Prága látnivalók


Egyéni keresés

Károly-híd / Karluv most

A hangulatos, Prága egyik fő látványosságának számító, 516 méter hosszú, és 10 méter széles hídon grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal, és fiatalokkal találkozhatunk. A 16 pillérrel rendelkező híd helyén korábban egy fahíd állt. 1357 óta ez Prága első állandó hídja. Alapkövét 1357-ben IV. Károly német-római császár fektette le, a híd végül 1402-re készült el. 1851-ig ez volt az egyetlen híd a Moldván. A Károly-híd 30 híres szobrának többségét 1687 és 1714 között állították fel, de még 1928-ban is bővült új szoborral a híd. Ugyanakkor ma már nem feltétlenül az eredeti szobrok láthatók: 1965 óta az összes szobrot másolatokra cserélik, és az eredetiket a cseh Nemzeti Múzeum lapidáriumában őrzik. A híd két végén egy-egy torony áll: a 15. századi Mala Strana, és a 14. századi óvárosi hídtorony (lásd részletesen később), mindkettő kilátóként is működik.
Eljutás: Metró: A vonal: Starometska állomás. Villamos: 12, 22, 23: Malostranske Namesti megálló.

Károly-híd
Károly-híd kép: hdc.

Óvárosi hídtorony / Staromestská mostecká vez

A világ egyik legszebb gótikus épületét, és bizonyosan Európa legszebb hídtornyát Petr Parler tervezte a 14. század végén. Nem csak a Károly-híd dísze volt, hanem védelmi célokat is szolgált. A háromszintes, 64 méter magas torony három szoborral díszített. Szintjeiről szép kilátás nyílik Prága óvárosára.
Eljutás: Metró: A vonal: Starometská állomás. Villamos: 12, 22, 23: Malostranske Namesti megálló.
Belépőjegy: 60 Czk. Diákoknak, és gyermekeknek 40 Czk.
Nyitva tartás: Március: 10:00-18:00. Április, és október: 10:00-19:00. Május-szeptember: 10:00-22:00. November-február: 10:00-17:00
Óvárosi hídtorony, Prága
Óvárosi hídtorony kép: Kerry Moorhouse

Vencel-tér / Václavské námesti

Prága egyik legjelentősebb tere az újváros egyik kulturális és üzleti központja. A város legnyüzsgőbb terén mindig számos turistával, helyivel, és nagy pezsgéssel találkozhatunk. Szállodák, éttermek, bárok, és kocsmák gondoskodnak róla, hogy a tér éjszaka se aludjon. A Vencel-tér számos jelentős történelmi esemény színhelye volt, 1969-ban pl. két diák is felgyújtotta magát itt a rendszer elleni tiltakozásként, és az 1989-es bársonyos forradalom idején is nagy demonstrációkat tartottak e helyen. Számos, a 20. század elején épített szép épületen kívül a tér két fő látványossága Vencel lovas szobra, és a cseh Nemzeti Múzeum épülete.
Eljutás: Metró: A, és B vonal: Muzeum állomás, A, és C vonal: Mustek állomás.
Vencel-tér
Vencel tér fotó: Christopher Chan

Óvárosi tér / Starometské Námestí

Prága legrégebbi, már a 12. század óta létező terén akár valamelyik hangulatos étterem kinti asztalánál ülve csodálhatjuk a kulisszákat, a csodás, ősi épületeket, templomokat, és a sürgés-forgást. A Vencel-tér, és a Károly-híd közötti tér mindig turistákkal van tele. Továbbá a prágaiak egyik népszerű találkozóhelye, ezen felül ünnepek, karácsonyi, és húsvéti vásárok, tüntetések színhelye. Világversenyek idején a csehek nagy kivetítőkön innen nézik remek jégkorong-, és focicsapataikat. A tér egyik legérdekesebb része az óvárosi városháza mellett lévő csillagászati óra, amely 10-22 óra között, az apostolok felvonulásával jelzi az órákat, valamint a Nap, és a Hold pozíciója is látható rajta. Az óra legrégebbi része 1410-ből származik. A városháza 1338-as tornyából pedig Prága panorámáját élvezhetjük 50 méteres magasságból. Az Óvárosi téren áll az (egyik) prágai, 1735-re befejezett, fehér, barokk Szent Miklós-templom. Gyönyörűek a teret övező paloták. A tér közepén Husz János szobra áll. A szobrot 1915-ben, máglyahalálának 500. évfordulójára emelték. Az óvárosi térről érdemes sétát tenni az óváros szűk utcáin keresztül, melyek hangulata, éjszakai életének köszönhetően még éjszaka is, igen megkapó.
Eljutás: Metró: A vonal: Starometska állomás.
Belépő a városháza tornyába: 60 czk. Diákoknak, és gyermekeknek 40 czk.
A városháza tornyának nyitva tartása: Hétfő: 11:00-18:00. Kedd-vasárnap: 09:00-18:00.
Prága, Óvárosi tér
Prága, Óvárosi tér kép: Axel-D

Kisoldal / Malá strana

A Kisoldalt Prága legszebb részének tartják. A legtöbb turista áthalad rajta, amikor az óvárostól, a Károly-hídon át, a várba megy. Már a 10. században benépesült, adminisztrációs egységként 1257 óta létezik. A városi jogot 27 évvel az óváros után kapta meg. Prága 1784-es létrejötte óta a város része. Központja a Malostranské Namesti, ahonnan a macskakövös utcákon felfedezőútra lehet indulni: kis boltok, templomok, tradicionális cseh kocsmák, és remek éttermek várják a turistákat. A Malastranske Namestin pedig a (másik) Szent Miklós-templom fedezhető fel. A hatalmas barokk templom 1703-1756 között épült, a benne található freskó Szent Miklós dicsőülését ábrázolja, és mérete 1500 négyzetméter. A Letenská utca szép kertjeiben csendes pihenésre, kikapcsolódásra is lehetőség van. A Kisoldal a cseh kormány központja is, a cseh parlament, a minisztériumok, és nagykövetségek találhatók itt.
Eljutás: Metró: A vonal: Malostranská állomás.
Malá strana
Malá strana fotó: wicho
A prágai vár (Prazsky hrad) Európa legnagyobb várkomplexumának számít, és a Guiness-rekordok könyve szerint maga a vár, 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára. A régi időkben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. Számos háború, tűzvész, felújítás, és különböző történelmi korok eredményeképp igen változatos palotákat, erődítmények, és templomok jöttek itt létre. Csodás kilátása miatt is igen népszerű. A fantasztikus, varázslatos hangulatú prágai várnegyed kötelező nevezetességnek számít mindenkinek, aki Prágában jár. Története a 12. századig nyúlik vissza, amikor is megépült egy román stílusú vár. Luxemburg János a vár környékére jobbágyokat telepítette be, és ezzel megkezdődött a Várnegyed bővülése. A várat a 14. században IV. Károly gótikus stílusban újjáépítette. Egy 1541-es pusztító tűzvész után szinte az egész negyedet újjá kellett építeni. A Hradzsin 1598-ban kapta meg a szabad városi rangot, míg 1784 óta az egyesített Prága része.
Eljutás:
- Gyalog a Malostranské námestitől, a Nerudova utcán. Felérve a Ke Hradu felé kell menni.

- Gyalog a vár lépcsőin: a Nerudováról jobbra kell menni a Zámecka utca irányába. Ezután balra fordulva lehet megmászni a romantikus lépcsősorokat.

- Gyalog a régi várlépcsőkön: ezek a lépcsők a Malostranska metróállomás közelében kezdődnek. A mászásért a jutalom az egyik legszebb kilátás Prágára.

- Villamossal: 22-es, vagy 23-as a Národni Tridától, vagy a Malostranska metróállomástól. Leszállás a Praszky hrad, vagy a Pohorelec (szebb itt leszállni) megállónál. Nyitva tartás: Április-október: 05:00-24:00. November-március: 06:00-23:00. A vár egyes épületeinek ugyanakkor nincs ilyen széles nyitva tartásuk.
Belépőjegy (2009): 350 Czk. Diákoknak, és 65 év felettieknek 175 Czk. 6 éven aluli gyermekeknek ingyenes. Lehetőség "rövid túrára" érvényes jegyeket is venni, ezek ára 250 ill. 125 Czk. Ez NEM érvényes a Nemzeti Galériába, a vár képtárába, és a Lőportoronyba (Mihulka), de érvényes a régi kastélyba, a Szt. György bazilikába, az Arany utcába, és a Daliborka-toronyba. A 350 koronás belépő minden felsorolt helyre érvényes.

Szent Vitus székesegyház

Sok ember számára a Szent Vitus székesegyház jelenti magát a prágai várat. És valóban, ez is Prága egyik legtipikusabb, legismertebb nevezetessége, amely szinte egész Prágából látható. A Szent Vitus székesegyház Prága, és egész Csehország legnagyobb, és legfontosabb egyházi épülete, a cseh királyok, és királynők koronázásának tradicionális helyszíne volt. A főépület mellett számos kápolnája is figyelemre méltó, az egész székesegyház legszebb része a Szt. Vencel kápolna. A székesegyház helyén korábban több templom állt, a jelenlegi gótikus székesegyházat 1344-ben, IV. Károly kezdte építtetni. A 15. század első felében (amikor még mindig nem volt teljesen kész) a huszita-háborúkban megsérült a székesegyház, majd, 1541-ben, egy nagy tűzvészben is jelentős sérüléseket szenvedett. 1844-ben dolgoztak ki egy programot a székesegyház befejezésére, és renoválására, és végül, 1929-ben, több mint 600 év után, a székesegyház építése befejeződött.
Szt. Vitus székesegyház
Szt. Vencel kápolna
Szt. Vitus székesegyház, és Szt. Vencel kápolna képek: eugene, és Cristopher Chan

Szt. György bazilika

A prágai várnegyed legrégebbi, Prága 2. legrégebbi, és Prága legjobb állapotban lévő román temploma. 920-ban alapították, és 973-ban a szomszédos bencés kolostorral bővült. Egy 1142-es tűzvész után újjáépítették. Külső része nem utal arra, hogy a templom már több mint 1000 éves, ezt főleg a bazilikába belépve lehet látni. Jelenleg koncertteremként működik.
Eljutás: A fehér ikertornyokról, amely egész Prágában látható, felismerhető.
Szt. György bazilika
Szt. György bazilika fotó: clare and ban

Hradzsin tér / Hradcanské námesti

A Hradzsin főtere környékén alakították ki a jobbágytelepülést, melynek lakói a prágai vár kiszolgálásán dolgoztak. A tér az 1541-es tűzvész után is megtartotta eredeti alaprajzát. Számos szép barokk, és reneszánsz palota (melyek közül egyikben a Cseh Nemzeti Galéria működik), és egy templom áll a téren. Eljutás: A vár első udvarának bejárata előtt van.
Hradzsin-tér
Hradzsin tér fotó: Miss Helena

Arany utca / Zlatá Ulicka

A kis, hangulatos, rendkívül népszerű utcában 11, a 16. század végén épített házacskát lehet megcsodálni. Ez Prága legkisebb utcája, kevés háza, és a miatt is, hogy a házak igen picik, leginkább törpék férnének be. Nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint II. Rudolf idejében itt éltek az alkimisták, akiknek az volt a feladatuk, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára. Talán ez nem igaz, de egy másik történet igaz, és jóval érdekesebb: a 19. században, az egyik házban egy öregember élt, aki minden pénzét a varázslásról szóló régi könyvekre költötte, és a házban titkos kísérleteket végzett. 1831-ben a helyiek egy nagy robbanást hallottak, és Uhlét, az öregember házban holtan találták, egy sárga kővel a kezében. Később a kőről bebizonyították, hogy arany. Nem tudni, hogy került az arany a házba, elképzelhető, hogy az öregember tényleg rájött az aranycsinálás titkára. Jóval később, a 22-es számú házban élt Franz Kafka. Az Arany utca házaiban középkori fegyverek, textiláruk vannak kiállítva, és szuvenírek kaphatók.
Eljutás: Az Arany utca a várnegyed északkeleti részén, a Fekete torony, és az új Fehér torony között található. Arany utca, Prága
Arany utca kép: izarbeltza

Daliborka torony

A torony 1496-ban épült, és börtönként működött a 18. század végéig. Eredetileg csak a nemesség számára tervezték, de később minden társadalmi rangú emberek raboskodtak itt. Korábban magasabb volt, de egy tűzvész után már csak öt emeletes maradt. Nevét onnan kapta, hogy első rabja Kozojedy-i Dalibor volt. A fiatal lovag bűne az volt, hogy menedéket adott egy "körözött" jobbágynak, amiért halállal kellett lakolnia.
Daliborka
Daliborka-torony kép: NBPage

Mihulka lőportorony

A Mihulka-torony a 15. század végén épült, az egyik új védelmi bástyaként. A "Mihulka" nevet a 19. században kapta, azelőtt új toronynak, körbástyának, a "svéd laboratórium laboratóriumának", és lőportoronynak hívták. Ez volt a vár ágyútornyai közül a legnagyobb, de védelmi képességeit sose bizonyíthatta. 1541-ben, tűzvészben elpusztult. A 16. században Tomas Jaros újjáépítette, aki itt is lakott, ezután II. Rudolf alkimistái dolgoztak a toronyban, majd lőporraktár lett. 1641-ben ismét megsérült a svéd csapatok támadása következtében. Később itt lakott a vár sekrestyése. 1967-1980 között felújították, 1982-ben múzeum nyílt benne.
Mihulka, prágai vár
Mihulka kép: Wikipedia
Eljutás: A Mikarka utcától érhető el

Nemzeti Múzeum

A Vencel-téren lévő monumentális múzeum főépületének neoreneszánsz homlokzatát a párizsi Louvre mintájára tervezte Josef Schultz. 1818-ban alapították, és 1885-1891 között épült. A múzeum bombatámadást kapott a II. világháború idején, és megsérült 1945-ben, 1968-ban, szovjet géppuskatűz miatt, és 1972-ben, és 1978-ban is a prágai metró építésének idején. Ez a Cseh Köztársaság legnagyobb, és legrégebbi múzeuma. Többmillió elemes gyűjteményében régészeti, és természettudományos leletek, ásványok (Európa legnagyobb ásványgyűjteménye), érmék, és egyebek találhatók. Egymillió kötetes könyvtár, és a cseh panteon is itt található. A múzeum lapidáriumában a Károly-híd eredeti szobrait, ill. sérült, vagy olyan műalkotásokat őriznek, amelyek a jövőben az időjárás viszontagságai miatt elpusztultak volna.
Eljutás: Metró: A, és C vonal: Muzeum állomás. 11-es villamos: Múzeum megálló.
Belépőjegy (2009): 150 czk. 6-15 éveseknek, nyugdíjasoknak: 100 czk.
Nyitva tartás: Május-szeptember: 10:00-18:00. Október-április: 09:00-17:00. Minden hónap első keddjén zárva.
Nemzeti Múzeum, Prága
Prágai Nemzeti Múzeum fotó: Francois Delbar

Petrin

A Prága központjában, a Moldva bal partján magasodó 130 méteres domb számos érdekességet kínál. A csaknem teljes egészében parkokkal borított domb a prágaiak egyik kedvenc pihenőhelye. Leghíresebb nevezetessége a 60 méter magas, az Eiffel-toronyra emlékeztető Petrínská rozhledna (Petrin kilátó). Sokkal kisebb mint az Eiffel-torony, de mivel egy dombon fekszik, a teteje majdnem olyan magasan van, mint párizsi "testvérének". Ide 299 lépcső megmászása után lehet eljutni. Az 1891-ben épült torony amellett, hogy kilátó, adótoronyként is működik. Szép időben a toronyról csodás kilátás nyílik Prágára. Szintén izgalmas a Petrin tükörlabirintusa. Ez a Petrin kilátótorony mellett található (januártól márciusig csak hétvégén tart nyitva). A dombon további érdekességet jelent az Éhségfal (Hladová zed), egy középkori védelmi fal.
Eljutás: A Kisoldaltól, az Ujezd utcából (ide 12-es, 22-es, és 23-as villamos közlekedik) lehet gyalog menni, vagy felszállni az innen induló Petrin siklóra, amelynek 3 megállója van, a Petrin alján, a domb közepén, és a csúcson.
Belépőjegy a kilátóba: 60 Czk. Diákoknak 40 Czk. A kilátó nyitva tartása: Április: 10:00-19:00, május-augusztus: 10:00-22:00, szeptember: 10:00-20:00, október: 10:00-18:00. Novembertől márciusig hétköznaponként nincs nyitva, hétvégén: 10:00-17:00.
Petrin torony
Kilátótorony a Petrinen, kép: Samuel Yu

Újvilág / Novy Svet

A festői utcában (ill. negyedben, de ma már egyetlen utcára korlátozódik az Újvilág), amely a várhoz, és a Loretohoz közel található, korábban a várban dolgozók laktak, a legszegényebb réteg. Ma sok műterem, és művészeti galéria működik ebben az igen inspiráló környezetben. A szűk utca, a kis házakkal minden évszakban igen romantikus hangulatot áraszt. Itt egy teljesen más világba csöppenünk, mint Prága többi részén. A kis házak a 14. század közepén épültek, majd a 17. században a legtöbb újjáépült. Az itt élők az ajtók fölé névtáblákat tettek, amelyek ma is láthatók.
Eljutás: Metró: A vonal: Hradcanská állomás. 22-es villamos: Pohorelec megálló.
Újvilág, Prága
Újvilág kép: nebe

Reprezentációs ház / Obecni dum

A Námesty Republikyn álló lenyűgöző palota Csehország történelmében többször is fontos szerepet töltött be. 1918. október 28.-án itt kiáltották ki Csehszlovákia függetlenségét. Az art nouveau ház építése a romos királyi udvar helyén 1905-ben kezdődött, és 1912-ben nyílt meg. Fő része, a Smetana, Csehország legnagyobb koncertterme, ezen kívül még öt terem, két kávéház, és egy első osztályú étterem található itt. 1995 és 1997 között felújították. Eljutás: Metró: B vonal: Námesti Republiky állomás.
Reprezentációs ház
Reprezentációs ház kép: callumscott2

Lőportorony / Prasná brána

A lőportorony a reprezentációs ház mellett áll. A 65 méteres torony kapuként szolgál a királyi úthoz, amely az óvároson keresztül, a Károly-hídon át a várba vezet. 1475-ben, egy 11. századi kapu, Prága egyik eredeti városkapuja helyére épült. Eredetileg hegyi toronynak hívták, de mióta a 17. században lőporraktárnak használták, lőportoronynak nevezik. 1757-ben súlyosan megsérült, és 1857 és 1886 között építették újjá. 1990-ben, Prága több más történelmi nevezetességéhez hasonlóan, a lőportornyot is renoválták.
Eljutás: Metró: B vonal: Námesti Republiky állomás.
Belépőjegy: 60 Czk. Diákoknak 40 Czk. Nyitva tartás: április-október: 10:00-18:00.
Lőportorony
Lőportorony kép: Michael Dawes

Kampa

A Kampa északi részét "Prága Velencéjének" hívják, csatornái, és vízre épült házai miatt. A Károly-hídtól lefelé vezető lépcsőn lehet a szigetre jutni, amely lépcső a Mission Impossible híres helyszíne volt. A csendes, békés, zöld sziget remek kikapcsolódást nyújt a nyüzsgő Prága közepén. Főleg remek éttermekkel, és szállodákkal van ma tele. A Kampa parkjában található a híres Lennon-fal.
Eljutás: Lépcsőn lefelé a Károly-hídról. Metró: A vonal: Malostranská állomás. Kampa
Kampa fotó: robertclark311

Ferencesek kertje / Frantiskánská zahrada

A Ferencesek kertje egy remek oázis a Prága nyüzsgésében megfáradt, s a már sok prágai szépséget látott turistáknak a pihenésre. A gyermekeket pedig a kert játszótere várja. A Vencel-tér, és a Jungmannovo tér között található e gyönyörű kert. A Ferencesek a 17. század elején kezdtek ide fákat, és virágokat ültetni. A kommunista érában a Ferencesek elvesztették a kertet, így 1950 óta nyilvános parkként működik. A rendszerváltás után egy részét visszakapták.
Ferencesek kertje

Loreta

A gyönyörű templom, amely egy Ancona mellett látható templom mása, fontos zarándokhelynek számít. Építése 1526-ban kezdődött, és 1631-ben szentelték fel. Legnagyobb kincse a több mint 6000 gyémánttal díszített gyémántos szentségtartó, amely a 17. század végén, Bécsben készült. Szintén látható itt egy cédrusfából faragott Madonna-szobor. Óránként 27 harangos harangjáték szól.
Eljutás: Metró: A vonal: Malostranska állomás, majd 22-es vagy 23-as villamossal a Pohorelec megállóig.
Belépőjegy (2009): 110 Czk. Diákoknak 90 Czk.
Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 09:00-12:15, és 13:00-16:30.
Loreta
Loreta kép: David Baggins

Szexuális segédeszközök múzeuma

Prágában van a világ első múzeuma, amely minden olyan tárgyat bemutat, amely az emberi szexualitással kapcsolatban van (azóta már több más európai nagyvárosban is nyílt hasonló múzeum). Nem csak szexuális segédeszközöket, hanem ruhákat, művészeti alkotásokat, és régi filmeket is. Három szintjén, 600 négyzetméteren több mint 200 kiállítási tárgy tekinthető meg minden korból, és napjainkból is. Mozijában régi erotikus filmeket vetítenek. Csak 18 éven felüliek léphetnek be.
Eljutás: Cím: Melantrichova 18. Metró: B vonal: Mustek állomás.
Belépőjegy (2009): 250 Czk. Diákoknak 150 Czk.
Nyitva tartás: Minden nap: 10:00-23:00.
Szexuális segédeszközök múzeuma, Prága
Kép: kafeole

Középkori kínzóeszközök múzeuma

A múzeum a középkori Európa kínzóeszközeit mutatja be. Kis mérete ellenére több mint 60 kínzóeszközt láthatunk az igen érdekes múzeumban. Főleg Csehországi eszközök, de Európa más részeiről származó tárgyak is vannak itt. 30-60 perc alatt bejárható, de igen jó szórakozást, és érdekes kikapcsolódást nyújt.
Eljutás: Cím: Mostecka 21. A Kisoldalon, a McDonalds mellett, a Vár felé vezető úton található. 17-es, és 18-as villamos: Krizovnická megálló. Metró: A vonal: Malostranská állomás.
Nyitva tartás: 10:00-22:00
Kínzóeszközök múzeuma, Prága
Fotó: Porphyria Poppins

Laterna Magika

A Laterna Magikában egy igazán cseh színházélményben lehet része a látogatóknak. Az 1984-ben nyílt nonverbális színház a képek, a hangok, a vizuális effektusok, és a balett lenyűgöző mixét nyújtja. Az innovatív, tehetséges, színes ruhákba öltözött színészek előadása mindig nagy élményt jelent felnőttek, 10 éven felüli gyermekek, a világ bármely országából érkező turisták számára egyaránt. A Laterna Magika Csehország szerte nagyon ismert, és a prágaiak, és a turisták körében is egyaránt nagyon népszerű. Vasárnap kivételével minden nap tartanak előadást, általában este 8-kor.
Eljutás: Metró: B vonal: Narodni Trida állomás.
Jegyár (2009): 680, és 540 Czk. Diákoknak: 450 Czk. 10 éven aluliaknak: 300 Czk.
Laterna Magika
Laterna Magika kép: jlantzy

Táncoló ház / Tancicí dum

Az 1994-1996 között épült, a szlovén Vlado Milunic, és az amerikai Frank O. Gehry által tervezett irodaház modernségével remek kontrasztot alkot Prága történelmi látványosságaival. Távolról nézve egy táncoló párt láthatunk. Hívják még "részeg háznak", és Fred és Ginger háznak (Fred Astaire, és Ginger Rogers, legendás táncduó után) is a prágaiak, akik nagyon szeretik az épületet. A legfelső szinten Prága egyik legjobb étterme, a La Perle de Prague nevű francia étterem található, amely a finom ételek mellett, Prágára irányuló remek kilátást is nyújt. A szomszédos art nouveau házban Vaclav Havel volt cseh államelnök, és a bársonyos forradalom egyik vezető alakja lakott.
Eljutás: Metró: B vonal: Karlovo námestí állomás.
Táncoló ház, Prága

Karlovy Lazne

Prága egyik legjobb, legdivatosabb, legnépszerűbb, és magasan leghíresebb klubja 1 belépőjegy kifizetése után 5 diszkót kínál: az 5 szintes klub különböző emeletein más, és más zene szól, a 60-as, 70-es, 80-as évek slágereitől a dance-en, popon, rockon, és rnb-n át, a trance-ig, és house-ig. A szórakozóhelynek egy 14. századi épület ad helyet, melynek alsó szintje még régebbi: egy római fürdő volt. A klubot Közép-Európa legnagyobb klubjaként hirdetik. A Karlovy Lazne mindig tele van helyiekkel, és turistákkal, így sokszor kellemetlenül nagy tömegre kell felkészülni, arra, hogy mozdulni sem lehet az emberektől.
Eljutás: Cím: Smetanovo Nábrezi 198. Az óvárosban, a Károly-híd közelében található. Metró: A-vonal: Staromestska állomás.
Belépőjegy (2008): 21:00-22:00: 50 Czk. 22:00 után: 120 Czk.
Nyitva tartás: Néhány kivétellel, minden nap nyitva tart, ám vasárnap, és hétfőn csak két szinttel üzemel.
Karlovy Lazne
Karlovy Lazne kép: Jennifer Smith

Klub Lávka

A turisták, és helyiek körében igen népszerű klub remek helyen van: a Károly-hídnál, a nyaranta nyitva tartó terasza csodás kilátás nyújt a prágai várra. Így nyáron akár csak egy koktélra is megéri beülni, bármely napszakban, ugyanis a szórakozóhely éjjel-nappal, a hét minden napján nyitva tart. A 60-as évektől napjainkig minden fajta zenét forgatnak itt.
Eljutás: Cím: Novotneho Lavka 1. Metró: A-vonal: Starometska állomás.
Belépőjegy: 21:00 után 100 Czk.
Nyitva tartás: Minden nap.
Klub Lávka, Prága
Klub Lávka kép: PDXdj

Lucerna Music Bar

A Lucerna a rockzenét, és tágabb értelemben az élő zenét kedvelők paradicsoma. Hétköznap cseh rock, és jazz zenekarok játszanak itt. Péntek, és szombat esténként népszerű videódiszkót tartanak, ahol a 80-as, 90-es évek nemzetközi pop, és rockzenéi (ABBA, Alphaville, Boney M, Bee Gees, Madonna, Phil Collins, Red Hot Chillie Peppers, Robbie Williams, Roxette, Queen, U2, stb.) szólnak. A Lucernában főleg helyi huszonévesekkel lehet találkozni, az italárak elfogadhatóak. Eljutás: Cím: Vodickova 36. A, B metróvonal: Mustek állomás.
Nyitva tartás: Péntek, szombat: 20:00-03:30. Koncerteken: 21:30-03:30.
Lucerna

Roxy Club

Az Óvárosi térhez közel található klubban híres dj-k "lépnek fel". Prága többi klubjaihoz képest "hardcoreabb" a zene, itt inkább kemény Dnb, trance, és techno szól, valamint koncertek is vannak. Tánctere hatalmas, bár mivel egy színházból lett átalakítva, belső kialakítása inkább egy raktár, mint egy modern szórakozóhely benyomását kelti.
Eljutás: Cím: Dlouha 33. Metró: B vonal: Namesti Republiky állomás.
Belépőjegy: 50-250 Czk.
Nyitva tartás: Rendszertelenül (pénteken, szombaton mindig), 19:00-tól.
Roxy Club, Prága
Roxy Club fotó: THEfunkyman

Radost FX

A Radost FX-ben főleg napjaink modern zenéi: house, techno, rnb, és hip hop szól. A 15 éves klub Prága egyik legrégebbi diszkója. Többször is a világ legjobb szórakozóhelyei közé választották. Főleg helyiek járnak ide, és a tömeg se olyan nagy, mint néhány más prágai klubban. Igényes belső kialakításának köszönhetően atmoszférája lenyűgöző. A klubon kívül egy étterem, és egy koktélbár is a része. Megemlítendő, hogy a klub a melegek körében is népszerűnek számít.
Eljutás: Cím: Belehradska 120. Metró: C vonal: I. P. Pavlova állomás.
Nyitva tartás: Zárva: Vasárnap, és hétfőn (sokszor kedden, és szerdán is).
Radost FX
Radost FX kép: inthesitymad

Solidni Nejistota / Solid Uncertainty

Solid Uncertainty egy igényes kialakítású, barátságos, laza hely, a 25-30 éves korosztálynak. Főleg csehek járnak ide, de néhány turistával is lehet találkozni. A tánctér kicsi, az étel- ,és italárak megfizethetők, sokak szerint itt készítik Prága legjobb leveseit. A szórakozóhelyen a 80-as, 90-es, 2000-es évek tánczenéi szólnak, de nem olyan hangosan, hogy ne lehessen beszélgetni is. Sokszor élő koncerteket is tartanak.
Eljutás: Cím: Pstrosova 21. Metró: B vonal: Karlovo Namesti állomás.
Belépőjegy: Ingyenes belépés!
Nyitva tartás: Minden nap, 18:00-tól. Solid Uncertainty, Prága

Érkezés, utazás Prágába

Autóval Magyarországról a legjobb út Szlovákián keresztül, a rajkai határátkelőn át vezet. Pozsony és Prága között szükséges az autópályamatrica. Az autóval való utazásnál igen fontos, hogy a városban szinte lehetetlen parkolóhelyt találni, vagy ha van is, az igen drága. A hatóságok gyakran mozgó megállni tilos táblákat helyeznek ki, és a városban igen gyakoriak az autófeltörések, és az autólopások. Mindezek figyelembe vételével nem ajánlott a városba autóval behajtani, ha valaki autóval is megy Prágába, érdemes azt városon kívül, egy biztonságos helyen leparkolni. A pontos útvonalhoz oldalunk autós útvonaltervezője használható.
Busszal, igen olcsón, a Student Agency, és az OrangeWays autóbuszaival lehet Prágába jutni. A prágai repülőtér kb. 15 km-re található a városközponttól. Akik repülőgéppel érkeznek Prágába, azok kb. 30 perc alatt beérhetnek a városközpontba, függetlenül attól, hogy autóval, vagy tömegközlekedési eszközökkel mennek. A legolcsóbb mód tömegközlekedési eszközöket használni, ráadásul ez gyors, tiszta, és megbízható is. 20 koronába kerül a jegy, a repülőtéren a 119-es buszra kell felszállni, ami az A metróvonal Dejvická állomásához érkezik, vagy a 100-as buszra, amely a B vonal Zlicin állomására viszi az utazókat. Ha valaki esetleg éjfél után érkeznek a prágai repülőtérre, az az 510-es éjszakai buszra tud felszállni, amelyről Divoká Sárka megállónál leszállva át lehet szállni az 51-es villamosra, amely a városközpontba közlekedik.
Prága, repülő

Közlekedés

Prága belvárosában számos nevezetesség igen közel van egymáshoz, és gyalog megközelíthető, a várba is a legszebb, és legizgalmasabb mód gyalog felmenni. Azonban néhány hely messzebb található, ill. egy idő után fárasztó lehet a gyaloglás, ekkor érdemes igénybevenni a prágai tömegközlekedést. A nevezetességek oldalakon feltüntetett látnivalók mindegyikénél le van írva, hogy tömegközlekedéssel hogy lehet oda eljutni, ill. Prága térképén is fel vannak tüntetve az egyes híres helyek. Prágában busszal, metróval, és villamossal lehet közlekedni.
Két típusú jegy van a prágai tömegközlekedési járatokra: átszállójegy, és nem átszállójegy. A korlátozott, nem átszálló jegy 20 percig érvényes, és átszállást nem engedélyez (a metrón 35 percig, ill. 5 megállóig érvényes). Ára 18 Czk, 6-14 éves gyermekeknek 9 Czk. A másik jegy az átszállójegy, ez 75 percig érvényes, átszállás engedélyezett. Ára 26, ill. 13 Czk. Egy napos jegy 100 ill. 50 Czk, 3 napos 330 Czk, 5 napos pedig 500 Czk. A 3 napos, és 5 napos jegyek esetében már nincsen kedvezmény 14 év alatti gyermekek számára. Aki még hosszabb időt tölt Prágában, az havi bérletet vehet: ára 550 Czk, diákoknak 260 Czk.
prágai metró

Prague Card

A Prague Card több, mint 50 prágai nevezetességbe biztosít ingyenes belépést, és egy útikönyv is jár mellé. A látnivalók a kártyával annyiszor tekinthetők meg, ahányszor a tulajdonosa akarja (kivétel a prágai vár, ahova csak egyszer lehet belépni a Prague Carddal). Csak akkor érvényes, ha a tulajdonosa aláírja, és fel van tüntetve az érvényesség kezdő időpontja. Ára felnőtteknek 790 Czk, diákoknak 530 Czk, így elsősorban akkor éri meg, ha valaki nagyon sok fizetős látványosságot jár végig. Az egyes belépőárak figyelembevételével el lehet dönteni, hogy érdemes-e megvásárolni.
Prague Card

Időjárás, éghajlat

Prágának mérsékelt, a Budapestihez hasonló éghajlata van, meleg (de a magyarországinál kicsit enyhébb) nyarakkal, sok csapadékkal, és hideg, kb. a budapestinél pár fokkal alacsonyabb átlaghőmérsékletű telekkel. A legjobb alkalom Prága megtekintésére a tavasz.

  

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése