építészek a külföldiek másolatára folytatták a fejlődést a 19. század végén, és ekkor építették a Nemzeti Színházat, az ”Old Place”-t, a Katedrális Templomot, és később, a 20. században a Nemzeti Múzeumot.

A kommunista uralom alatt sok házat építettek gyorsan és olcsón, a II. Világháború utáni vidékről menekülő emberek befogadására., ami néha egyhangú épületeket eredményezett. Bár Belgrád az 1950-évektől átvette a modern irányzatot és azóta is az a domináns építészeti forma.


Kalemegdan Tower
Kalemegdan Tower (Foto: flickr by Pricey)


Turizmus:
A történelmi részei, és épületei Belgrádnak a város főbb látványosságai között vannak. Magába foglalják Skadrlija-t, a Nemzeti Múzeumot és a közeli Nemzeti Színházat, Zimonyt, Nikola Plasic teret, a Terazije Students' teret, a Kalemegdan Fortress-t, Knez Mihalova utat, a Parlamentet, a ”The Temple of Saint Sava” és az ”Old Place”-t.


Knez Mihalova út
Knez Mihalova út (Foto: flickr by Damien Smith)


Mindezek után rengeteg park, emlékmű, múzeum, kávézó, étterem és bolt van a folyó mindkét oldalán. Az ”Avala Monument” dombtető remek kilátást biztosít a városra. Josip Broz Tito mauzóleuma és a közeli Topcider és Kosutnjak parkok egyaránt híresek, különösen a jugoszláv látogatók körében.


Monument of Monuments
Monument of Monuments (Foto: flickr by Damien Smith)


 A királyi család háza a ”White Palace” (Beli Dvor) is nyitva áll a látogatók előtt.  A hely rengeteg értékes művel rendelkezik Rembrandttól, Nicolas Paussintől, Sebastian Bourdontól, és még sok más  művészig.


Old Palace Gardens
Old Palace Gardens (Foto: flickr by Damien Smith)


 Ada Ciganlija egy sziget a Száván, mely Belgrád legnagyobb sport és szórakozási komplexuma. Ma már kapcsolódik a parthoz, kialakítva egy mesterséges tavat a folyón. Ez a legkedveltebb helyük a belgrádi embereknek a nyári nagy hőség ideje alatt. Hét kilométernyi hosszú vízpart van különböző sportolási lehetőségeknek, beleértve a futballt, golfot, kosárlabdát, röplabdát, rugby-t, baseball-t és a teniszt. Nyáron feltehetően 200-300,000 fürdőző van naponta.


Kalemegdan park
Kalemegdan park (Foto: flickr by Damien Smith)


Klubok 24 órán keresztül működnek  és biztosítanak élő zenét, illetve késő esti bulikat a parton. Extrém sportok is elérhetőek, mint a bungee jumping, vízisí és a paintball. Számos utak vannak kialakítva a szigeten azoknak, akik futnának vagy bicikliznének egyet. E szigeten kívül még sok más sziget megtalálható  Belgrádban, ugyanis 16 sziget van összesen a városban, amiknek a nagy része használatlan.
Josip Broz Tito mauzóleuma
Josip Broz Tito mauzóleuma (Foto: flickr by AudreyH)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése