Horvátország Zágráb

Horvátország fővárosának, és legnagyobb városának kb. 800 ezer lakosa van. Alapítása egy magyar király, Szent László nevéhez kötődik, aki 1093-ban alapította meg a zágrábi püspökséget. A számos magyar vonatkozás közül még egy: 1300-ban itt koronázták meg Károly Róbertet. Zágráb 1918-ban lett a Szerb-Horvát-Szlovén királyság része, majd Horvátország 1991-es megalakulása óta az ország fővárosa. Annak ellenére, ha a magyar nyaralók, ha Horvátországba mennek, általában a tengerpartot választják, a kedves, mediterrán főváros, Zágráb is számos nevezetességet kínál. A horvát főváros gyakorlatilag két város egyben: az alsóvárosban széles sugárutakat, hatalmas tereket, és szecessziós épületeket találunk. A felsővárosnak pedig meghitt, középkori hangulata van. Zágráb, kedvező fekvésének köszönhetően (Közép-Európát az Adriával összekötő útvonalak csomópontjában található) kereskedelmi, és ipari központnak számít. Kevés főváros van a világon, amely ilyen barátságosnak, lakhatónak, és emberi léptékűnek számít. Skenderovic Marin, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője szerint Zágráb különböző részei Budára, Szegedre, és Prágára emlékeztetnek, így a magyar turisták számára is igen ismerős, és szerethető város, mediterrán hatással fűszerezve. A magyar történelem számos emléke is felfedezhető itt, ez pedig még ismertebbé, otthonosabbá teszi a magyarok számára. Zágrábtól innen mindössze fél órás úttal síparadicsomot (Mount Sljeme) lehet találni, amely szintén kevés európai fővárosról mondható el.
Eljutás autóval Zágrábba: Autós útvonaltervező

Mária Mennybemenetele Székesegyház / Katedrala Marijina Uznesenja

A felsőváros Kaptol részén található Zágráb legismertebb épülete, a székesegyház, amely a város számos pontjáról látható. Szent László király kezdte el építeni, 1217-ben szentelték fel. 1242-ben a tatár hordák pusztítása következtében súlyosan megsérült, ezután 1263-ban építették újjá. A 15. században már a török hódítások ellen kellett védekezni, ekkor a székesegyház köré reneszánsz erődítményrendszert építettek. A 17. században, szintén a törökvész miatt, a templom nyugati oldalára reneszánsz stílsú örtorny épült. A székesegyház 1880-ban is megsérült, ekkor földrengés következtében. Ekkor összedölt a főhajó, és a torony.
Cím: Kaptol 31
Belépőjegy: Ingyenes belépés Nyitva tartás: 10:00-17:00, vasárnap: 13:00-17:00
Zágráb, Székesegyház
Zágráb székesegyház fotó: Curious Expeditions

Tkalciceva utca

Ez Zágráb legszínesebb, és egyik legszebb utcája, amely a város központjában áll, és a régi Zágráb hangulatát nyújtja. Butikok, bárok, éttermek, felújított 19. századi palotákban található galériák találhatók itt. Az utca kávézókkal is tele van, és általában a rengeteg kávézó szinte minden asztala foglalt. Az itt sétálgató, táncoló, vásárló, kávézó, vacsorázó számos ember, és a mediterrán hangulat szinte magával ragadja az embert.
Tkalciceva, Zágráb
Tkalciceva kép: Brankinha

Szt. Márk templom

Az óvárosban található híres templom valószínűleg a 13. században épült. A 14. században jelentősen átépítették, az addigi román stílusú templomot gótikussá alakították. A templom jellegzetes tetőcserepei az 1800-as évekből, Magyarországról származnak, Horvátország, Dalmácia, Szavónia, és Zágráb városának címerét ábrázolják. A Szt. Márk téren a templomon kívül még számos érdekes látnivaló fedezhető fel, pl. a Báni palota.
Cím: Markov trg
Szt. Márk templom, Zágráb
Szt. Márk templom kép: bobbyxinhua

Maksimir park és a városi állatkert / Maksimirirski perivoj

Zágráb keleti részén a természet, és az állatok szerelmesei kapcsolódhatnak ki, és frissülhetnek fel. Az angol stílusú parkot a madarak, az állatok, és a növények mellett mesterséges tavak teszik még idillikusabbá. A 316 hektáros park, amely Zágráb legnagyobb parkja, 1794-ben nyílt meg a látogatók előtt. A Monarchia első, és a világ egyik első közparkjának számít. Több pavilon, és egy kilátó is található benne. Ráadásul itt található a zágrábi állatkert is, tehát duplán megéri ellátogatni.
Eljutás: 4-es, 7-es, 11-es, vagy 12-es villamos, a Bukovacka megálló.
Maksimir park
Maksimir park kép: ruscca

Városi múzeum

Az érdekes múzeum Zágráb fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig, makettekkel, interaktív bemutatókkal, és egyéb izgalmas módszerekkel. A múzeum egy külön részében a délszláv háborúban, 1995-ben, Zágrábot ért támadás után ismerhetjük meg a várost, láthatjuk a döbbenetes kontrasztot az akkori állapotok, és a szép, napos, kedves Zágráb között, ahol imént sétáltunk.
Cím: Opatiéka ulica 20
Belépőjegy (2008): 20 kuna. Diákoknak és nyugdíjasoknak 10 kuna. 7 éven aluli gyermekeknek ingyenes.
Nyitva tartás: Kedd, szerda, péntek: 10:00-18:00, csütörtök: 10:00-22:00. Vasárnap, és hétfőn zárva.
Zágráb, Városi múzeum
Zágráb, Városi múzeum, kép: fortune cookie

Mimara múzeum

Zágráb legjobb múzeumában 3700 művészeti alkotás tekinthető meg. A hatalmas múzeum 1987-ben nyílt, az épületet pedig a 19. században építették, korábban gimnáziumként működött. Nevét Ante Topic Mimaráról kapta, a műgyűjtő gyűjteményét a múzeumnak ajándékozta. A múzeum leghíresebb kiállítási tárgyai Lorenzetti, Raffaello, Caravaggio, Calanetti munkái, és olyan festők festményei, mint Ruisdael, Rubens, Van Dyck, Velasquez, Murillo, Goya, Delacroix, Manet, Renoir, Degas. Régészeti gyűjteményében a krétai, görög, mezopotámiai, egyiptomi, perzsa, etruszk kultúrákba nyerhetünk betekintést, valamint számos kora-középkori lelet is található itt.
Cím: Rooseveltov trg 5
Mimara múzeum
Mimara múzeum kép: blandm

Technikai múzeum

Nem csak a gyermekek számára nyújtanak nagy élményt az 1954-ben alapított zágrábi technikai múzeumban található 19. századi tűzoltóautók, régi repülőgépek, a planetárium, valamint a Nikola Tesla nem rég felújított demonstrációs stúdiója, amely a csodákat, és az izgalmakat mutatja be. A múzeumban még számos egyéb érdekes technikai csoda tekinthető meg.
Eljutás:Cím: Savska cesta 18. Villamosok: 9, 12, 13, 17
Belépőjegy: 15 kuna. Diákoknak és nyugdíjasoknak 10 kuna. 6 éven aluliaknak ingyenes.
Nyitva tartás: Kedd-péntek: 09:00-17:00, szombat, vasárnap: 09:00-13:00. Hétfőnként zárva.
Zágráb, technikai múzeum
Zágráb, technikai múzeum kép: Russ Nelson

Lotrscak torony

A toronyból szép kilátás nyílik Zágrábra. Elég messze lehet innen ellátni, látható a Szt. Márk templom szép teteje is. A legnagyobb élmény dél körül megmászni a tornyot: minden délben ágyútűzzel emlékeznek a horvát főváros törökök felett aratott győzelmére. Az eljutásnak a legjobb módja a világ egyik legrövidebb, mindössze 66 méteres siklójával való utazás, amely mindössze 30,5 méteres szintkülönbséget hidal át. A sikló az alsóvárost a felsővárossal köti össze.
Lotrscak torony
Lotrscak torony kép: johnnyVA

Jelasics-tér / Trg Jelacica

A Trg Jelacica Zágráb központi tere, és a helyiek népszerű találkozópontja. Közepén Jelasics szobra áll.
Zágráb, Jelasics-tér
Jelasics-tér kép: Carlinhos.info

Kőkapu / Kamenita Vrata

Zágráb egykor volt 5 városkapujából már csak a kőkapu maradt meg. Ez Zágráb óvárosának egyik legépebben megmaradt nevezetessége. Gradac keleti kapuja volt, építését 1241-ben IV. Béla magyar király rendelte el. 1731-ben egy tűzvész a környék házait elpusztította, és a helyiek csodának tartják, hogy a kapun lévő Jézust, és Máriát ábrázoló festmény sértetlenül vészelte át a katasztrófát, annak ellenére, hogy a képkeret elégett. A Kőkaput szent helynek tartják, környékén így mindig imádkozó emberek vehetők észre. A kőkapu belsejében kápolna található.
Kőkapu, Zágráb
Kőkapu kép: PMcC in WashDC

Mirogoj temető

Sok turista szívesen látogat temetőket is ha különböző városokat fedez fel, ha híres emberek nyugszanak benne, vagy más okból különlegesek. A Mirogoj temetőt Európa egyik legszebb sírkertjének tartják, nem csak temető, hanem egy gyönyörű park is, valamint Horvátország nagyjai is itt nyugszanak. Különlegességei szorosan egymás mellett fekvő sírkövei, attól függetlenül, hogy az itt nyugvóknak milyen vallása volt.
Eljutás: 106-os busz, 14-es villamos
Mirogoj temető
Mirogoj temető kép: melancholy rose

 



 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése