Bukarest


Egyéni keresés


Főoldal


Ország : Románia
Megye : Bukarest Alapítás éve 1459
(III. Vlad Dracula)
Népesség :
Város (2005) : 1 930 390 fő    
Agglomeráció  : 1 941 803 fő
Népsűrűség  : 8111 fő/km²
Területe  :
Teljes : 228 km²  
Elővárosokkal :
238 km²
Magasság : 60-90 m

Helyi időClick for Bukarest, Romania Forecast


Általános információk:
Egyetem tér I. (foto : Flickr by seisdeagosto)
Románia fővárosa az ország délkeleti részén, a kis Dimbovita folyó két partján, a román-bolgár határon végig vonuló Dunától északra mintegy 68 km-re, a Fekete-tengertől nyugati irányban 265 km-re, és a Román-alföld termékeny síkságán terül el Bukarest.

Történelem


Bukarest virágzása az 1930-as években

Azok a román emberek, akiknek közvetlen tapasztalatuk nem lehet erről az időszakról, ők is úgy emlegetik a két világháború közötti időket, mint Bukarest aranykorát.  Több külföldi turista író jegyzett fel elragadó gondolatokat Bukarest gazdag kulturális és gazdasági életéről, kitűnő éttermeiről, tisztelettudó pincéreiről és alacsony árairól. Olivia Manning Balkáni-trilógia című művéből ismerhette meg Bukarestet leginkább a nyugat. A könyv a dekadencia melegágyaként írja  a várost, tele kalandorral, kémekkel és más különleges figurákkal, akik nem csupán a képzelet szüleménye voltak. Az írónő saját élményei alapján mutatja be a várost, mivel a második világháború kitörésekor Bukarestben élt.

Atheneum
(foto : FLickr by sociate)


Diadalív
(foto : Flickr by ccarlstead)
Románia gazdasága az 1920-as években ugrásszerűen megnőtt, amit leginkább gabonaexportjának köszönhetett és igyekezett külföldi befektetőket az országba csábítani.
Az 1929-es tőzsdekrach utáni világgazdasági válság a gabona árát leértékelte, mezőgazdasági válság alakult ki és egyre nagyobb lett a munkanélküliek száma. 1934 utáni új befektetések enyhítettek az elszenvedett károkon.

Kápolna (foto : Flickr by zrim)

A válság ellenére az 1930-as években Bukarest tovább növekedett, az ingatlanpiaca meglehetősen fellendült, egyrészt a kormány építkezéseket ösztönző politikája miatt, másrészt a városba áramló új lakosok miatt. A város terjeszkedése látványosan felgyorsul, amíg 1918-ban Bukarest lakossága 383 ezer volt, úgy 1939-re már 870 ezer volt.


Odeon színház
(foto : Flickr by Dan..)


Szent Nicholas ortodox templom
(foto : Flickr by Dan..)

Ebben a korszakban a román építészet is virágzott. Olyan avantgárd épületet emeltek, mint az ARO-ház – napjainkban a Pátria mozinak ad otthont- vagy a Baneasa vasútállomás. Számos késő klasszicista épület is ebben az időszakban épült, ilyen a Diadalív, az új királyi palota vagy a fákkal határolt körutak lakóházai, amelyeket francia mintára készítettek.
Intellektuális és a művészi élet is fénykorát élte ekkor. Több híres név fémjelzi ez a korszakot, mint Enescu, Eliade és Bramcusi, akik nemzetközileg is elismertek voltak. Ekkoriban Bukarestet Európa a művelt gondolkodók városaként tartotta számon.
Tineretului Park (foto : Flickr by cod_gabriel)

Az 1930-as évek kétségkivűl a pompa és a virágzó kulturális élet volt a meghatározó, de meg kell említeni a korszak negatívumait is, mint a politikai bizonytalanság, a valódi demokrácia hiánya és a hatalmas vagyonbeli különbségek. Ugyanakkor egy gazdag ember számára nagyon vonzó lehetett a 1930-as évek Bukarestje.Látnivalók
Az Egyetem tér

Az 1970-ben épített Intercontinental Hotel mintegy huszonkét emeletével emelkedik a tér északkeleti részén a többi épület fölé. Abban az időben a város legnagyobb épülete azt szimbolizálta, hogy Bukarest is Európához tartozik. Az ellátás színvonalát a ’80-as években is kifogásolták az itt megszálló külföldiek, viszont a 21. emeleten lévő Luna Barból gyönyörű kilátás nyílik a városra.
Hotel Intercontinental
(foto :  Flickr by noheat)


Vidékmúzeum
(foto : Flickr by GflaiG)
Az Egyetem tértől északnyugati irányba található az első világháború után népszerűvé vált neoromán építészet eredménye az Építészeti Kar. A korabeli modernizmus egyesítette a Brancoveanu-stílust a hagyományos román elemekkel, a mediterrán, keleties és balkán motívumokkal. Az újonnan épített szárny már kevésbé érdekes.
Egyetem (foto: Flickr by cod_gabriel)
Az egyetem késő klasszicista főépülete a tér nyugati részén emelkedik. A Bukaresti Egyetemet csak 1864-ben alapították meg, de az épület már 1857-59-ben elkészült. Az első egyetem Iasiban volt, a Bukaresti az úrakegyesült Románia második egyeteme lett. Az épület előtt különböző standokon használt könyveket lehet megvásárolni.

Egyetem tér II. (foto : Flickr bycod_gabriel)
A korinthoszi oszlopok mögött a Román Nemzeti Bank késő klasszicista jegyekkel épült francia épülete áll. 1883-ban Románia egyik leghíresebb szállója a Serban Voda helyén emelték. A szobrai a mezőgazdaságot, az ipart, az igazságot és a kereskedelmet szimbolizálják.

Nemzeti Bank (foto : Flickr bycod_gabriel)

A tér keleti részén emelkedő betonóriás a rosszul megvilágított Nemzeti Színház. Az 1973-ban épült színház, tipikus példa a Ceausecu által annyira kedvelt, kommunista stílusú késő klasszicizmusnak. A homlokzatot egy tradicionális moldovai kolostorról mintázták, de a jelenleg látható az 1984-es átalakítás eredménye.  Hivatalos nevét a híres román regény- és drámaíróról kapta, így I.L. Carahiale Nemzeti Színház nevet viseli.

Nemzeti Színház (foto : Flickr by anaadi+)
A Bukaresti Városi Történeti és Szépművészeti Múzeum Románia egyik legértékesebb helyi múzeuma, de sajnos angol feliratok sehol sem láthatóak, ezért jó előre lefoglalni egy idegenvezetőt. Az múzeumot eredetileg egy palotának építette egy gazdag nemes ember, Costachie Sutu két bécsi építésszel Konrad Schwinck-el és Johan Veit-el az 1830-as években. A négy tornyú épület külsejét leginkább a neogótika jellemez. A belső térben, a lépcső felett látható tíz négyzetméteres tükröt Velencéből hozatták. Aki esetleg érti a feliratok vagy sikerült idegenvezetőt találni, akkor számos értékes dolgot lehet megtudni Bukarest történeleméről és fontosabb fejlesztéseiről.

Városi Történeti és Szépművészeti Múzeum (foto : Flickr bycod_gabriel)

A kormányzati negyed

Az Egyetem tértől déli irányban található az Egyesülés tér. Ceausescu attól már tartott, hogy lerombolja Románia ortodox egyházának központját, de a kormányzati negyedet úgy terveztette meg, hogy annak építészeti jelentőségét mindenképpen csökkentse. Mégis remekül megfigyelhetőek az épületegyüttesen a vallási építészet több válfaja is. Központi épülete a Pátriárka Székesegyház. A templom szerény épülete 1654 és 1658 között épült az argyasudvarhelyi kolostor mintájára.
A Pátriárka palotája már egy sokkal impozánsabb épület, az 1708-ban befejezett munkák után a romániai ortodox egyház legfőbb vezetőjének rezidenciája lett.

Pátriárka Székesegyház (foto : Flickr bycod_gabriel)

A közelben található Radu Voda kolostort II. Alexandru Mirea a 16. században alapította. Eredetileg ez lett volna a város főtemploma, és a székesegyházhoz épült, de később 1714-ben, majd 1859-63-ban késő klasszicista jegyeket kapott.
Mellette emelkedik a Bucur templom, amelyet a legendák szerint Bucur pásztor alapította, akiről Bukarest is kapta a nevét. Sok legendával hasonlóképpen ezt sem támasztja alá semmilyen tény anyag.
A közelben lévő Antim kolostort 1715-ben Branciveanu-stílusban építették. Az impozáns szobrait Románia híres szobrászának Karl Storcnak (1826-1887) a munkái. A kolostorban mindössze 7 szerzetes él jelenleg. (2007)
Antim kolostor
(foto : FLickr by cod_gabriel)


Római tér, római nőstényfarkas
(foto : Flickr by Joel Abroad)

A Parlament


Az épület rendkívül megdöbbentő látványt ad. Megépítéséhez le kellett rombolni a régi Bukarest egyötödét. Az országgyűlés itt ülésezik egészen 1994 óta, 2004-től pedig a szenátus. A hivatali szerepe mellett kiállításoknak, konferenciáknak, koncertnek és más nagyobb volumenű eseményeknek is helyet ad. A látogatók előtt nem mindig van nyitva, amikor is a kormány ülésezik.
A Parlament épületében van a Román Népviseletek Múzeuma és a Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeuma. 
 
Parlament I. (foto : Flickr by Alex Art)
Az Egyetem tértől északra

A vörös téglás Olasz templom Románia legkevesebb lélekszámú kisebbségének ad helyet. I. Károly idejében olaszok tízezrei költöztek Romániába a jobb élet reményében. 1948-as felmérések szerint Bukarestben mintegy 1200 olasz család élt. Napjainkban mivel az olasz gazdaság jóval fejlett, ezért a migráció ellentétes irányú.

Forradalom tere (foto : Flickr by chill)
A modern külsejű Pátria mozi épületét eredetileg Aro-háznak nevezték, ami 1931 és 1935 között épült. Az író Ion Creanga fiának, Horia Creanga építésznek az első jelentősebb alkotása a Pátria mozi épülete. Az fényűző márványcsarnok 1200 székes befogadó terme, filmek vetítésére és koncertek megtartására egyaránt alkalmas.

A Római téren látható a Romulust és Remust szoptató római nőstényfarkas szobra, ezzel kifejezve azt, hogy a románok szerint a tér a feltételezett latin őseiről kapta a nevét.

A Győzelem sugárút

A Calea Victorei egykor Bukarest főutcája volt, és mindkét oldalról nagybirtokosok palotái szegélyezték.

Győzelem sugárút (foto : Flickr by cod_gabriel)
Amikor déli irányból érkezünk a Győzelem sugárút felé, akkor elsőként egy betontornyot láthatunk, ami nem túl látványos, de azért érdemes továbbhaladni, mivel a 11-13. szám alatt áll a CEC palota, ami a kapitalizmus templomaként szolgálhatott a kommunista időkben. Az eklektikus épület 1894-ben Paul Gottereau tervei alapján emelték. Az impozáns épületet kígyók, kariatidák és címerek díszítik és az üvegkupolás épület bensője még csodálatosabb.

CEC palota (foto : Flickr by katesheets)
A CEC mellett álla a teljesen új márvány és üveghomlokzattal díszített Bukaresti Pénzügyi Palota. Annak ellenére, hogy a posztkommunista épület Bukarest legmagasabb épülete mégsem nyomja el a CEC palotát és a többi történelmi épületet.

Szemben található Románia Nemzeti Történeti Múzeuma, ahol 1970-ig a Főposta működött. 1894 és 1900 között épült a korábbi Constantin Voda Szálló helyén, francia eklektikus stílusban. Az Alexandru Savulescu által tervezett múzeumban, angol, francia és román nyelven tartanak idegenvezetést.
Nemzeti Történeti Múzeum (foto : Flick by Marciela)
 0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése