Vatikán

Vatikán


Vatikán államformája teokratikus választó monarchia. Fővárosa Vatikánváros. Hivatalos pénzneme az euró. A 42 hektáron elterülő Vatikánváros a kertek kivételével mintegy a fele nem látogatható. A maradék területen található a Szt. Péter Bazilika és tér, a Vatikáni palota és múzeumok, és egy kevés hely lakásoknak, üzleteknek a piazza északi részén. Vatikán állandó lakosainak a száma nem haladja meg az 1000 főt, de az ideiglenesen itt tartózkodó egyházi személyzet létszáma elég számottevő. Az országnak saját postai szolgáltatása és  médiája van, a bevételek legnagyobb része az idegenforgalomból származik. Saját napilappal rendelkezik, ez az l’Osservatore Romano. A rádiója több mint 20 nyelven sugároz, illetve kiadója könyvek kiadásával is foglalkozik. A Bélyegmúzeumnál található a vasútállomása, ami 670 méter hosszú. A pápának nincs saját katonai kísérete ezt az olasz hadsereg biztosítja.


szent peter

Szent Péter Bazilika (Foto: Allie Caulfield, flickr)

Történelem

A világon a legkisebb állam Vatikánváros, amit teljesen körül vesz egy másik ország fővárosa. A kivételes elhelyezkedéssel Vatikán megtanult együtt élni 1929 óta, amikor is lateráni szerződésben Mussolini szuverenitás biztosított neki. A ma Vatikán néven ismert terület első épületeit Szent Péter sírja felett építették meg Kr.u. az első században. Az állam ma is látható formáját V. Márton, V. Miklós, II. Gyula, III. Pál és VII. Sándor pápák elképzeléseik alapján valósultak meg, akik a főpapi területeken túl a környező főváros képét is átalakították, ami az első század végére hanyatlásnak indult majd a 17. század végére egyedülállóan szép várossá alakult.

Nyelv és vallás

Az olaszok társasági emberek hírében állnak, ugyanakkor tudni lehet, hogy a temperamentumukra jellemző az ingerlékenység és a szenvedély. Ugyan abban a pillanatban képesek nevetni és sírni, az egyik percben kiabálnak míg a másikban már szelíden kedveskednek. Hangosak, muzikálisak és szívesen dolgoznak önként saját kedvükre.
A nyelv jellemzően a latin, ahogy azt az ókori Rómában beszélték, nem csak a mai olasz, de mintegy hat másik nyelvnek is alapját képezi, és nekik köszönhetjük az abc-t és a nyelvtani szerkezeteket. A nyelvészek szerint nagyon hasonlít a manapság beszélt olasz nyelv a 2000 évvel ezelőttire. A 3. század előtt csak nagybetűket alkalmaztak, majd a kiadók létrehozták a nyomtatott kisbetűket, a középkorban az I betű átalakult J-re, a V pedig U-ra, V-re és W alakokra oszlott szét. A II. világháború után és a későbbi amerikanizáció hatására a nyelv magába olvasztott néhány modernizmust, egy fejlődő szlenget és összességében az egykori szigorú latin nyelvtan meglazulását eredményezte. Az olasz nyelvben bőségesen jelen vannak a magánhangzók  és emiatt a modern olasz nagyon dallamos nyelv. Aki érti az olasz nyelvet feltűnhet neki, hogy a Róma környéki emberek alig ejtik a szavak végét, amit az északiak, a Firenze környékén élők idegenkedve fogadnak, és állítólag itt beszélik a legtisztább nyelvjárást. Az alapfokon társalogni tanuló turistákat szívesen segítik, de angolul is nagyon jól beszélnek szinte minden vendéglátóhelyen.
Az olaszok mintegy 98 %-a katolikus, de Róma környékén él néhány százalék zsidó, protestáns és muszlim. Lehetőség van részt venni a szerdai pápai audiencián, de előtte kérelmet kell benyújtani a Perfeto della Casa Pontificia címére (Cittá del Vaticano, 00120 Rome, tel: 06 6982). Lehetőség szerint érdemes ezt megtenni az utazás előtt, de a hétfői nap is beadhatjuk a Szent Péter bazilikától jobbra található irodában.
A katolikusok rendszerint minden hagyományos ünnepet megülnek, a legfontosabbak ezek közül a karácsony és a húsvét. Róma környékén kevés fesztivált tartanak, de a többi olasz városra ez nem jellemző. Ha éppen nagypénteken tartózkodunk a városban akkor a pápa vezetésével részt lehet venni az éjszakai körmeneten a Colosseumnál, húsvét hétfőn pedig meg lehet hallgatni a beszédét a Szent Péter téren. A Festa di San Pietro (junius 29.-én) Róma védőszentjének Szent Péternek az ünnepe, a karácsony előtti és utáni 10 nap pedig folyamatosan vidám ünnepléssel zajlik.

muzeum konvtara

Múzeum Könyvtára (Foto: Allie Caulfield, flickr)

Látnivalók

Szt. Péter Bazilika és tér
A kereszténység legnagyobb székesegyháza előterében monumentális oszlopos árkádjaival a legcsodálatosabb nevezetesség. Ennek ellenére még sem ez az épület a hit központja és főtemploma, hanem a San Giovanni in Laterano bazilika. A székesegyházat a Tiberishez vezető útról érdemes megcsodálni, a kupolából, pedig fantasztikus kilátás nyílik a térre, illetve egész Rómára. Az első egyházi épületet Szt. Péter sírja felett Konstantin emeltette a 4. század közepén. A ma látható bazilika nagy része II. Gyula pápa megbízásából épült, aki Bramanet építészt bízta meg az újratervezéssel, majd a munkálatok Michelangelo irányításával zajlottak a 16. század közepén. Ekkoriban épült meg a kupola, a bazilika hátsó oldala, a főhajót és a homlokzatot Maderni építette hozzá 1626-ban. A kör alakú tér Berini tervei alapján épült meg 1656 és 1667 között. A kiemelkedő látnivaló Michelangelo Pietája, ami üvegfal mögött van elhelyezve, illetve Berini baldacchinoja, amelyet a Pantheon bronztárgyaiból készített. A pompásan díszített kupolát Michelangelo tervezte, de csak halála után készült el. Az altemplomban van elhelyezve Szt. Péter sírja. A többféle különleges szobrászati alkotások egyike Berini csodálatos alkotása, VII. Sándor pápa emlékműve, a vékony Szt. Péter szobor, ami a 13. századi építész és szobrász, Arnolfo di Cambio munkája. A sekrestye mellett látható a Museo Storico Artistico kincsei. A tetőre és az oszlopcsarnokhoz lifttel lehet feljutni, ahonnan még pár száz lépcső a kupola teteje.

A vatikáni kertek
Hétfőtől-szombatig kivétel a szerdai nap, indulnak csoportos idegenvezetések a vatikáni kertekbe. A gondosan rendezett fák, a gondozott gyep, a szökőkutak, a barlangok, a díszkertek és helyenként felfedezhető szobrok csodálatos és megnyugtató élményt nyújtanak.  Érdemes megnézni a Pápai Tudományos Akadémia épületének mozaikját és a Szt. Péter térre néző panorámát. Az audiencia terem közelében található a Kr.u. 800 óta fennálló német temető.

Vatikáni Múzeumok
A Vatikán bőségesen gazdag felbecsülhetetlen értékű képzőművészeti alkotásokban, amit sokan meg sem néznek, mivel fő cél általában a Sixtusi kápolna, ami mintegy 25 percnyire van a Viale Vaticanora nyíló múzeumoktól. A gyűjtemények nagy része II. Gyula, X. Leo és VII. Kelemen érdeme, illetve ma már az asszír etruszk  daraboktól a 20. század művészetéig terjed. Érdemes lehet még elidőzni a Vatikáni Palota udvarában.

A Laokoón-csoport
A Laokoón-szoborcsoport a Vatikáni Múzeum egyik legjelentősebb látványossága. Laokoón trójai papot és két fiát láthatjuk a kígyó szorításában. Az alkotást egyetlen márványtömbből lett kifaragva. Kr.e . 2. században három rodoszi mester készítette. Ők Hagészandrosz, Athénodórosz és Polüdórosz.

Laokoon csoport

Laokoón szoborcsoport (Foto: MichaelTurk, flickr)

A Sixtusi kápolna
Az egyik legkiemelkedőbb művészeti remekmű  a Capella Sistina vagyis a Sixtusi kápolna. 1470-es években IV. Sixtus pápa részére építették házi kápolnaként. Majd unokaöccse II. Gyula Michelangelót bízta meg a híres mennyezeti freskó megfestésével, később III. Pál kérésére készült el a főoltár mögötti falon látható Utolsó ítélet. Az alsó falakat más reneszánsz festők lélegzetelállító festményei díszítik. Pápaválasztás idején a kápolnában ülésezik a bíborosok Szent Kollégiuma. A mennyezetet a japánok restaurálták, ami 1990-es évek óta nyitott meg a közönség előtt. Michelangelo nem szívesen dolgozott együtt más mesterekkel, ezért a hatalmas megbízást egyedül teljesítette 1508 és 1512 között. A munkákat egy különlegesen kialakított állványon végezte hanyatt fekve. A pillérek és támasztó oszlopok között lévő íves mennyezet az Ótestamentum jeleneteit ábrázolja 33 freskón, és ezek közé ékelődnek a hatalmas szibillák - ókori jósnők – és meztelen atléták, mintegy egységes és összefüggő hátteret alkotva. Ezek az alakok olykor szinte teljesen meztelenek, azonban az Utolsó ítélet ruha nélküli alakjait IV. Pius kérésére át kellett festeni. A legismertebb jelentek fedezhetőek fel, mint az Ádám teremtése, mikor is Isten keze megérinti az emberét; A Bűnbeesés és  kiűzés a Paradicsomból; és a delphoi jósnő. A falakat, Michelangelo műve alatt lévő 12 nagy freskót 1480 és 1483 között híres festők készítették. Olyan nagy nevek, mint Perugini, aki Raffaello mestere volt, Pinturicchio, Ghirlandaio, Rosselli és Signorelli. Az egyes részleteken Mózes és Jézus láthatóak. Ezen festmények szintén rendkívül értékesek a reneszánsz korából.

Gasztronómia

Konyhaművészet szempontjából nem Róma környéke Olaszország fővárosa, de az itt élő emberek is kellő figyelmet fordítanak az étkezésre. A reggeli többnyire csak egy erős kávé vagy egy habos cappuccino esetleg egy könnyed péksüteménnyel. Az ebédre és a vacsora pedig jelentős hangsúlyt kap. A tavasz beköszöntétől, vagyis úgy áprilistól kezdődően egészen október végéig a legtöbb étterem nyitott terasszal, zsúfolt asztalokkal és napernyőkkel fogadja a vendégeit. Különlegesség és érdemes megkóstolni az úgynevezett antipastit, ami egy hideg étel különböző főtt zöldségekből és pármai sonkából, szalámiból és tenger gyümölcseiből készül, amit alacsony gurulós asztalon tálalnak ezzel étvágyat gerjesztve mielőtt is a főfogás vagyis a pasto az asztalra kerülne. A pasta-t olykor zöld, narancs vagy eper színben áradó szószok nagy választékával kínálják, általában ez a primo piatto, azaz első fogás. A rizs is népszerű köret az olaszok konyhájában. A risotto, - ami fűszeres, ízletes rizses fogás - helyi változata a risotto alla Romana, aminek a specialitása a borjúmirigy, máj és tetejére sajt reszelve.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése