Barcelona


Egyéni keresés


Barcelona A Madriddal állandó rivalizálásban álló Barcelona, 1,6 milliós lakosságával Spanyolország második legnagyobb városa, és Katalónia fővárosa. Ezen felül a világ egyik leghíresebb, és legizgalmasabb metropolisza, a legtöbben szerepeltetik az "ide szeretnék eljutni" kívánságlistájukon e katalán várost. Ez azonban, például Rómától, vagy a horvát városoktól eltérően nem ősrégi épületeinek, és többezer éves történelmének köszönhető, pont ellenkezőleg: Barcelona a modernizmus fővárosa, és a 20. századi avantgarde művészet legbátrabb szárnypróbálgatásainak helyszíne, valamint a modern várostervezés egyik legjobb példája. Számos látnivalóját Gaudi és Luis Doménech i Montaner néha meghökkentő, a megszokott építészeti konvenciókat teljes mértékben elvető alkotásai adják. De a város modernizmusa nem merül ki az épületeiben: az utcalámpák, az erkélyek, és Barcelona számos más eleme ezt a légkört erősítik. Persze a régi Barcelonával is megismerkedhetünk a Barri Gothic negyed labirintusszerű, középkorú hangulatot árasztó szűk utcáit járva, illetve, - bár a közeli Costa Braván sokkal szebb partok vannak - a városnézés után a homokos Barceloneta strandon még a tengerben is megmártózhatunk. Modernitás, ugyanakkor a hagyományok tisztelete, tengerpart, és hegyek, izgalmas látványosságok, és időtöltési lehetőségek, melyek közül a legjobbakat az alábbiakban igyekszünk bemutatni, Barcelonát a világ egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb városává teszik.
Az alábbiakban Barcelona 17 csodálatos nevezetességének a részletes bemutatása következik, az információk mindenhol eljutási, belépőjegy, és nyitva tartási információkkal vannak kiegészítve. Az utazók számára hasznos barcelonai utazási, közlekedési tippek pedig a Barcelona tippek, tanácsok, közlekedés oldalon olvashatók.

La Sagrada Familia / A Szent Család Temploma / A jövő temploma

A Szent Család temploma 2006-ban Spanyolország leglátogatottabb fizetős turisztikai látványossága volt - több, mint 2,3 millió turista nézte meg belülről, amivel megelőzte a madridi Prado múzeumot. Gaudi élete fő művének tekintette, 40 évet dolgozott rajta, és 15 évet kizárólag a Szent Család Templomával foglalkozott. A Sagrada Familia több, mint 100 éve épül (Gaudi 1883-ben kezdte el tervezni), elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz. A tervek szerint 2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára készül el. Amikor Gaudit a rendkívül hosszú kivitelezésről kérdezték, ő állítólag csak ennyit mondott: "Az ügyfelem nem siet." Mint Gaudi több más alkotása, a Sagrada Familia is a Világörökség része. A bazilika az organikus építészet mintájának számít, de sorolják a szecesszióhoz, és a kubizmushoz is.
Eljutás: 2-es, és 5-ös metró: SagradaFamilia megálló
Belépő (2009): 11 Euró. Diákoknak 9 Euró.

Nyitva tartás: Áprilistól szeptemberig 9:00-20:00. Októbertől márciusig 9:00-18:00
la sagrada familia
Sagrada Familia kép: Juanillooo

Güell park

A Güell park, a Szent Család templomához hasonlóan, az UNESCO Világörökség része. Az 1900 és 1914 között épült parkot Antoni Gaudi eredetileg egy "lakóparknak" szánta, azonban a park üzletileg sikertelennek bizonyult olyannyira, hogy senki sem akart itt lakni. Így végül maga Gaudi költözött ide családjával. Az épületek, a sétányok, és a lépcsők, mind-mind egy rendkívül különös fantáziavilághoz hasonlítanak, ezt nehéz leírni, ezt látni kell!
Eljutás: 3-as metró: Lesseps (itt mászni kell), vagy Vallcarca (itt lefelé lehet menni) megálló, majd az irányjelzéseket követve.
Belépő (2009): Ingyenes belépés.

Nyitva tartás: 10:00-18:00 (19:00, 20:00, 21:00, szezontól függően)
Güell park
Güell park fotó: Nathan Gibbs

Casa Batlló

A Passeig de Gracia 43 alatt található szecessziós ház 1905-1907 között épült Gaudi, és Josep Maria Jujol tervezésében, és szintén a világörökség része. A Barcelona egyik igen előkelő negyedében álló lakóépület eredetileg egy középosztálybeli család számára készült. A Casa Battlóra nézve úgy tűnhet, hogy a tervezők célja nem más volt, minthogy az egyenes vonalakat teljes mértékben mellőzzék. A két híres Gaudi épület, a Casa Batlló, és a Casa Milá a híres barcelonai sugárúton, a Passeig de Gracián található, amelyről önállóan is érdemes megemlékezni. Ez Barcelona legszebb, és legimpozánsabb sugárútja, a katalán város Champs-Elysées-je, vagy Andrássy útja. Az Avenida Diagonaltól a Placa Catalunyig húzódó sugárúton találhatók a legjobb boltok, üzletek, éttermek, és kávéházak - persze mind nagyon drágák. Gaudi két épületén kívül más fantasztikus modernista alkotások is találhatóak itt. A 20. század első felében épült házak lakói Barcelona leggazdagabb polgárai voltak.
Eljutás: 2-es, 3-as, és 4-es metró: Passeig de Gracia megálló, Calle Aragó-Rambla Catalunya kijárat.
Belépő (2009): Első szint: 11 Euró. Második szint: 11 Euró. Teljes épület: 18 Euró.

Nyitva tartás: 9:00-20:00
Casa Battló
Casa Batlló kép: 3dom

Casa Milá

Híres nevezetesség Barcelonában, tehát természetesen ismét Gaudi műve, és ugyancsak az UNESCO Világörökség része. Kőbánya, vagy La Pedrera néven is ismert a Passeig de Grácia 92. szám alatt lévő lakóház. A Casa Miliá Gaudi utolsó lakóháza, melyet egy gazdag textilgyáros, Roger Segimon de Milá megrendelésére tervezett, és 1905-től 1907-ig épült. Ebben az öt emeletes bérházban valósítja meg Gaudi leginkább a természet és az építészet összeolvasztását - mintha egy lepusztult, barlangos hegyet látnánk. A tetőn lévő kémények pedig a szürrealista szoborművészet előfutárainak számítanak. A Casa Milá gyakorlatilag mindennek az ellenkezője, mint amit szokványos építészetnek ismerünk. Érdekesség, hogy a Casa Milát terv nélkül, csupán vázlatok alapján építették fel.
Eljutás: 3-as metró: Diagonal megálló. Busz: 7, 16, 17, 22, 24, 28.
Belépőjegy: 9,50 Euró. Diákoknak: 5,50 Euró.
Nyitva tartás: November-február: 09:00-18:30. Március-oktbóer: 09:00-20:00.
Casa Milá
Casa Milá kép: Tavallai

Font Mágica / Táncoló v. mágikus szökőkút

Fantasztikusan nagy élményt nyújtó, gyönyörű, mindenkit elkápráztató víz- és színjátékban lehet része a Placa de Espanyahoz ellátogató turistáknak. A táncoló, zenélő szökőkutak a zene ütemére változtatják színeiket, és formáikat. A különböző kutaknál más-más zenéket játszanak a klasszikustól (Verdi, Strauss, Mozart) a modern, kortárs zenéig. Persze soha sem hiányzik a Montserrat Caballé és Freddie Mercury által énekelt híres Barcelona c. szám. A show 15 perces, de nem baj, ha pont lemaradunk a kezdésről, hiszen 15 perc szünet után újrakezdődik. Érdemes fentről, lentről, középről, és több nézőpontból is megnézni az előadást. A fantasztikus látvány ráadásul ingyenes, így ez egy olyan látnivaló Barcelonában, amit nem szabad kihagyni.
A szökőkút sok mással együtt, az 1929-es barcelonai világkiállításra, Carles Buigas tervei alapján épült, majd az 1992-es barcelonai olimpiai játékokra jelentős mértékben felújították.
Eljutás: 1-es, 3-as és 8-as metró: Placa Espanya megálló.
Jegyár: Ingyenes
Showk: Májustól-szeptemberig csütörtök-vasárnap: 21:30, 22:00, 22:30, 23:00, 23:30, októbertől áprilisig péntek-vasárnap: 19:00, 19:30, 20:00, 20:30
Barcelona zenélő szökőkút
Barcelona zenélő szökőkút kép: MUMINUX

La Rambla

Barcelona fő sétálóutcája a széles és hosszú La Rambla, amelyet csodás platánsor szegélyez. A sétálóutca mindig tele van helyiekkel, és turistákkal. A La Rambla sétálóutcán kávézók, butikok, üzletek, trafikok, és piacok találhatók. A korzózókat komédiások, zsonglőrök, és mutatványosok is szórakoztatják.
Eljutás: 1-es, 6-os, 7-es metró: Catalunya megálló.
ramblas
La Rambla kép: christomsett

Gótikus negyed / Barri Gothic

Barcelona gótikus negyede a város óvárosának a központi része. Számos középkori épület van itt, valamint néhány még régebbi, a római időkből származó, a római városfal maradványai is felfedezhetők. A gótikus negyed egy labirintusra emlékeztet: a szűk, kanyargós utcák terekbe nyílnak, melyek különleges, igazi középkori atmoszférát adnak a helynek. A turista minden sarkon valamilyen meglepetésbe botolhat, valamilyen érdekességgel találkozhat: egy templommal, egy palotával, egy múzeummal, egy képtárral, vagy egy tapas-bárral, vagy egy kávézóval.
Eljutás: 1-es, és 3-as metró: Catalunya megálló. 2-es, és 4-es metró: Urquinaona megálló.
Barcelona, Gótikus negyed

Katedrális / La Seu

A gótikus negyed központjában magasodik Barcelona gótikus katedrálisa, melynek építése a 13. században kezdődött, de csak a 19. századra fejeződött be. Helyén már a római időkben, 343-ban is egy bazilika állt ezt a mórok 985-ben lerombolták. A katedrális előtti téren vasárnaponként, délben, a Franco-diktatúra alatt betiltott tradicionális katalán Sardana táncot lehet megtekinteni.
Eljutás: 1-es, és 3-as metró: Catalunya megálló. 2-es, és 4-es metró: Urquinaona megálló.
Barcelona katedrális
Barcelona katedrális kép: panos r

Montjuic

A Barcelona városközpontjához közel található 213 méter Montjuic (szószerinti fordítása: a zsidók hegye) rengeteg látványosságot kínál, melyek nagy része az 1929-es világkiállítás, vagy az 1992-es olimpia alkalmából épült, vagy ezek alkalmával újították fel. Itt található a már említett Táncoló szökőkút, és felette a Palau Nacional, amely a Katalán Nemzeti Múzeumnak ad helyt. Az olimpiai falut, és az olimpiai stadiont is a Montjuicra építették. A domb legrégebbi nevezetessége a Castell de Montjuic, egy hatalmas, 18. századi erődítmény. A dombon számos kert, és park is van, közülük legfigyelemreméltóbb a Nou Jardí Botanic, egy botanikus kert, több, mint 2000 növényfajjal, és a Jardins de Mossen Costra i Lljober, ahol többszáz különböző kaktuszfaj él. A szintén itt található Poble Espanyol (spanyol falu) egy igen népszerű barcelonai látványosság. Ez gyakorlatilag egy skanzen, amelynek 116 épülete Spanyolország különböző területeinek építészetét mutatja be.
Eljutás: 1-es, 3-as és 8-as metró: Placa Espanya megálló. Ez a megálló a Palau Nacional, és környékének megtekintését teszi lehetővé. A Funicular de Montjuic, a kék villamos, a Montjuic tetejére, a Castell de Montjuichoz biztosít eljutást. Ez a Paral-lel metróállomástól indul. A legizgalmasabb, és legnagyobb élményt, Barcelona csodálatos panorámáját nyújtó lehetőség pedig a Barceloneta strandtól induló Montjuic libegő (jegyár: 9 Euró, oda-vissza 12,50 Euró). És persze gyalog is megmászható a Montjuic.
Montjuic
Montjuic fotó: J. Salmoral
Montjuic libegő
Montjuic libegő kép: UncleBucko

Tibidabo

A Barcelona északnyugati részén lévő, 512 méter magas Tibidabo-hegyről fantasztikus kilátás nyílik a városra. Nevét onnan kapta, hogy a katalán legenda szerint az ördög itt kísértette meg Krisztust, ezt mondta neki: "neked adom", latinul "tibi dabo". A kilátáson kívül az idelátogatókat Barcelona legrégebbi vidámparkja is szórakoztatja (belépőjegy: 24 Euró, iskolásoknak 19, 120 cm alattiaknak 11 Euró). A Tibidabo tetején egy csodálatos katolikus templom, a Temple de Sagrat Cor áll, amely Barcelona nagy részéről látható. Egy futurisztikus kinézetű tv-torony, a Torre de Collserola is a Tibidabo része. A 288,4 méter magas, a tengerszínt felett 445 méterrel álló tornyot az 1992-es nyári olimpiai játékokra építették. A 135 méter magasságban lévő 10. emelete látogatható, így ez Barcelona legmagasabban lévő kilátópontja, ha összeadjuk, ez azt jelenti, hogy ekkor 580 méterrel vagyunk Barcelona felett! A kilátószint körpanorámát nyújt, tiszta időben akár 70 km-re is ellátni innen.
Eljutás a Tibidabora:
Első mód: FGC metró, L7-es vonal (a Placa de Catalunya állomástól indul). Majd a végállomástól (ez a Placa del Dr. Andreau) kék villamossal, utána siklóval. Második lehetőség: S1, és S2 metróval (ezek is a Placa de Catalunyától indulnak) a Peu del Funicular állomásig, ezután innen Funicular de Vallvidrera siklóval, a Vallvidrea Superior állomásig, majd 111-es busszal. Harmadik lehetőség: Placa de Catalunyától közvetlenül, Tibibussal.

Óriáskerék a Tibidabon, és panoráma
Tibidabo: óriáskerék, és panoráma, kép: papalars
Tibidabo, Temple de Sagrat Cor
Tibidabo, Temple de Sagrat Cor kép: SantiMB
Tibidabo, torony
Tibidabo, torony, kép: PacoCT

Picasso múzeum / Museu Picasso

Pablo Picasso több, mint 3500 korai munkája: festmények, rajzok, metszetek, és kerámiák találhatók Barcelona leglátogatottabb, és talán legjobb múzeumában, valamint néhány mű a mester kék korszakából is. A múzeum 1963. március 9.-e óta fogadja a látogatókat.
Eljutás: Cím: Montcada, 19. 1-es metró: Arc de Triomf megálló. 3-as metró: Liceu megálló. 4-es metró: Jaume I megálló.
Belépő (2009): 9 Euró. 25 éven aluliaknak: 6 Euró. 16 éven aluliaknak ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes.
Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 10:00-20:00
Picasso múzeum, Barcelona
Picasso múzeum kép: mor (bcnbits)

Parc de la Ciutadella

Barcelona központjának szinte egyetlen zöldterülete a 30 hektáros Parc de la Ciutadella, amely a katalán parlament épületének is helyt ad. Számos barcelonai nevezetességhez hasonlóan ez is az 1888-as világkiállításra épült. A Parc de la Ciutadella egyik leghíresebb része a Cascada, egy monumentális vízesés, és szökőkút, amelyet a római Trevi-kút mintájára építettek, Josep Fontseré tervei alapján, de az építésében, akkor még tanulóként, Gaudi is asszisztált. A 30 hektáros parkban tett látogatás remek kikapcsolódást ígér. A park kis taván csónakázni is lehet, a kacsák mellett, csodálatos környezetben. És persze megemlítendő még Barcelona állatkertje, amely a parkban van, és ahol 7000 állat lakik, továbbá a park számos múzeumnak is helyt ad.
Eljutás: 4-es metró: Ciutadella állomás (kb. 10 perc gyaloglással).
Belépő (állatkert, 2009): 16 Euró. 3-12 éves gyermekeknek: 9,60 Euró. Nyugdíjasoknak: 8,15 Euró. (a park ingyenes)
Nyitva tartás (állatkert): 10:00-17:00 (18:00, 19:00-ig, szezontól függően)
Barcelona, Cascada, Parc de la Ciutadella
Cascada, Parc de la Ciutadella fotó: Theweakestlink

Barcelona Aquarium, és IMAX-mozi

Az IMAX-mozi, és Barcelona akváriuma a gyermekek számára (is) nagy élményt fog nyújtani. A Barcelona Aquariumban 35 akvárium található, melyekben 11.000 tengeri állat (összesen 450 különböző faj) él. Az akvárium rendelkezik egy 80 méter hosszú, vízalatti csatornával is. Az akvárium szomszédságában van az IMAX Port Vell, így akár fokozhatjuk is az élvezeteket: az akváriumban tett látogatás után megnézhetünk pl. egy félelmetes 3D-s cápás filmet.
Eljutás: Moll d'Espanya del Port Vell. Metró: 3-as vonal: Drassanes állomás. 4-es vonal: Barceloneta állomás.
Belépőjegy (akvárium, 2009): Felnőtteknek: 17 Euró. 4-12 éves gyermekeknek: 12 Euró. 60 éven felülieknek 14 Euró.
Nyitva tartás (akvárium): Akvárium: 09:30-21:00 (júniusban, és szeptemberben, ill. hétvégéken zárás 21:30-kor, júliusban, és augusztusban zárás 23:00-kor).
Barcelona Aquarium
Barcelona Aquarium kép: veneman

Palau de La Música Catalana / Palacio de la Música Catalana / A Katalán Zene Palotája

A Katalán Zene Palotája Barcelona egyik legfontosabb modernista alkotása. Gaudi és Cadafalch mellett a harmadik ismert katalán modernista építész, Lluís Doménech i Montaner műve. A koncertterem 1905-1908 között épült, és 1909-ben építészeti díjat kapott Barcelona Város Tanácsától. 1982-1989 között az épületet jelentősen felújították, és 1997-ben az UNESCO Világörökség részévé választották. Ma évente több, mint fél millió ember látogat a Katalán Zene Palotájába komolyzenei koncerteket hallgatni.
Eljutás: Cím: Calle de Sant Pere Mes Alt 11. 1-es, 4-es metró: Urquinaona megálló.
Palacio de la Música Catalana
Katalán Zene Palotája kép: G-rome

Arc de Triomf

Barcelona diadalíve az 1888-as barcelonai világkiállításra épült, és annak főbejárataként funkcionált. A Josep Vilaseca i Casanovas tervei alapján készült diadalív jelentősen különbözik Európa többi diadalívétől, pl. a párizsi Arc de Triomphe-tól. Színes téglái a mór stílusra emlékeztetnek.
Eljutás: Az Arc de Triomf rövid sétára van a Parc de Ciutadellától. Metró: 1-es vonal: Ard de Triomf megálló.
Arc de Triomf
Arc de Triomf kép: docman

Hospital de Sant Pau / Szent Pál kórház

Lluís Domenech i Montaner alkotása szintén a világörökség része. Az 1901 és 1930 között katalán modernista stílusban épült, 100.000 négyzetméteren elhelyezkedő komplexum jelenleg is kórházként funkcionál, de azt tervezik, hogy a jövőben múzeummá alakítják.
Eljutás: 5-ös metró: Hospital de Sant Pau megálló.
Belépő: Ingyenes belépés
Nyitva tartás: 10:00-13:00
Sant Pau hospital
Szent Pál kórház kép: pedro_qtc

Torre Agbar

A modern épületek kedvelői nem hagyhatják ki a Torre Agbar megtekintését. A 144 méter magas (ezzel Barcelona 3. legmagasabb épületének számító), Jean Nouvel által tervezett felhőkarcoló építése 2005-ben fejeződött be. Éjjeli kivilágításáról 4500 LED gondoskodik. A Torre Agbar jelenleg a Vízművek irodaházaként funkcionál.
Eljutás: 1-es metró: Glories megálló
Torre Agbar
Torre Agbar kép: anroir


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése