LuxemburgEgyéni keresés


Luxemburg
Ország: Luxemburg
Körzet: Luxembourg
Népesség: város – 76240 fő (2005-ös adat)
                    elővárosokkal – 103973 fő
Népsűrűség: 1485 fő/km²
Területe: 51,46 km²
Koordinátái: é. sz. 49°36′42’’, k. h. 06°07′48’’
Legmagasabb pontja: 402m
Legalacsonyabb pontja: 230m
Ország előhívószám: +352
Testvérvárosai: Camden – Nagy-Britannia
                            Metz – Franciaország


Click for Luxembourg, Luxembourg Forecast  Luxemburg városa (Foto: Wolfgang Staudt by flickr.com)
Helyi idő

Luxemburg egy mesekönyvbe illő szépség. Az ezer éves város felkerült az UNESCO listájára. Egyszerre sugározza a régi és új levegő elegyét. Nem véletlenül lett 1995-ben a Európa Kulturális Városa és 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa. Megtalálhatóak mind modern építészeti remekművek (például a Filharmónia épülete,ami egy hatalmas koncertterem), mind múzeumok, elegáns butikok és éttermek, valamint csodálatos kirándulóhelyek,hegyfok, völgyek. Sokan Párizs kicsiny változatának tartják.
Kontinensünkön alig van ország, ahol ilyen talpalatnyi területen ilyen sok kultúra találkozna, keveredne, lakossága ennek ellenére mégis nagyon európainak érzné magát.


 Filharmónia épülete (Foto: Original Rudie by flickr.com)

Látnivalók

Nagyherceg palotája: a mór stílusú palota a spanyol megszállás alatt épült az 1570-es években. Régebben még a királyi család itt élt,de manapság már csak ünnepélyes fogadások helyszínéül és a Nagyherceg palotájaként szolgál ( a királyi család már a Colmar-Berg kastélyban lakik). A palota csak 1 órás idegenvezető által vezényelt látogatásokra nyit ki nyaranta (túránként 40 jegyet értékesítenek).


 Nagyherceg palotája (Foto: gweanel.piaser by flickr.com)
  
Luxemburg város Történelmi Múzeuma: egy élvezetes többszintes komplexum. Az üvegfalú liftből elénk táruló látvány kihangsúlyozza a sziklás felületű Óvárost. Az alsó szintek a város történelmét mutatják be fa makettek segítségével, míg a felső szintek egy valamikori csodálatos kúria szobáit mutatják be. A recepciónál ingyenes angol nyelvű útmutatóhoz juthatunk hozzá.


 Makett Luxemburg város Történelmi Múzeumából (Foto: razvan.orendovici by flickr.com)
  Bank Múzeum: Hol máshol lenne a legalkalmasabb eltölteni egy órát egy Bank Múzeumban, mint Luxemburg városban? A Banque et Caisse d'Épargne de l'État központjában (Luxemburg 180 bankjának egyike) található múzeumban mindent végigkövethetjük 140 év banki tradícióit és újításait a malacperselyektől a bankjegy automatákon keresztül a bankrablókig.

 Bank Múzeum (Foto: hoshiko-san by flickr.com)
  
Modern Művészeti Múzeum: a 2006-ban nyílt múzeumot egy amerikai-kínai származású építész, Ming Pei tervezte (ő tervezte a párizsi Louvre piramist is). A pazar üveg tetejű galéria csodálatosan ötvözi a kortárs művészetet a régebbi stílusokkal. A múzeum gyűjteménye tartalmaz a fényképektől elkezdve a divaton keresztül a multimédiáig mindent.


 Modern Művészeti Múzeum (Foto: snaiwedu by flickr.com) 

Amerikai katonai temető: A Luxemburgtól 5 km-re keletre található csendes és nyugodt Amerikai Katonai Temető 5076 katonának nyughelye, akik a második világháborúban estek el a Bulge-i csatában, hogy felszabadítsák a Nagyhercegséget. 101 sír ismeretlen katonának ad végső nyugodalmat. Az ismert katonák sírhelyei rangtól, fajtól, vallástól és származási helytől függetlenül lettek elhelyezve, az egyetlen kivétel George S. Patton tábornok sírhelye,mert nagyon sokan csak az ő emléke miatt látogatják a helyet. A temető minden nap reggel 9-től délután 5-ig van nyitva, a belépés természetesen ingyenes.


Amerikai katonai temető (Foto: Salfordian by flickr.com)

Petrusse-bástya boltozat: 1644-ből származik, amikor a spanyolok megerősítették a középkori erődítményt. A Beck-bástya a svájci erőd építő Issac von Treybach ellenőrzése alatt épült. A bástya a mai 27 méteres magasságát 1685-ben érte el. A Ravelin du Pâvé-i erőddel együtt Luxemburg legjobb állapotban lévő erődítménye ez. Később a franciák és az osztrákok is bővítették az erődítményt, amit a Londoni Egyezség után leszereltek, valamint a lőréseket és bejáratokat befalazták.


Petrusse-bástya boltozat (Foto: hoshiko-san by flickr.com)

Közlekedés

Luxemburgban a Eurolines biztosítja a fő nemzetközi buszjáratokat. Járatok indulnak Amszterdamba (22 euróért, 8 és fél órás út, naponta egy járat), Brüsszelbe (15euróért, 3 óra 45 perces út, naponta 1 vagy 2 járat) és Párizsba (24 euróért, 5 és fél órás út, hetente 5 járat). Országon belüli járatok például a Müllerthal-ban levő Echternach-ba és a Moselle völgyben található Remich-be a városi buszállomásról indulnak (ami a vonatállomástól közvetlenül balra található). Nemzetközi vonatok a Gare Central-ból indulnak a környező országokba, leggyakrabban Brüsszelbe.

 Gare Centrale (Foto: apaoli by flickr.com)

A városon belüli közlekedést illetően tervbe van véve egy kombinó vonal kiépítése,ami a a vasútállomást köti össze a Kirchberggel az Ave de la Liberté-n és a Blvd R Schuman-on keresztül,de amíg ez megépül, addig a buszokkal juthatunk el a város legtöbb pontjára. A város fő buszállomásai a Gare Centrale és az Óvárosban található Place Hamilius. A legtöbb busz reggel 5.30-tól este 10-ig közlekedik. Utána az éjszakai járatok indulnak útvonaltól függően negyed vagy fél óránként hajnali 3.30-ig. A városban található pár autókölcsönző cég is (Autolux, Avis, Budget, Hertz), de a parkolásért keményen fizetni kell az egész városban, ezért ha tehetjük inkább tömegközlekedjünk.


 Helyi busz járat (Foto: p jp55 by flickr.com)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése