Prága


Egyéni keresésTerülete: 496 km²

Népessége: közel 1, 2 millió fő

Népsűrűsége: 2372 fő/km²

Legmagasabb pont: Teleček domb Zličínnél, 399 m

Legalacsonyabb pont: Moldva folyó vízfelülete, 177 m
Csehország zászlója
Cseh zászló
3D Animated Flags
by 3DFlags.com

Helyi időClick for Prága, Czech Republic Forecast
Prága a Cseh Köztársaság fővárosa, s egyben legnagyobb városa is. Kettészeli a helyenként 300 méter szélességet is megközelítő Moldva folyó.
1992 óta szerepel az UNESCO Világörökségek listáján egyedülálló történelmi városközpontja (Óváros, Újváros, Kisoldal, Hradzsin), a prágai Várral, a Károly-híddal, az Aranyművesek utcájával, a Szent Vitus székesegyházzal, az Óváros térrel és számos egyéb templommal, palotával és kerttel.

A prágai vár este
A prágai vár este (Foto: Flickr by StrudelMonkey)


Prágai Nemzetközi Tavaszi Fesztivál:
Ez egy zenei fesztivál, mely a 2. világháború alakult ki. Egyaránt bemutatkoznak itt szimfonikus zenekarok, kamarazenekarok és előadóművészek is. Elsősorban klasszikus zenei fesztivál, de lehetőséget ad a kortárs csoportok fellépéseiknek is. Több helyszínen zajlik ez a nem mindennapi esemény, többek között a Városházán ill. az Állami Operában is.
Prágai Nemzetközi Tavaszi Fesztivál
Prágai Nemzetközi Tavaszi Fesztivál (Foto: Flickr by Ondra_L)


Prágai Táncfesztivál:
1989 óta a város legfontosabb tánceseménye. Bárki részt vehet rajta. Évente több magyar is kihasználja ezt a lehetőséget, és megmutatják tehetségüket a nemzetközi porondon. Helyszíne a Brodway Színház.

Prágai Őszi Fesztivál:
Először 1991-ben rendezték meg. Hasonló a Tavaszi Fesztiválhoz. Ez a körülbelül 2 hónapos rendezvény zárja le az európai nyári fesztiválokat.

Prágai Quadriennálé:
1967-ben rendezték meg először. Ez egy nemzetközi színpadkép tervezői és építői versenykiállítás, melynek minden évben más témája van és annak megfelelő alakításokat, kell a nemzetközi résztvevőknek alkotni. Az egyes országok munkáikon keresztül bemutathatják saját országuk kulturális örökségét. A verseny díját, a Golden Triga-t a legkreatívabb ország nyeri. Helyszíne az Ipari Palota.
Quadriennálé épülete
Quadriennálé épülete (Foto: Flickr by christtine)


Látnivalók:


Prága Európa egyik fontos kulturális központja. Több száz galériával, színházzal és kiállító teremmel büszkélkedik. Rendszeresen rendeznek kiállításokat, de nem csak a felsorolt intézményekben, hanem szabadtéren, az utcákon is. Híres az utca színielőadásokról és a panoptikumművészetéről is.
Prágai Nemzeti Galéria a város legnagyobb művészeti múzeuma, ahol képkiállításokon kívül szobrokat is meg lehet tekinteni. Alapját a Sternberg-gyűjtemény adta, melynek darabjait államosították a második világháború előtt, kialakítva ezzel a Prága székhelyű Nemzeti Galériát. Kiállítótermeit nem egy nagy épületkompozíció biztosítja, hanem a városban elszórva lévő nevezetességek adják. Ilyen terme többek között a Sternberg-palota vagy a Szent György-kolostor is. Művészeti kiállításai igen sokrétűek. Szinte minden kor fennmaradt értékeit meg lehet csodálni, de külföldi tárlattal is rendelkezik.

Prágai Nemzeti Galéria
Prágai Nemzeti Galéria (Foto: Flickr by Chris Joseph)


A Bohémiai Szt. Ágoston kolostorban a Nemzeti Galéria korábbi gyűjteményeit lehet megtekinteni. A Kereskedelmi-palotában a 19-21. század remekműveit állították ki, de még számos más épület, például a Fekete Madonna Ház, Kinsky palota vagy Zbraslav kastély is várja a műkedvelőket.
Prága másik neves galériája a Városi Galéria, melyet 1963-ban a 19-20. századi cseh művek megőrzésére alapítottak. A Nemzeti Galériához hasonlóan kiállítótermei a város különböző pontjain található. Ilyen többek között a Troja kastély és az Aranygyűrű ház is.
A színházak palettája is igen hosszú ebben, városban. Számos színháza közül leghíresebb a Nemzeti Színház.
Prágai Nemzeti Színház
Prágai Nemzeti Színház (Foto: Flickr by wendyfairy)


Josef Zitek építész munkája alapján a 19. században építették. Manapság inkább a cseh opera nagyjainak munkáit adják elő, de balettelőadások színhelye is. Híres színháza még a Stavovske Színház és a Városházán is tartanak előadást.
Operaházai közül a legrangosabb az Állami Operaház, eredetileg 1888-ban német színháznak építettek. 50 év múlva vásárolta meg az állam, s a Május 5 nevet kapta. 1992-ben kapta meg a mai elnevezését. Neo-rococo stílusú díszítés teszi gyönyörűvé.
Emellett több kiváló zenei eseményeknek ad otthont többek között a Tükörkápolna, a Szt. Jakab Templom vagy az Alfred Ve Dvore is.

A prágai vár:
1000 évén épült, a ma 3 fő udvarból álló vár. 1918-ig itt tartották a koronázásokat, majd a köztársasági elnök székhelye lett. A várudvarokban található a Szent György Bazilika, a Mátyás /Habsburg/ kapu, a Régi Királyi Palota, a Szent Vitus katedrális és az Arany Utcácska, ahol a várfalba 16. századi kicsinyített házakat építettek.

Prágai Vár
Prágai Vár (Foto: Flickr by wumpus)


Károly-híd:
Európa egyik legrégebbi hídja. A Moldva folyó két partján elterülő Óváros és Kisoldal városrészeket köti össze. 1342-ben egy Judit hídnak elkeresztelt fahidat elsodort az árvíz, s a megmaradt talpkövét alapul véve 1357-ben láttak neki építésének, majd a barokk korban szobrokkal továbbdíszítették. Mészkőből építettét, s mintegy 516 méter hosszú és majdnem 10 méter széles. A két végét gótikus tornyok díszítik. A közepére a 16. században egy aranyozott fakeresztet helyeztek el, s ezen kívül még 30 szobor teszi szebbé a látnivalót.
Károly híd
Károly híd (Foto: Flickr by the nixonator)


Orloj:
Feltételezések szerint 1410-ben építették a városháza részeként. 3 részből áll: naptár, bábjáték és szférakör. A kalendárium az alsó óralap, mely 1866-ból származik. Minden egész órakor kinyílik az ablak, a halál és a 12 apostol játéka az idő múlását jelképezi. A szfératábla a felső óralap, ami a Nap és a Hold mozgását mutatja, utalva ezzel az időszámításra. Körülötte állatövek jegyei láthatók.

Orloj óra
Orloj óra (Foto: Flickr by mauro742)


Óváros-tér:
Az Óvárosnak nevezett városrészben terül el. A mintegy 9000 m2 területű tér számos fontos eseménynek adott otthon Csehország történelme során. Többek között lefejezések, megégetések is voltak, de itt kiáltották ki 1918-ban az önálló Cseszlovákiát. Husz János szobra díszíti a teret, amelyet megégetésének 500. évfordulójára emeltek. Mellette áll a 12. században épült Szent Miklós templom, a Szűz Mária templom és a Városháza is.

Vencel-tér:
Nem a klasszikus értelemben vett tér, ez egy 750 méter hosszú és 60 méter széles utca. Az utca felett helyezkedik el a neoreneszánsz stílusú Nemzeti Múzeum és a Szent Vencel szobor, melyet négy cseh védőszent szobra veszi körül.
Vencel Tér
Vencel tér (Foto: Flickr by emmajc)


Moldva folyó:
Ha Prágában járunk érdemes megtekinteni a várost, kettészelő folyót. Hajóforgalmát április 1-jétől október 31- ig lehet igénybe venni. Az utazás során látható többek között a prágai vár, a Szent Vitus katedrális, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Múzeum és a Károly-híd is.

Városháza:
Évszázadokon keresztül építették és bővítették egészen a 19. századig. Az első világháború idején leégett a nyugati és a keleti része. Legismertebb alkotóeleme az Orloj óra.

Városháza
Városháza (Foto: Flickr by ZeHawk)
 
Közlekedés
 
Országa minden pontjáról jól megközelíthető, köszönhető gyorsforgalmi útjainak és autópálya-hálózatának, mely összeköti Németországgal és Szlovákiával is. Vasúti pályaudvarai mind belföldi, mind külföldi vonatokkal megközelíthetők, így Magyarországról is. Reptere forgalmának jelentős hányadát a 36 európai városba indított fapados utazások teszik ki.
Prága tömegközlekedésének alapját 3 metróvonala, 200 autóbuszjárata és 25 villamosvonala adja. Egy 1990-ben bevezetett intézkedésnek köszönhetően a helyi- és elővárosi vonat ill. buszjegyek ára mára egységes lett. Bár a jegyek felhasználhatósága korlátozott időre szól, mégis korlátlan átszállást biztosít tulajdonosának.

prágai közlekedés
Prágai közlekedés (Foto: Flickr by lord_mudshark)


A 3 metróvonal (zöld /A/, sárga /B/ és piros /C/), mely együttesen már több mint 50 km hosszú, szovjet mintára emlékeztető háromszög alakban fogja közre a belvárost. Az első metróvonal 1974-ben készült el, de az óta is folyamatos bővítések segítik korszérűsítését és fejlődését. A legfrissebb tervek szerint épül egy reptéri és egy új negyedik vonal is. Járműparkja kissé elavult. Használják még ma is az orosz gyártású 81-714 típusú szerelvényeket, de a legújabb Siemens által gyártott gép is üzemel már. Szolgáltatásait reggel 5 órától éjfélig vehetik igénybe az utasok. Turisták legkedveltebb közlekedési eszköze, mivel megáll a legtöbb látványosság.
Villamoshálózata 133 km hosszú. A metrótól eltérően vonala behálózza az egész várost. Kocsijai a külvárosokból indulnak, áthaladnak a belvároson, majd végállomásuk egy másik külváros. A város éjszakai tömegközlekedésének alapja 5 éjszakai szerelvényével és sűrű, akár 6 pályás párhuzamos hálózatával.

Ladvi mertó állomás
Ladvi metró állomás (Foto: Flickr by stevacek)


Autóbuszainak útvonala szöges ellentéte a metróhálózatának. Mondhatni kiegészíti egymást a két közlekedési eszköz. Míg a metró csak a belvárosban közlekedik, addig az autóbuszok csak a külvárosokban, ahol igen fejlett úthálózata alakult ki. Járműparkja nagy részét már sikerült modern járművekre cserélni, amelyekre a mozgássérültek, tolókocsival közlekedők is akadálymentesen juthatnak fel.

  

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése