Róma


Egyéni keresés

Vatikán, Szt. Péter Bazilika..

Róma A Vatikán az egyik a világ kevés enklávéja (egy ország, amelyet teljes egészében egy másik ország területén helyezkedik el) közül. Ez az 1929 óta létező ország 44 hektáros területével világ legkisebb országának számít. Az apró ország fő látványossága a Szent Péter-tér, és bazilikája, a Szent Péter-bazilika, meg persze a 14 csodálatos vatikáni múzeum.
A Basilica di San Pietro in Vaticano, azaz a Szent Péter Bazilika egyike Róma négy nagy bazilikájának. A bazilika a Vatikán legkiemelkedőbb épülete, és kupolája uralja Róma látképét. A bazilika méretei elképesztők, szinte leírhatatlanok, de azért megpróbáljuk megtenni. 1989-ig ez volt a világ legnagyobb katolikus temploma, amikor is Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukroban található bazilika megelőzte. Területe 2,3 hektár, és kapacitása több, mint 60 ezer fő, tehát elférne benne pl. Veszprém lakossága! Hossza 211 méter, legnagyobb szélessége 186 méter, legnagyobb magassága pedig 132 méter. A templomban található számos jelentős művészeti alkotás között mindenképpen kiemelendő Michalengelo Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása. Rögtön a bejárat után, jobbra látható. A Szt. Péter Bazilika Michalengelo tervezte kupolájába lifttel, majd pedig 537 lépcsőfok megmászásával fel lehet jutni.
Szent Péter Bazilika, Vatikán, Róma
Szt. Péter Bazilika kép: Pensiero
A Szt. Péter tér, ahol a bazilika fekszik 1667-re készült el, Gian Lorenzo Bernini tervei alapján. A tervezésnél az volt a fő szempont, hogy a pápa miséit a lehető legnagyobb számú ember tudja figyelemmel kísérni. A tér az optikai csalódáskeltés mesterfokát is képviseli: a dómhoz közeledve úgy tűnik, mintha az távolodna, továbbá a tér ugyan kör alakúnak tűnik, de valójában elipszis, ill. még számos hasonló jelenséggel lehet itt találkozni.
A Vatikán múzeumai a római katolikus egyház pazar gyűjteményét mutatják be. A múzeumokat a 16. században alapították. Ma évente több, mint 4 millió látogatóval büszkélkedhetnek. Főbejáratuk a Viale del Vaticanón található. A múzeumokat, és a több, mint 50 ezer műtárgyat megtekintve az embernek páratlan élményben lehet része. Hogy a számos műtárgy között el lehessen igazodni, és a turisták meg tudják tekinteni a legjelentősebbeket, színes utakat hoztak létre: ibolyaszín, bézs, zöld, és sárga utak vannak, az első másfél, míg az utolsó öt órás, és mindegyik út a Sixtus-kápolnába vezet. A belépő igencsak megéri az árát: 14 múzeum, és szintén 14 palota / lakóház tekinthető meg. Kiemelendő, többek között a a művészeti galéria, olyan művészek munkáival, mint Raffaello, Leonardo, Caravaggio, vagy Bernini. A Museo Pio Clementino a világ legnagyobb ókori gyűjteményét tartalmazza, görög, és római remekekkel.
Eljutás: Metró: A vonal: Cipro állomás. Busz: Terminitől: 64. A Colosseumtól: 5 perc gyaloglás a Piazza Venezia felé, majd 64-es busz. A Trasteverétől: 23-as busz.Belépőjegyek (2009):
Szt. Péter Bazilika: Ingyenes. A kupola belépőköteles.

Vatikáni múzeumok, és a Sixtus-kápolna (egy jeggyel mind látogatható): 14 Euró. 26 éven aluli diákok részére 8 Euró. Minden hónap utolsó vasárnapján, és szeptember 27.-én ingyenes.
Nyitva tartási idők:
Szt. Péter Bazilika: 07:00-18:00 (áprilistól szeptemberig: 19:00-ig). Kupola: 08:00-16:45 (áprilistól szeptemberig: 18:00-ig).

Vatikáni múzeumok, és a Sixtus-kápolna (: Itt megtekinthető
Szent Péter tér, Vatikán, Róma
Szt. Péter tér kép: Giampaolo Macorig

Colosseum

Róma egyik szimbóluma, a Colosseum, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, a római építészet egyik legjelentősebb alkotása. Az aréna Kr. u. kb. 70-72-től 80-ig épült. Eredetileg 50 ezer néző befogadására volt képes, gladiátorviadalokra, állatviadalokra, és egyéb előadásokra használták. Színhelye volt a kora-kereszténység idején nyilvános kivégzéseknek, amelyeket állatviadalokkal kombináltak.
Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló. Busz: a Terminitől, vagy a Vatikántól 64-es a Piazza Venezia megállóig, a buszmegállótól 5 perc gyaloglás a Colosseum. A Trasteverétől 8-as villamos a Largo Argentina megállóig, majd 87-es busz.
Belépőjegy (2009): Kombinált jegy: Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum: 13,5 Euró. 18-24 éveseknek: 8 Euró. 18 év alatt, és 65 év felett 1,5 Euró. - Itt is megvásárolható
Nyitva tartás: 08:30-tól napnyugta előtt 1 óráig (január 2-től február 15-ig 16:30-ig, áprilistól augusztus 31-ig 19:15-ig...)
Colosseum, Róma
Colosseum fotó: Rosino

Forum Romanum / Roman Forum

A Capitolium, és a Palatinus domb között terül el az ókori Róma központja, melyet mára teljesen feltártak, így a helyiek, és a turisták könnyedén elképzelhetik a hajdan volt nyüzgést, és a patináns kultúra virágzását. A Forum Romanum volt Róma ítélkezésének, politikai életének, és kereskedelmének a központja. A Forum Romanumon számos különböző istennek (pl. Saturnus, Janus, Vesta, Concordia) szentelt templom állt, itt volt a szenátus helye, a kivégző tér, ezeken felül bazilikák, palotamaradványok, és négy diadalív romja található itt. Éjszakai vezetéseket is tartanak, amikor is holdfényben csodálhatók meg a letűnt időkből megmaradt romok.
Eljutás: Metró: B vonal: Circo Massimo megálló.
Belépőjegy (2009): Kombinált jegy: Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum: 13,5 Euró. 18-24 éveseknek: 8 Euró. 18 év alatt, és 65 év felett 1,5 Euró. - Itt is megvásárolható
Nyitva tartás: 09:00-18:00 (nyáron 19:00-ig)
Forum Romanum
Forum Romanum kép: Stuck in Customs

Trevi-kút

A világ egyik leghíresebb, és legszebb szökőkútjába rengetegen dobnak aprópénzt, mivel a hiedelem szerint, aki pénz dob a kútba, az visszatér Rómába. Ez Róma legnagyobb szökőkútja - 26 méter magas, és 20 méter széles. A barokk szökőkút Nicola Salvi tervei alapján épült, és 1762-re készült el, azóta többször is restaurálták (legutóbb 1998-ban). A pénzérmékből naponta kb. 3000 Euró gyűlik össze, mely összeget a nap végén begyűjtik, bár néhány ötletes tolvaj alkalmanként mágneseket használva próbál lopni a kútból.
Cím: Piazza di Trevi
Eljutás: A metróvonal: Spagna, Barberini állomások, némi gyaloglással. Buszjáratok: 52, 53, 61, 62, 63, 71, 80, 95, 116, 119, 175, 492, 630: Via del Tritone megálló.
Trevi-kút, Róma
Trevi-kút kép: rayced

Spanyol lépcső

Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, a rómaiak egyik kedvenc találkahelye 138 lépcsőfokból áll, 1717-ben épült, és utoljára 1995-ben újították fel. Azért Spanyol lépcső a neve, mert ma is itt található Spanyolország nagykövetsége. Létét nem kis mértékben egy francia diplomatának, Étienne Gueffiernek köszönheti, aki 20 ezer scudit adományozott a lépcső megépítésére. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, mindig tele van helyiekkel, turistákkal, fiatalokkal, és szerelmespárokkal.
A lépcső az 1585-ben felszentelt Trinitá dei Monti templomhoz vezet, mely előtt található a Obelisco Sallustiano, Róma egyik egyiptomi obeliszkja, a lépcső alján pedig egy hangulatos tér (Piazza di Spagna), és egy 1627-29-ig épített barokk szökőkút látható.
Cím: Piazza di Spagna
Eljutás: A spanyol lépcső gyalog közel található a Trevi-kúthoz. Metró: A-vonal: Spagna megálló. Busz: Terminitől: 175, 492 a Via del Tritone megállóig. A Vatikántól: 62-es busz a Via del Tritone megállóig. A Trasteverétől: 8-as villamossal a Largo Argentina megállóig, majd 62-es busszal a Via del Tritone megállóig.
Spanyol lépcső
Spanyol lépcső kép: fspugna

Pantheon

Az egyik legjobban megmaradt ókori római műemlék, és egyben valószínüleg korának egyik legépebben megmaradt épülete a római Pantheon. A Pantheon Róma államvallásának hét istene tiszteletére épült, a 7. század eleje óta, a mai napig, pedig keresztény templom. Több híres ember nyughelyéül is szolgál (pl. itt nyugszik Raffaello, vagy Itália első királya, I. Viktor Emmanuel). Az eredeti, Kr. e. 27-ben épült Pantheon egy tűzvészben leégett. A jelenlegi épület Kr. u. kb. 125-ben épült, Hadrianus császár uralkodása idején. Érdemes meglátogatni a Pantheont, amikor épp esik: ahogy az eső ráesik a tökéletes kupolára, és esetleg még villámlik is hozzá, az hatalmas élményt jelent.
Eljutás: Busz: 62-es, 64-es, vagy 492-es a Largo Argentina megállóig. A Trasteverétől a hídon átkelés után 5 perc gyaloglás.
Belépőjegy: Ingyenes belépés!
Nyitva tartás: Hétfő - Szombat: 09:00-18:00 (télen 16:30-ig). Vasárnap: 09:00-13:00.
Pantheon, Róma
Pantheon kép: claryirving

Piazza Navona

Róma egyik legszebb, és legnépszerűbb terén korábban a város legkedveltebb piaca működött, valamint hajócsatákat is rendeztek - ekkor a teret elárasztották vízzel. A Piazza Navona ovális, aréna-szerű alakja a korábban a téren rendezett játékoknak köszönhető. A téren három szökőkút található, köztük Gianlorenzo Bernini remekműve, a híres Fontana dei Quattro Fiumi (A négy folyó szökőkútja), valamint egyéb templomok, és műemlékek. Hangulatos meginni valamit egy kávézó kinti asztalánál, figyelve a sürgés-forgást. Az éjszakai élet is pezseg itt: sötétedés után zenészek, mutatványosok szórakoztatják az embereket, és az éttermek, kávézók megtelnek emberekkel.
Eljutás: Buszjáratok: 62, 64, 70, 81, 87, 115, 116, 186, 492, 628. Villamos: 8-as.
Piazza Navona
Piazza Navona kép: Loonys68

Sant'Angelo vár / Angyalvár

Hadrian Mauzóleumát, vagy ismertebb nevén az Angyalvárat, Hadrian, egy római kormányzó építtette mauzóleumként saját maga, és családja számára. A Kr.u. 139-re elkészült temetkezési hely gigantikus méreteit csak a piramisok szárnyalják túl. Közel ezer évig erődítményként, és várként működött, ma pedig múzeum található benne. Itt található Hadrian sírja, 1280-tól egy fedett járat köti össze az Angyalvárat a Vatikánnal, amely így a pápák menedékhelyéül szolgált, és innentől fogva várként működött, a 16. században egy kápolna is épült hozzá. Az Angyalvár nevét az erődítmény tetején található angyalszoborról kapta. A pápa dísztermei mellett itt megtekinthető a pincében lévő kínzókamra is, valamint egy remek fegyvergyűjtemény.
Az Angyalvárhoz vezető hidat, a Ponte Sant'Angelot sokan Róma legszebb hídjának tartják. 134-től 139-ig épült, és szintén Hadrian építtette. A hidat Péter, és Pál apostol szobra, valamint 10 angyal díszíti, az angyalok azonban csak a 17. században kerültek fel a hídra, Bernininek, és tanítványainak köszönhetően.
Eljutás: Metró: A vonal: Lepanto állomás. Busz: 23, 46, 64, 87, 280, 492, 926
Belépőjegy (2009): 8 Euró. Kedvezményes belépő: 6 Euró.Nyitva tartás: Kedd - Vasárnap: 09:00-19:00. Hétfőnként zárva.
Angyalvár
Angyalvár, és Ponte Sant'Angelo kép: Rosino

Capitolium / Campidoglio

Róma hét dombja közül az egyik legmagasabb, és leghíresebb a Forum Romanum, és a Campus Martius között található Capitolium. A Capitoliumon viszonylag kevés ókori, római rom található, a hely inkább középkori palotákkal van tele. Az épületek nagy részét Michelangelo tervezte. A Capitolium főtere a Piazza del Campidoglio, amely, és a körülötte álló épületek, teljes egészében Michelangelo művei. A téren áll Marcus Aurelius aranyozott bronzszobra, valamint három csodálatos múzeum tekinthető itt meg. A paloták a Capitoliumi Múzeum egy-egy épületei, és földalatti járat köti össze őket.
A Palazzo Senatorio a 12. században épült, majd Michelangelo tervei alapján módosították. A Palazzo dei Conservatori 16. századi alkotás, Michelangelo építtette át, kültéri szépsége mellett belül is elképesztő: freskók, díszvakolatok, falvédők díszítik. Találhatók itt ősi szobrok: főleg rómaiak, de görög, és egyiptomi alkotások is akadnak. Itt őrzik a híres, bronzból készült Romulus és Remus szobrot is. A 17. században épített Palazzo di Conservatori 3. emeletén festményeket őriznek, és a Capitoliumi Éremgyűjtemény csodálható meg: itt érmék, pénzek, és ékszerek vannak. A Palazzo Nouvoban szobrok, mozaikok, és a római művészet egyéb remekei nézhetők. Itt őrzik többek között a Capitoliumi Venust, Cupido és Psyché szobrát, a Tabula Iliaca egyik töredékét, és a Haldokló Gallust.
Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló, és számos buszjárat is közlekedik ide.
Belépő a múzeumokba (2009): 6,5 Euró. 18-25 éves fiatalok részére: 4,5 Euró. Az EU tagállamainak 18 év alatti, és 65 év feletti polgárai részére ingyenes.A Capitoliumi múzeumok nyitva tartása: Kedd-vasárnap: 09:00-20:00 (A pénztárak egy órával korábban zárnak). Hétfőnként zárva tartanak.
Capitolium, Piazza de Campidoglio
Capitolium, Piazza del Campidoglio fotó: 41Dodge

Villa Borghese, Galeria Borghese

A Villa Borghesenek otthont adó terület 80 hektáros kiterjedésével Róma második legnagyobb parkja. Az angolparkban egy mesterséges tó is található, ahol csónakázva megpihenhetünk, és élvezhetjük az idillt két római látnivaló megtekintése közben. A csodás természeti szépségeket felvonultató parkban szép sétányok, és szobrok találhatóak. 1902-ig a Borghese család tulajdona volt, amikor is közparkká tették.
A csodás kastélyban, a Villa Borghese épületében található a Galleria Borghese, Róma egyik remek múzeuma. Számos értékes műalkotással lehet itt találkozni. Bernini érzéki szobrai, Tiziano, Raffaello, Veronese, Rubens, és Lucas Cranach képei mind-mind várják az odalátogatókat. Fontos információ, hogy a múzeumot csak előzetes jegyfoglalás esetén lehet megtekinteni.
A Villa Borghesénél még Róma kilátását is élvezhetjük: itt található a világ legnagyobb rögzített hőlégballonja is.
Eljutás: Metró: A vonal: Flamino állomás (gyaloglással). Buszjáratok: 88, 95, 490, 495, 49. Villamosjáratok: 2, 3, 19.
Nyitva tartás: A park éjjel-nappal nyitva tart. Galeria Borghese: Kedd - Vasárnap: 08:30-19:30. Hétfőn zárva.
Belépőjegy (2009): A parkba ingyenes a belépés. Galeria Borghese: 8,5 Euró. 18-25 év közöttieknek: 5,25 Euró. 18 éven aluliak, és 65 éven felüliek számára 2 Euró. Jegyfoglalás kötelező! Megtehető a http://www.ticketeria.it/ oldalon!
Villa Borghese park
Villa Borghese kép: Giampaolo Macorig

Lateráni Szent János bazilika

A Lateráni Szent János bazilika Róma legrégebbi, és legnagyobb bazilikája, és Róma, és a világ legjelentősebb katolikus egyházi épülete. A katolikus egyház "rangsorában" még a vatikáni Szt. Péter bazilikát is megelőzi, mivel a Szent János bazilikában található a pápai trón. Ezt a bazilikát tartják a templomok "szülőanyjának". A 4. században, Nagy Konstantin uralkodása idején alapították, de az idők folyamán többször leégett, újjáépítették, és átépítették, de alaprajza, és alapvető felépítése ma is változatlan. A jelenlegi bazilika a 14. századból származik, ezt a 17-18. század folyamán jelentősen bővítették, és felújították. Homlokzata 1735-ös, Alessandro Galilei tervei alapján építették. Számos értékes része van: római időkből származó bronzajtaja, szobrai, a pápai trón. Magyar vonatkozású látványossága jobb oldalon, a második oszlopon található: egy emléktábla annak tiszteletére, hogy 1000-ben II. Szilveszter pápa koronát küldött Szent István királynak.
Eljutás: Metró: A vonal: San Giovanni állomás.
Nyitva tartás: 07:00-18:00.
Belépőjegy (2009): Ingyenes belépés, adomány: 2 Euró.
Lateráni Szent János bazilika
Lateráni Szent János bazilika
Lateráni Szent János bazilika képek: Lawrence OP, J. Salmoral

Santa Maria Maggiore bazilika

A legenda szerint Szűz Mária a nyár közepén hóeséssel jelölte meg az Esquilinus-domb azon részét, ahová azt akarta, hogy a rómaiak felépítsék a bazilikát. Azon az augusztusi napon ma fehér virágszirmokat szórnak az összegyűltekre. Róma négy nagy bazilikájának egyikét az 5. század közepén építették, ebből az időszakból még számos mozaik megmaradt. A bazilikát azóta többször is felújították. Számos magas művészeti értéket képviselő, csodálatos szépségű freskó található benne.
Cím: Via Liberiana, 27.
Eljutás: A bazilika közel található a Termini állomáshoz. Metró: A vonal: Vittorio Emmanuele megálló. B vonal: Cavour állomás. Busz: 16, 70, 71, 75, 114.
Nyitva tartás: 7:00-19:00
Belépőjegy: Ingyenes belépés. Javasolt adomány: 4 Euró.
Santa Maria Maggiore bazilika
Santa Maria Maggiore bazilika fotó: Stuck in Customs

Trastevere

Róma 13. kerülete máig megtartotta igazi, mediterrán, hamisíthatatlanul rómaias jellegét: a szűk utcácskákban a ruhák szárítókötélen száradnak, az emberek üldögélnek az utcákon, és szenvedélyesen beszélgetnek szomszédaikkal. Róma egyik legkedvesebb, turisták, és helyiek által is igen kedvelt, és gyakran látogatott szegletét számos étterem, pub, és szórakozóhely teszi még élőbbé, az éttermekben megízlelhetjük az igazi római ételkülönlegességeket. A negyed egyedi hangulata számos művészt, és híres embert varázsolt el, ide járt iskolába Enrio Morricone is.
Eljutás: A Pantheontól, a hídon átkelés után 5 perc gyaloglás. Busz: A Terminitől: 64-es, vagy 492-es: Largo Argentina megállóig, majd 8-as villamos: Viale Trastevere megállóig. A Vatikántól: 23-as busz a Piazza G. Belli megállóig.
Trastevere
Trastevere kép: iessi

Katakombák

Rómában számos keresztény, és zsidó temetkezési hely van, de csak néhány látogatható. A világon a leghíresebb, és legkiterjedtebb katakombák kétségkívül Rómában találhatóak. A városban 5 katakomba is látogatható a Róma történelme, vagy a katakombák iránt érdeklődőknek, alább a Saint Callixtus katakombák adatai találhatók meg. Itt kb. 20 kilométernyi keresztény katakomba található, amelyeket remek, vezetett túrán lehet megtekinteni.
Cím: Via Appia Antica, 110/126 - 00179 ROMA.
Eljutás: A Stazione Termini állomástól: 714-es busz: St. John Lateran Square megálló, MAJD 218-as busz: Fosse Ardeatine megálló.
Nyitva tartás: 09:00-12:00, és 14:00-17:00. Szerdánként, és egész februárban zárva.
Belépőjegy (2007): 5 Euró. 15 éven aluliaknak 3 Euró. 6 éven aluliaknak ingyenes.

Tiberis-sziget / Isola Tiberina

A Tevere (régi nevén Tiberis) folyón fekvő, hajó alakú sziget igen kicsi: 270 m hosszú, és legnagyobb szélessége 67 méter. Bizonyos források szerint a világ legkisebb lakott szigetének számít. Egykor egy nagy templom állt itt. Rómával két híd köti össze: a Kr. e. 62-ben épült Pons Fabricius, amely Róma legrégibb hídja, és a Kr.e. 46-ban épített Pons Cestius, amely a szigetet a Trasteverével köti össze. Nagy élmény néha elhagyni Róma nyüzsgését, és kifeküdni a Tevere partjára, figyelni a folyót, és a madarakat. A szigeten találhatók éttermek, kávézók, és fagyiárusok is.
Eljutás: A Tiberis-sziget elérhető a Pons Fabricius, és a Pons Cestius hídakról.
Tiberis-sziget
Tiberis-sziget kép: iessi

Palatinus domb / Palatine

A 40 méterrel a Forum Romanum fölé magasodó Palatinus (Palatine) nem csak az egyik Róma hét dombja közül, úgy tartják, Kr. e. 753-ban itt ölte meg Romolus Remust, és határozta el, hogy megépíti Rómát, így a Római Birodalom története innen indult. De a legendán túl, valóban itt éltek Róma első lakói, feltártak a Krisztus előtti 10. század környékén épített házakat is. Régen itt voltak a villáik, és palotáik Róma nemeseinek, ez volt a város legelőkelőbb helye, és ma is ezen a dombon a legdrágább az ingatlanárak Rómában. Innen csodálatos természeti környezetben élvezhető Róma egyik legszebb panorámája. Számos ókori rom fedezhető fel a dombon. A legnagyobb, 165 méter hosszú, és 80 méter széles a Stadium, egy ókori római stadion, melynek rendeltetése, és építési ideje nem ismert. Egy másik jelentős rom a Flavius-palotáé (Domus Flavia), amelynek építése Kr. u. 92-ben fejeződött be. A Flavius-palotától délkeletre foglal helyet Augustus palotája (Domus Augustana), amely a római császárok palotája volt. Az egyik legépebben megmaradt műemlék a Palatinuson Livia háza (Casa di Livia), melynek romjai Augustus palotájától kb. 200 méterre lelhetők fel. Ehhez közel, nyugatra, egy platón áll Cybele temploma, amely kb. Kr. u. 200-ban épülhetett.
Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló. Vagy elérhető 5 perc gyaloglással a Piazza Veneziától.
Belépőjegy (2009): Kombinált jegy: Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum: 13,5 Euró. 18-24 éveseknek: 8 Euró. 18 év alatt, és 65 év felett 1,5 Euró. - Itt is megvásárolható
Palatinus, Stadium, Róma
Palatinus, Stadium, kép: Scott Denham

Caracalla termái

A Római Birodalom második legnagyobb közfürdője 212 és 216 között épült, amikor Caracalla volt Róma császára. Egykor 33 hektár területet foglalt el, a fürdő épülete 228 méter hosszú, 116 méter széles, és 38,5 méter magas volt. A becslések szerint egyszerre 1600 fürdőző befogadására volt alkalmas, és naponta 15-20 ezer m3 vizet használtak fel a működtetéséhez. Igen bonyolult rendszere volt, a meleg, és a forró fürdők fűtését fatüzelésű bojlerek biztosították. Nem csak egy fürdő volt, gyakorlatilag egy szórakoztató-központ: könyvtár, és művészeti galériák voltak benne, a főépületet kertek vették körül, ahol az emberek sétálhattak, és beszélgethettek. Bárok, boltok, és még bordélyház is működött itt, amely valószínűleg a költségek fedezését szolgálta, hiszen a fürdőbe való belépés ingyenes volt.
Eljutás: Metró: B vonal: Circo Massimo állomás.
Belépőjegy (2009): 6 Euró. Diákoknak és nyugdíjasoknak ingyenes. A rom megóvása érdekében a fürdő csak bizonyos részeit lehet bejárni.
Caracalla termái
Caracalla termái kép: alaninabox

Piazza del Popolo

A római tér jelentése az olasz nyelvben "emberek tere" lenne, de itt a popolo a poplars szóból származik, ami nyárfát jelent. Gyakorlatilag ez a tér jelenti a kaput Róma óvárosához, és a vonatok, repülőgépek térhódítása előtt ez volt az a tér, amellyel először találkoztak a Rómába érkező utazók. A tér évszázadokon keresztül kivégzések helyszíne volt, az utolsót 1826-ban hajtották végre. A tér jelenlegi kinézete neoklasszikus, 1811 és 1822 között épült. A tér közepén egy egyiptomi obeliszk áll. Ez Róma második legrégebbi obelszikja, és 26 méteres magasságával az egyik legmagasabb. Kr. e. a 10. században Augusztusz hozatta Rómába, és eredetileg a Circus Maximusban állt (amely jelenleg már csak egy park). A piazzára 1589-ben került.
A piazza északi részén az ősi Santa Maria del Popolo templom áll. 1099-ben egy kápolna épült ide, amely később templom lett. 1472 és 1477 között újjáépítették, amellyel az olasz reneszánsz nagyszerű példája lett. A templombelső igazi mesterműveket ígér. Kápolnáiban többek között Caravaggio, Pinturicchio, Andrea Bregno, Bernini, és Raffaello Sanzio művei találhatók. A Chigi kápolna kupoláját Raffaello a világ teremtése című mozaikja díszíti.
Szintén érdekes a tér számos szép szökőkútja.
Cím: Via Liberiana, 27.
Eljutás: Metró: A vonal: Flaminio állomás.
Piazza del Popolo
Piazza del Popolo fotó: Lost Bob

Piazza Venezia

A Capitolium lábánál, a Roman Forumhoz közel található tér nevezetessége a II. Vittorio Emanuele emlékmű. A hatalmas emlékmű, amit sok római, és turista szeret, de sokan egyenesen útálnak, és csúnyának, túl nagynak tartanak, szinte Róma minden részéről látható. Az emlékművet az egységes Olaszország első királyának, II. Vittorio Emanuele-nek való tisztelgés jeléül építették. 1895-ben Guiseppe Sacconi tervezte, és végül 1935-re készült el. Bottinióból származó fehér márványból készült. Az emlékműben az ismeretlen katona sírja is megtalálható, egy öröklánggal, ez az I. világháború után épült fel.
Eljutás: A Piazza Venezia nagy, zsúfolt tömegközlekedési csomópont, szinte minden buszjárat megáll itt (pl. a 40-es).
Piazza Venezia emlékmű
Piazza Venezia emlékmű kép: iessi

Quirinale domb

A Quirinale domb Róma hét dombjának egyike. Itt, a Quirinale palotában (Palazzo del Quirinale) van az olasz köztársasági elnök székhelye. Mára a palota az olasz állam egyik szimbolumává vált. 1573-ban XIII. Gergely pápa építette, nyári rezidenciájának, majd az olasz királyság intézményének 1946-os megszünéséig az olasz királyok székhelye volt. A domb további nevezetessége még négy 16. századi szökőkútja, számos villája, az 1732 és 1735 között épült Palazzo della Consulta, amely ma az olasz Alkotmánybíróság székhelye, egyéb kormányzati épületei, és több szép egyházi épülete.
Palazzo del Quirinale
Palazzo del Quirinale kép: Mark Bridge


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése