Madrid


Egyéni keresés


Madrid Spanyolország fővárosa, 3,2 millió lakosával az ország legnagyobb városa, és egyben az Európai Unió harmadik legnépesebb városa (Párizs és London után). A város szinte mértanilag pontosan Spanyolország közepén található. Éghajlata mediterrán, 24 fokos nyári átlaghőmérséklettel. Madrid a világ egyik legélhetőbb fővárosa, legendás éjszakai életével, sok parkjával, virágaival, és mosolygós, kedves emberekkel.

Cuatro Torres Business Area

Madrid új, 2007-ben befejezett üzleti negyede négy tornyáról a Cuatro Torres Business Area (CTBA) nevet kapta. Itt állnak Spanyolország legmagasabb épületei, és egyben az Európai Unió 3., 4., és 5. legmagasabb épületei. 2006. novemberében lett Spanyolország legmagasabb épülete az 57 emeletes, 236 méter magas, a felhőkarcolók közül a legkülönlegesebb formával rendelkező Torre Espacio, amely az addigi legmagasabb spanyolországi épületet, a costa del soli Benidorm városában lévő szállodát, a Gran Hotel Balit szárnyalta túl. Azonban a Torre Espacio is elvesztette a címét 2007. áprilisában, amikor a Torre de Cristal lett Spanyolország legmagasabb épülete. Ma a legmagasabb épület pedig a Torre Caja, 250 méteres magasságával 89 cm-el magasabb, mint a Torre de Cristal. Az üzleti negyed négy tornya tehát a következők: a Torre Sacyr Vallehermoso (236 m), a Torre Espacio (236 m), a Torre de Cristal (249,5 m, az Európai Unió 4. legmagasabb épülete), és a Torre Caja (250 m, az Európai Unió 3. legmagasabb épülete).
Cuatro Torres
Madrid látképe a négy toronnyal, fotó: Stoper

Faro de Moncloa

A Faro de Moncloa egy 1992-ben épült, 100 méter magas adótorony, amely kilátóként is funkcionál, és ahonnan csodás panoráma nyílik a városra.
Faro de Moncloa
Faro de Moncloa fotó: R.Duran

Gran Vía

A Gran Vía Madrid díszes, és előkelő bevásárló-utcája. A Plaza de Cibelestől a Plaza de Espanyáig fut. Az élettel teli utca a város egyik legfontosabb bevásárlóterülete, ahol a vásárlás mellett a lenyűgöző építészeti alkotásokban is lehet gyönyörködni. Építését 1904-ben hagyták jóvá, pár évvel később elkezdték, és teljesen 1929-re készült el.
Gran Vía
Gran Vía kép: mallol

Museo de Arte Thyssen-Bornemisza / Thyssen-Bornemisza múzeum

A "művészeti aranyháromszögben", ahol a Prado, és a Reina Sofia galéria is található, helyezkedik el a Thyssen-Bornemisza múzeum. A múzeumban olyan művek találhatók, amelyek a Pradóból hiányoznak: impresszionisták, expresszionisták, valamint európai, és amerikai festmények a 19. század második feléből. Ezeken kívül a 14. századtól is találhatók festmények. A múzeum 1992-ben nyílt, August Thyssen, Heinrich Thyssen, és Hans Heinrich gyűjteményére alapul. Jan van Eyck, Albrecht Dürer, Caravaggio, Rubens, El Greco, Goya, Rembrandt, Monet, Cézanne, Dali, Renoir, Van Gogh, Picasso, Piet Mondrian, Edward Hopper munkái találhatók a nagy, de mégis jól bejárható múzeumban, hogy csak néhány nevet említsünk. A belépőjegy ára 6 Euró, a kedvezményes pedig 4 Euróba kerül.
Thyssen-Bornemisza múzeum
Thyssen-Bornemisza múzeum kép: Manzaitaverde

Museo del Prado

A Prado a világ egyik legnagyobb és leghíresebb szépművészeti múzeuma. A festményeken és szobrokon kívül több, mint 5000 rajz, 1000 érme, és medál és egyéb szépművészeti alkotások tekinthetők meg. Olyan festők felbecsülhetetlen értékű művei találhatók meg a 8600 darabos gyűjteményben, mint Goya, Velazquez, Rubens, Rembrandt és El Greco. A Prado 1819-ben nyílt, előszőr 1918-ban bővítették,
prado
Prado múzeum kép: Corremadrid

Palacio de Comunicaciones

Az 1904-1917 között épített, a Plaza de Cibelesnél található szép épület Antonio Palacios and Joaquín Otamend műve, jelenleg a főposta épületeként funkcionál.
palacio de comunicaciones
Palacio de Comunicaciones fotó: Wongoz

Palacio Real de Madrid / (Királyi palota)

A palota Spanyolország királyának hivatalos rezidenciája. Juan Carlos király azonban nem a királyi palotában lakik, hanem a kisebb Palacio de la Zarzuelában, amely Madrid külvárosában található. A korábban ezen a helyen álló Antiguo Alcázar 1734 karácsonyán leégett, a jelenlegi Királyi palota 1738-1755-ig épült. A Palacio Real de Madrid jelenleg ünnepségeknek, diplomáciai, és protokolláris eseményeknek ad otthont. Belső tere gazdagon díszített, olyan művészek munkáival, mint Velázquez, Tiepolo, Mengs, Gasparini, Juan de Flandes, Caravaggio, és Goya. Tetszetős és értékes bútorok, szőnyegek, és tárgyak (pl. egy Stradovarius-hegedű, porcelánok) is díszítik. 7 Eurós belépőért belülről is meg lehet csodálni.
Royal Palace
Madridi királyi palota kép: Cocoabiscuit

Parque del Buen Retiro

Az 1,4 km2 területű park a Puerta de Alcalá mellett, a Pradohoz közel található. A hangulatos, szép parkban egy nagy, mesterséges tó, a Estanque del Retiro is van.
Parque del Buen Retiro
Parque del Buen Retiro fotó: Sam Kelly

Plaza de Cibeles

A Plaza de Cibeles, gyönyörű szobrával, és szökőkútjaival Madrid védjegyének számít. Az 1777 és 1782 között épült tér mára a Real Madrid focicsapatával is összefonódott, hiszen ha a Real Madrid valamilyen trófeát nyer, mindig itt találkozik a szurkolóival.
Plaza de Cibeles
Plaza de Cibeles kép: caribb

Plaza Mayor / Fő tér

A 120x90 méteres Fő tér 1690-ben épült. A Fő teret korábban bikaviadalokra, fesztiválokra, nyilvános kivégzésekre használták. Ma különböző kulturális eseményeknek ad otthont. Az árkádokban éttermek, bárok, és üzletek találhatók. Építése 1617-ben kezdődött, de a mai Fő tér az 1790-es évekből származik, egy nagy tűzvész utáni újjáépítés eredménye.
plaza mayor
Fő tér kép: capitan-patata

Puerta de Alcalá / Alcalá kapu

Madrid híres emlékműve néhány méterre a hatalmas és szép park, a Parque del Buen Retiro bejáratától található. 1778-ban kezdték el építeni, és eredetileg a város kapujának szánták. A Puerta de Alcalához számos fontos esemény köthető.
Royal Palace
Alcalá kapu kép: alvar astulez

Puerta de Europa / Európa kapuja

1996-ban épült ikertorony, irodaházként funkcionál. A tornyok 115 méter magasak, és 15 fokos dölésszöggel rendelkeznek.
Puerta de Europa
Európa kapuja kép: Nemesis Storm

Templo de Debod / Debod templom

A Templo de Debod egy ősi egyiptomi templom, Egyiptom 1968-ban adományozta Spanyolországnak. A Debod, melynek az építése Kr. e. 2. században kezdődött el, eredeti helyén árvíz áldozata lett volna. Egy duzzasztógát építése miatt 1960 és 1970 között számos egyiptomi építményt az a veszély fenyegette, hogy árvíz áldozatává válik. A spanyol kormány ekkor segítséget nyújtott az értékes egyiptomi építmények biztonságos helyre való szállításában. Ezért hálából az egyiket, a Debod templomot, Spanyolországnak ajándékozták. Ma Madrid egyik legszebb parkjában található. Templo de Debod
Debod templom kép: guillermomadrid


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése