Londoni városnézés


Képes londoni városnézés



A nyári szezon után jön az őszi városlátogató hétvégi kirándulások szezonja. A számtalan fapados járat segítségével a legtöbb nagy európai fővárosba könnyedén és olcsón eljuthatunk. Induló sorozatunkban minden héten képes városnézésre invitáljuk olvasóinkat, amelyben bemutatjuk, mit érdemes megnézni egy hétvége alatt. Első állomás: London.

Aki még sosem járt Londonban és csupán egy hétvégéje van a város felfedezésére, mindenképpen a kötelező látnivalókkal kell kezdenie a városnézést, de ha ügyesen osztjuk be időnket, jut idő különlegességekre is.
Elsőként a Tower erődjét ajánljuk megtekintésre, aki nem járt még itt, annak kötelező, aki pedig igen, annak is nyújthat új élményeket.

Az erődben megtekinthetők többek közt a brit koronázási ékszerek - köztük az 530 karátos Afrika csillaga -, megnézhetjük, milyen módszerekkel kínozták és tartották fogva a közép- és kora-újkorban a londoni rabokat és megtekinthetjük a helyet, ahol VIII. Henrik kivégeztette feleségeit és ellenlábasait. Fontos tudni, hogy a tárlatvezetés óránként indul egészen délután fél 4-ig.

A Tower megtekintése után keljünk át a folyón London legújabb hídján, a kizárólag gyalogosforgalomra tervezett Millenium-hídon! A Millenium 1894 óta az első híd, amit Londonban építettek.


A hídon átkelve a Tate Modern épületébe ütközünk, amelyet egy korábbi erőmű épületében alakítottak ki. Az épület művészi egyszerűsége megragadja az embert, csakúgy, mint Nagy-Britannia legnagyobb modern művészeti kollekciója, amelynek otthont ad. A múzeumban olyan nagyságok műveiben gyönyörködhetünk, mint Dali, Picasso vagy Matisse.

Egy londoni városnézésből nem maradhat ki Anglia legfontosabb temploma, a Westminster Apátság sem. Az apátság a 11. század óta a királyi koronázási ceremóniák hagyományos helyszíne és a legtöbb uralkodót az apátságban helyezték örök nyugalomra is. A királyi sírok és kápolnák mellett más brit nagyságok sírja is itt található, például Keats, Dickens vagy Shelley nyughelye. Az apátság után sétáljunk el Churchil egykori földalatti bunkerébe, ahonnan a második világháború alatt az egykori miniszterelnök és kabinetjének tagjai a legfontosabb döntéseket hozták. A bunkert a háború után lezárták és a 70-es évekig feledésbe merült létezése. A bunkerben található hatalmas falitérkép, Churchil kempingágya, a régi bútorok nem rekonstrukciók, hanem a bunker eredeti berendezési tárgyai.

A Soho felfedezéséhez kitűnő kiindulási pont lehet a Piccadily Circus, amely London és egész Nagy-Britannia talán leghíresebb tere. Hatalmas Eros szobrával és vagy öt metró vonal találkozásával. Nincs olyan utazási brossúra, amelyben ne találnánk fotót erről a térről a hatalmas neon reklámokkal, kanyarodó Double Decker-rel. A tértől húszméternyire találjuk a Rock Circus nevű zenei panoptikumot, a legnagyobb sztárok viaszmásaival. A Sohoban este érdemes céltalanul sétálgatni, kitűnő éttermeket és még jobb kocsmákat találhatunk itt.


London már gőzerővel készül a 2012-es Olimpiára, gyakorlatilag mindent alárendelnek a nagy eseménynek. Elkezdődtek az építkezések, a város néhány pontján hatalmas plakátok hirdetik, hogy hogyan is fog kinézni ez vagy az, az építmény. Mind közül a leglátványosabb építmény már el is készült, igaz jóval az eredetileg tervezett határidő után. A legendás Wembley stadionról van szó, amelynek eredetijét teljesen lebontották, a játékteret is áthelyezték néhány méterrel, de megújul formában is méltó jelképe a 21. századi Londonnak.


Ha a hétvége hátralévő részében marad mégy egy kis idő, amit vásárlással szeretnénk eltölteni, érdemes a legendás Marque Club szomszédságában lévő, nem kevésbé kultikus helyre, a Kensington Marketre látogatnunk, ami tulajdonképpen London legnagyobb turkálója.. Kívülről olyan, mint egy bevásárló központ, belülről pedig leginkább egy hippi tanyára emlékeztet. Sok-sok kis üzlet, furcsa fazonú eladókkal. Itt bárki bérelhet helyet, ha van valami eladó motyója. Az üzleteket a folyosóról különböző színű és mintájú függönyök választják el.
[origo]

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése