Europa legjobb ingyenes programjai


Egyéni keresés

A nyaralás költségeinek csökkentésére az egyik legjobb megoldás, ha ott tartózkodásunk alatt olyan programokat választunk, amelyek olcsók, vagy épp nem kerülnek semmibe. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) egy csokorba gyűjtötte a kontinens legjobb és legkeresettebb ingyenes programjait, amelyek között a budapesti air race is helyett kapott.


Innsbruck, Ausztria
Idén mindenki szeretné a külföldi nyaralásait is költséghatékonyan intézni, így nemcsak azon igyekszünk, hogy közelebbi úti célt, vagy olcsóbb szálláshelyet válasszunk, hanem arra is odafigyelünk, hogy milyen programokat részesítünk előnyben.
Mint ahogyan a drága rendezvények sem jelentenek minden esetben garanciát arra, hogy maximális élményben lesz részünk, az olcsó vagy ingyenes programok sem feltétlenül lesznek csalódást keltők. Azok a rendezvények, amelyek évek óta óriási érdeklődés mellett és sikeresen, biztonságosan zajlanak nyugodt szívvel ajánlhatók a turistáknak. Ezzel az elgondolással állította össze listáját a Európai Utazási Bizottság (ETC).


Forrás: [origo]

Innsbruck, Ausztria
A szomszédos Ausztria ígéretes úticél válság idején is, hiszen közel van, és a szolgáltatások igen magas színvonalúak. A Club Innsbruck kártyával most (május 30-tól október 26-ig) ingyenesek a túrabuszok a városban, szállással együtt pedig a nagy gerinctúrák sem kerülnek semmibe. A legjobbnak mégis az az ajánlat ígérkezik, amely a fent említett városkártyával Innsbruck bármelyik felvonóján feljogosít bennünket egy ingyenes hegy- és völgymenetre. A város amúgy is híres a látványos és modern felvonóiról, így aki teheti, keresse meg a Nordkette-et, amely az Innsbrucki Kongresszusi Központtól indul, és a Hungerburg állomásig szállítja a vendégeket. Az ismert építésznő, Zada Hadid tervei alapján néhány éve elkészült felvonó, a város központjától 20-22 percen belül éri el a 2000 méteres magasságot. A felvonó Innsbruck egyik leglátványosabb újdonságai közé sorolható.

Narva, Észtország

Forrás: [origo]
Az unió legkeletibb csücskében található Észtországban nem szoktak csalódni a turisták. A városok rendezettek, tiszták, a szolgáltatások jók. Narva kelet-Észtország egyik híres történelmi kisvárosa. Dánok, svédek, oroszok, németek háborúztak a történelem során itt , így a település mindig is a kelet-nyugati versengés ütközőpontja volt. Ennek egyik legjobb bizonyítéka az 1223-ben dánok által alapított Narvai Vár, amely 1944-ben a városközponttal együtt jelentősen megrongálódott a német és szovjet csapatok összecsapásai miatt. Ma a vár szépen karbantartott és sok színvonalas program, köztük kosztümös csatajelenetek, lakomák, éjszakai dramatizált várséták, szabadtéri ingyenes koncertek a legnépszerűbbek. Ráadásul északra a Finn-öböl is csak 12 kilométer.

Párizs

Fotó: Szabó Pál
A kultúra mindenkié, gondolhatnánk Párizsban, és valóban. A legtöbb állami múzeum és műemlék a francia fővárosban ingyenes a 18 év alattiak számára, de Párizs állandó kiállításai szintén ingyenesek. Több múzeum, mint például a Louvre minden hónap első vasárnapján belépő nélkül látogatható, mások október 1-től március 31-ig vagy május 31-ig, a hónap első vasárnapján ingyenesek. Érdemes tehát átböngészni a Francia idegenforgalmi Hivatal honlapját. Íme, egy rövid lista azokról a múzeumokról melyek egész évben feltételek nélkül ingyenesen látogathatók. Musée d'Art Moderne (modern művészetek), Maison de Balzac (Balzac háza), Musée Carnavalet (Párizs története), Musée Fragonard (parfüm múzeum), Musée des Beaux Arts de Paris (szépművészeti múzeum), Maison de Victor Hugo (Victor Hugo háza). Legalább ilyen ígéretes program a nyári napfordulón, június 21-én megrendezendő Fe^te de la Musique nagyszabású zenei rendezvény, ahol amatőr és profi zenekarok és performanszok váltják egymást a színpadon.

Antwerpen, Belgium
Forrás: [origo]
A híres belga sörök kihagyhatatlanok, akármelyik nagyvárosban is járunk. Míg a hölgyek inkább a különleges gyümölcsös söröket kedvelik, az urak a világos, vörös, barna, sötétzöld fehér, gyenge vagy éppen erős erjesztéssel készült söröket keresik.
Belgiumban minden sört a megfelelő pohárban és ideális hőfokon szolgálják fel, sőt minden sörnek saját üvege van. A különböző üvegformákat a sörök ízének és aromájának kiemelésére tervezték, mert formától függően azok más és más utat engednek az üveg oldalán felfelé gyöngyöző buborékoknak.
Az antwerpeni Brewery Haacht egy órás ingyenes vezetést szervez a turistáknak saját sörfőző üzemében és ingyenes kóstolóval is készül, mind a gyenge, mind az erős fermentációval készült söreiből.

Budapest

Forrás: MTI
A legérdekesebb európai rendezvények között szerepel az augusztusi repülős verseny, az Air race is. A Duna pesti és budai oldaláról egyaránt élvezhető rendezvényt a turisták szerint a helyszín miatt igazán különleges. Az élményt az egyik oldalról a Parlament, a másikról a Budai Vár látványa fokozza.
Tavaly mintegy négymillió látogatója volt a világszerte tíz helyszínen megrendezett versenysorozatnak, és több mint 400 millióan kísérték figyelemmel a tévén keresztül az eseményeket. A Red Bull Air Race versenyeken a világklasszis pilóták elérik a 400 km/óra sebességet, miközben akár 10 G terhelést viselnek el földközelben navigálva a levegővel töltött műanyag-pilonokból kialakított szlalom-pályán.
A versenysorozat idén április 17-18-án Abu Dhabiban kezdődik, majd San Diego és Windsor után Portó és Barcelona előtt augusztus 20-21-én Budapestet is érinti.

Zürich, Svájc
Forrás: [origo]
Igényes programnak ígérkezik a Zürich Parade, ami a szerelem, a szabadság és tolerancia jegyében minden év augusztusában óriási tömegeket mozgat meg. Fiatalok, idősek, családosok és gyermektelenek, szexuális mássággal élők együtt szórakoznak a világ egyik legbékésebb utcai felvonulásán, amely a zenei stílusok közül a rave-et részesíti előnyben.
A turisták szerint, újabban a fürdőruhát is érdemes bepakolni a túrabakancs és a partiszerkók mellé, hiszen a patkó alakú Zürichi-tóban a legmelegebb hónapokban fürdeni is lehet. Öt szabad strand, hat strandfürdő és öt folyó menti fürdőhely várja a turistákat. De találhatunk jó néhány napozóhelyet, valamint néhány kilométernyi "vad fürdőzésre" alkalmas tóparti szakaszt is.

London

Fotó: Hajdú D. András [origo]
London akár ködös, akár napos az egyik legtöbb ingyenes programot kínáló európai nagyváros. A Nemzeti Galériában Botticelli, Da Vinci and Monet képeit nézhetjük meg, a Theatre Royal Stratford East viszont egy teljesen másfajta kikapcsolódást ígér. Humoristák estjei minden hétfő éjjel, és minden hónap utolsó vasárnapján ingyen szórakoztatnak. A Royal Opera House havonta legalább egy előadást ad ebédidőben (Lunchtime concerts) teljesen ingyen. A Convent Garden-ben található Octave jazz klubban hétfőn és csütörtökön hallgathatunk ingyenes koncerteket.

Oslo, Norvégia

Forrás: [origo]
Edvard Munch híres festménye most ingyen megtekinthető Oslóban a National Museum of Art-ban. Az expresszionizmus egyik első képviselőjének képei közül még jó néhány látható a Hotel Continental falain, ahol egy pohár ital mellett nemcsak a festményekbe, hanem az oslói mindennapokba is elmerülhetünk.

Berlin

Forrás: Getty Images
A német parlament épülete hírnevét részben annak köszönheti, hogy 1933-ban, máig tisztázatlan körülmények között, szinte egyik pillanatról a másikra leégett. A Norman Foster tervei alapján újjáépített épületet az ezredfordulóra állították helyre. Modern, funkcionális belső terei mellett egy elegáns üvegkupolát is kapott. Az épület ingyenesen látogatható, ám közkedveltsége miatt előfordulhat, hogy órákat kell várnunk a bejutásra. Ha az egyik legkedveltebb látványosságnak számító nyitott kupolába igyekeznénk, öltözzünk melegen.
A város északi csücskében található múzeum-szigeten található 5 múzeum (Pergamon-Múzeum, Régi Nemzeti Galéria, Bode-Múzeum, Régi Múzeum, Új Múzeum) mindegyike szerdánként délután kettő után ingyenesen látogatható.
Idén a városlátogatásoknál érdemes lesz figyelembe venni a városi kártyák kínálatát, hiszen a turisztikai hivatalok lázasan dolgoznak azon, hogy a közelgő szezonra még jobb és még több kedvezménnyel halmozzák el a turistákat. A városkártyákkal idén nyáron soha nem tapasztalt mennyiségű programot és kedvezményt élvezhetünk.


A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/utazas/20090406-europa-10-legjobb-ingyenes-programja.html


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése