Moszkva


Egyéni keresés


Moszkva


 
Földrajzi koordinátái:
Alapítás éve:
Területe:
Tengerszint feletti magasság:
Népesség:
Népsűrűség:
A város hivatalos honlapja:
é.sz. 55045’ és k.h. 37037’
1147
1080 km2
150-200 m
10 472 000 fő
9687 fő/km2
www.mos.ru


Click for Moszkva, Russia Forecast


Moszkva (angolul Moscow) Oroszország fő központját alkotja politikailag és gazdaságilag egyaránt. A város a Moszkva folyó partján terül el. A város közigazgatásilag 10 körzetre, azon belül 123 önkormányzatra tagolódik. Népessége a város alapítása óta folyamatosan növekszik.

 

Lenin szobor
Lenin szobor (Foto: antonio bonanno, Flickr)

A Moszkvában élők nagy része panelházakban lakik, mely köszönhető a háború után fennálló lakáshiányoknak. Az emberekre jellemző, hogy nagyon kedvelik a vidéki életet. Moszkva az országot átszelő transzszibériai vasútvonal nyugati végállomása is egyben. A Forbes magazin szerint itt lakik a világon a legtöbb milliárdos ember szám szerint 33. Számos testvértelepüléssel rendelkezik, melyek főként az európai fővárosokból tevődnek ki, de megtalálható közöttük Tokió és Buenos Aires is.

 

Vörös tér
Vörös tér (Foto: w3p706, Flickr)
A Lenin-mauzóleum:
A Lenin-mauzóleum Moszkva egyik fő látványossága. Lenint 1924-ben bekövetkezett halála után ebbe az épületbe helyezték örök nyugalomra. Megépítésekor először tölgyfát használtak. Azóta azonban többször átépítették és jelenleg vörös gránit és labradorkő alkotja az épületet. Lenin testének ápolása és az épület karbantartásának költségei évente több, mint 1,5 millió dollárt emésztenek fel, amit 1991 óta nem az állam, hanem egy magánalap tart fenn.

 

Lenin Mauzóleum
Lenin Mauzóleum (Foto: steve w, Flickr)
 A Moszkvai Állami Egyetem:
Joszif Sztálin kezdeményezésére építették. A főépület 35 emelet magas, melyről csodás kilátás nyílik az egész fővárosra. Tulajdonképpen egy védőbástyának is felfogható az épület, mivel a falak mentén fekvőhelyek sorakoznak és a légmentesen záródó ajtók is ezt sugallják.
Az épületegyüttes központi részét a toronyházat német hadifoglyok húzták fel. Egészében még soha nem fedezte fel senki. Számos termét és folyosóját nem használják, melyekben még fellelhetőek az egykori Sztálini birodalom maradványai is.

 

Moszkvai Állami Egyetem
Moszkvai Állami Egyetem (Foto:akk_rus, Flickr)

 Az Állami Tretyakov Képtár:
A világ leghíresebb múzeumai közé sorolják, mely nevét magáról a létrehozóról kapta. (Pavel Mihajlovics Tretyakov) Nagy figyelmet fordított arra, hogy a jövő nemzedéke számára is elérhetővé tegye a korában alkotó művészek alkotásait. Testvére halála utána a fővárosnak ajándékozta addig összegyűjtött képeit. A képtárban több, mint 60 termen keresztül lehetünk szemtanúi a művészeti alkotásoknak egészen napjainkig.
A Megváltó Krisztus Katedrális:
Terveit 1817-ben készítették el I. Sándor orosz cár megbízására. A katedrális későgót és neoklasszicista elemeket tartalmazott volna, azonban az új cárnak I. Miklósnak ez nem tetszett és új tervet készíttetett. Az építkezés elkezdésére 1939-ben került sor. Ez a világ legnagyobb ortodox vallású temploma. Az épület III. Sándor koronázására készült el 1883-ban. 1931-ben felrobbantották, de csak egy részét sikerült ledönteni. Az újjáépítésére 1990-ig kellett várni. A katedrális 2000. augusztus 9-én lett felszentelve.

 

Angyali Üdvözlet Katedrális
Megváltó Krisztus Katedrális (Foto: akk_rus, Flickr)

A Kreml:
Jelentése fellegvár. Feljegyzések szerint 1156-ban kezdte építtetni egy akkori fejedelem Jurij Dolgorukij. 1237-ben a tatárjárás miatt csaknem teljes egészében elpusztult. Újjáépítésére 1339-ben került sor. Ezt követően az orosz állami és egyházi vezetők központjává vált. Az egész épületegyüttes mintegy 28 hektáron terül el. 5 kapu, 29 torony és több, mint 2,2 kilométer hosszú fal kapcsolja össze. A Kremlnél fontos megemlíteni a Vörös teret, mint „Oroszország Központi Terét”, mely 75 ezer négyzetméteren terül el és teljes egészében összeforr a Kremllel. Oroszország központi ünnepségeinek egyik legfontosabb helyszíne.

 

Kreml
Kreml (Foto:juergen.mangelsdorf, Flickr)

Az ismeretlen Katona sírja:
Moszkvában a Sándor-kertben terül el. 1966. decemberében temették itt el azt az Ismeretlen Katonát, akinek földi maradványait a város határában lévő 41. kilométerkő mellett találták meg. A következő évben avatták fel a fasiszták felett aratott győzelem 22. évfordulóján a fölé épült emlékművet, melyen a következő mondat áll: „Neved ismeretlen, hőstetted hallhatatlan.” A síremlék az idők folyamán a moszkvaiak zarándokhelyévé vált. Nem múlik el úgy nap, hogy ne helyezne rá valaki újabb és újabb koszorút. A Moszkvába látogató kormány és államfők körútjainak egyik állandó programja az emlékmű előtt tisztelgés. A sírhely gránitlapokból áll és ezüstfenyők veszik körbe.

Történelem


A mai Oroszország elődjét a 8. században a varégok hozták létre, melyek északról származó skandináv kereskedők voltak. 862-ben államot alapítottak, melynek neve Rusz vagyis Oroszország lett. Moszkvát, mint várost először 1147-ben említi a történelem. 1237-ben jelentek meg a tatárok, melyek elsöpörték a várost. Ezt követően újraépült és egy fejedelemség központja lett. Az 1300-as években indult növekedésnek, amikor is a Rurik-dinasztia az Arany-Horda segítségével további területeket hódított meg és csatolt Moszkvához.

 

Fehér Ház
Fehér Ház (Foto: Captain Caos, Flickr)

1480-ban III. Iván függetlenné vált a tatároktól és ettől kezdve a birodalom fővárosaként funkcionált. A 16-17. században lassú hanyatlásnak indult. Először a krími tatárok foglalták el, majd lengyel-litván seregek fosztogatásának áldozatává vált. 1613-ban Oroszország uralkodójának I. Mihály cárt választották, mellyel kezdetét vette a csaknem 300 évig fennmaradó Romanov-dinasztia uralkodása. Legnagyobb alakja I. Nagy Péter cár, aki erős állomot hozott létre. Mikor 1703-ban a főváros címet Szentpétervár vette át Moszkva elvesztette vezető szerepét. 1812-ban Napóleon akarta elfoglalni, de még mielőtt elérte volna a városlakók szinte teljesen elpusztították a várost. 1917-ben Lenin félve az idegen betolakodóktól Moszkvát nevezte ki fővárosnak. 1918-tól így ismét Moszkva lett az ország fő központja. Az országot az 1950-es évektől több, mint 120 különböző területre osztották, melyet mind a fővárosból irányítottak.

 

Lenin Mauzóleum
Lenin Mauzóleum (Foto: slecorne, Flickr)
Azóta is az ország elsőszámú központja vallási, kulturális, oktatási, gazdasági és politikai tekintetben egyaránt.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése