Ausztria

Ausztria történelme


Az Európa szívében fekvő Ausztria területén a történelem során rengeteg nép telepedett le és kelt át, hiszen rendkívül jó földrajzi adottságokkal rendelkezik. Az első évezredre, 1156-ra a Babenbergek kerültek hatalomra, ekkor lett az ország hercegség, és gazdasági illetve kulturális fellendülés vette kezdetét. Egy évszázaddal később már cseh uralkodó került a trónra, azonban a 13. század végén újra osztrák kézbe került a hatalom, és kezdetét vette Ausztria történelmének legjelentősebb uralkodói korszaka. A Habsburg-dinasztia uralkodott csaknem hét évszázadon keresztül, ez rendkívül színes korszaka volt az osztrák történelemnek. A következő jelentősebb esemény az 1800-as évek kezdetére tehető, amikor a Német-római Birodalom felbomlott, és így az Osztrák Császárság jött létre. Az 1848-as forradalom kitörése miatt megingott a birodalom hatalma, a poroszoktól is vereséget szenvedtek, így 1867-ben megalakult a dualista berendezkedésű Osztrák-Magyar Monarchia. Az első világháborúból vesztes félként került ki, így a monarchia felbomlott, létrejött az Osztrák Köztársaság, melyet azonban Hitler bekebelezett. A második világháborúban Ausztria szintén a vesztes oldalon harcolt, így csak 1955-ben lett újra független (ebben az évben lett tagja az ENSZ-nek), örökös semlegességet fogadtak. 1995-ben csatlakozott Ausztria az Európai Unióhoz, azóta is stabil gazdasággal, kiemelkedő kulturális értékekkel rendelkező fejlett ország.
Ausztria tehát egy erős köztársaság, melynek államfője Thomas Klesting. Az ország hivatalos nyelve a német, 83 871 km2-en terül el. Népessége 8 032 926 fő, melyből csaknem 7,5 millió osztrák, ezen kívül szerbek, németek, magyarok élnek még jelentősebb számban az országban. Mivel az Európai Unió tagja, hivatalos pénznem az euró.

Ausztria földrajza

AusztriaEurópa centrumában fekszik, Nyugat- és Kelet-Európa között térbeli összekötő kapocsnak tekinthető. Nyolc ország határolja: Németország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Olaszország, Svájc, és a Lichtenstein. Az országot az Alpok hegyláncai szövik át, elsősorban ez alapján az ország öt tájegységre különíthető el: a Keleti-Alpokra, mely az ország legnagyobb tájegysége, az Elő-Alpok és Elő-Kárpátok vidékére, az Osztrák-gránitfennsíkra, a Bécsi-medencére és a Délkeleti-dombvidékre. Legmagasabban fekvő pontja a 3797 m magas Grossglockner, legmélyebb pontja, pedig a Fertő-tó (115 m), melynek egy része Magyarországon található. A két ország között a másik földrajzi kapocs a Duna, amely mellékfolyóival biztosítja Ausztria csaknem egész területén a vízlevezetést.


Az ország éghajlata rendkívül változatos, hiszen nyugati részén az óceán felől érkező légáramlatok, keleti részén a kontinentális hatások alakítják. Ez alapján az ország három egységre osztható fel: a pannon-kontinentália, az alpikus és az átmeneti klíma területre. Az évi átlaghőmérséklet 8-9 ˚C, természetesen a magashegységi pontokon és a mélyen fekvő völgyekben ez is eltér az átlagtól.

Ausztria turizmusa
Az országban több nagyváros is található, melyek jelentős szerepet szolgálnak az ország életében, és rengeteg turistát vonzanak egész évben az országba.
BécsBécs fővárosként meghatározó szerepet tölt be az ország életében. Az idelátogatók rengeteg nevezetességet tekinthetnek meg, gyönyörködhetnek a város pompájában. A kiemelkedő látványosságok közé tartozik a Hofburg, amely a Habsburg uralkodók birodalmának központja volt. Ma már világhírű gyűjteményeknek ad helyet. A másik híres bécsi kastély a Schönbrunni kastély, amely egykor Sisi rezidenciája volt. Hatalmas kertjével gyönyörű látványt nyújt az épület. Ezenkívül egy állatkert, pálmaház is tartozik a kastélyhoz. A város jellegzetes látványához hozzátartozik az óriáskerék, világszerte híres továbbá a Szt. István dóm, a Belvedere, illetve a Ring, amely Bécs leghíresebb körútja. A Ringről rengeteg látványosság tekinthető meg, mint például a Hofburg vagy a parlament.

Salzburg Bécs után a második legjelentősebb osztrák városnak tekinthető, amelyet elsősorban rendkívül magas szintű kulturális értékeinek köszönhet. Egész évben rendkívül sok és sokszínű rendezvényt rendeznek meg a városban. A Salzburgi Ünnepi Játékok világhírűek, illetve a városhoz szorosan kapcsolódik Mozart neve.
Schönbrunni kastélyTirol vidékén fordul meg a legtöbb turista évente, a terület híres csodálatos környezetéről, hiszen a természet viszonylagos érintetlensége határozza meg a vidéket, hegységek, gleccserek, legelők, erdők borítják. A városba látogatók nagy része megfordul a Goldener Adlerben, amely a város legrégibb fogadója. Tirol látványosságai közé tartozik még a Tiroli Népművészeti Múzeum és a Szent-Jakab katedrális.
Graz Stájerország fővárosa, egyeteme világhírű, ezért egyetemvárosnak is szokták tekinteni. Óvárosa a világörökség része, de számos egyéb látnivaló is található a városban, mint például a dóm, az óratorony, a Schlossberg.
Az ország csaknem minden területén található valamilyen építmény, természeti terület, amely a világörökség része. Ilyen például Salzburg történelmi negyede, a Schönbrunni kastély és parkja, a Semmeringi vasút, Graz óvárosa, Bécs történelmi negyede-fotótár, Neusidler See – Ferő-tó kultúrája.


Ausztria kultúrája
Az országban meghatározó szerepet tölt be a kultúra, a művelődés, éppen ezért a folklórnak is kiemelkedő szerepe van. Ennek köszönhető, hogy a hagyományos ünnepeken kívül számos más ünneppel is rendelkeznek. Ilyen például a Walpurgis Éj, melyet április 30-án tartanak. Németországban szintén ünneplik ezt a napot. Ekkor tábortüzeket raknak, a régebbi időkben lábosokkal nagy zajt csaptak stb. Kialakulásának hátterében az áll, hogy régen így próbálták meg elűzni a gonosz szellemeket. Egy másik ilyen ünnep Rupert napja (Rupertitag), melyet szeptember 24-én tartanak. Ezen a napon az osztrákok a feldíszített marhákat terelik le a havasi legelőkről. Éppen ezért ez a hagyomány sokszor nagy úttorlaszokat okoz, így az ideutazóknak ekkor számítaniuk kell erre. Salzburg tartományban ez olyan nagy volumenű, hogy Rupert napja munkaszüneti napnak számít.

Ausztria gasztronómiája
Az osztrák és a magyar konyha sok hasonlóságot hordoz magában, ami nem meglepő, hiszen több évszázadon keresztül élt együtt a két nép. Erre a hasonlóságra kiváló példa a gulyásleves, a paprikás csirke, a különféle sertés- és marhapörköltek és a halászlé. A magyar konyhában is megtalálható az osztrákok híres ételei, mint a bécsi szelet és a zsemlegombóc, illetve édességeik, mint a Sacher-torta, az isler, a bécsi kocka és a linzer.
Az osztrák konyha jellegzetes alapanyaga a marhahús, melyet rendkívül sokféle módon készítenek el. A másik meghatározó húsétel a máj, illetve a vadhúsokat is szívesen fogyasztják, melynek különlegessége, hogy különböző lekvárokkal tálalják a húsokat.
Mint minden országban, Ausztriában is megtalálhatók a helyi specialitások, mint például a tiroli almás rétes, a Salzburger Nockerl. Salzburg gasztronómia szempontjából azonban édességéről a leghíresebb, hiszen innen származik a Mozart golyó (Mozartkugel), amely Mozart arcképével díszített marcipángolyó.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése