Liverpool


Egyéni keresés


Liverpool

Click for Liverpool, United Kingdom Forecast

A város népessége: 435 500 fő (2007)
Alapításának éve: 1207
Várossá nyílvánitása:
1880
Népsűrűsége: 12 952.5/sq mi, 5,001/km²
Földrajzi fekvése: É. sz.: 55°24, Ny. h.: 2°59′
Hivatalos nyelv: angol
Hivatalos weboldala : www.liverpool.gov.uk
Liverpool egy angliai város, amely egyben Merseyside megye központja. A város a Mersey folyó torkolatától keletre helyezkedik el. 1207-ben alapították, de csak később kapta meg a városi státuszt; egészen pontosan 1880-ban. Liverpool lakossága 435 500 fő, de az agglomerációja ennek majdnem a duplája: 816 216 fő.

Történelmileg Lancashire egyik része. Az urbanizáció és a város terjeszkedése hamarosan az egyik legjelentősebb kikötővárosává emelte Liverpoolt. A 18. századra a Karib-szigetekről, Írországból, és főleg Európából jöttek kereskedők, akik legfontosabb szállítmánya a rabszolga volt; ez is a város gazdaságának fejlődését segítette elő. A 19. század elején a világ cserekereskedelmének 40%-a a liverpooli kikötőknél ment végbe, és innentől kezdve számít nagy és híres városnak.


indianapolis_latkep.jpg
(Foto: flickr by petecarr)


Liverpool lakosságát szokták „liverpudliaknak” is hívni, de talán ami ismertebb, az a „Scouser” elnevezés. A Scouse szó annyit jelent, hogy húsos vagdalt, vagy pörkölt, de ezt leginkább a liverpooli lakosok szokták használni. Liverpool lakossága elég változatos, köszönhetően a kikötői funkciójának, ezért különböző emberek, különböző vallással, kultúrával rendelkeznek. A legtöbb bevándorló a nem messze fekvő, Írországból jön.


Liverpool turizmusa jelentősen fellendült annak köszönhetően, hogy az egyik leghíresebb brit zenekar, a The Beatles is idevalósi. A turizmus a liverpooli modern gazdaság legjelentősebb része. 2007-ben ünnepelték a város fennállásának 800. évfordulóját, illetve 2008-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet a norvég várossal, Stanvangerrel együtt. Liverpoolban rendezték meg a 2008-as MTV zenei díjátadó ünnepséget.

Látnivalók


Vallási épületek

Mivel az évszázadok alatt bevándorlók ezrei érkeztek az országba, ezért a vallás is megoszlott a lakosság körében. A legjelentősebb liverpooli anglikán egyház az Our Lady and St Nicholas templom. Emellett van még egy újbizánci stílusban épült, Szent Miklósról elnevezett görögkeleti ortodox egyház, illetve az skandináv stílusban épült Gustav Adolfus Kyrka, amely svéd tengerészek temploma volt.

Liverpool jelentősen meggazdagodott a kikötői szerepe miatt, ezért lehetővé vált számukra két hatalmas székesegyház felépítése. Mind a kettő 20. századi alkotás. A Sir Giles Gilbert Scott által tervezett Anglikán Katedrális volt az otthona a liverpooli Shakespeare Fesztiválnak. Azért vált világhírűvé, mert ennek van a legnagyobb orgonája és legnehezebb harangja a világon. A római katolikus Metroploitan Katedrálist eredetileg nagyobbra terveztek, de így is egyedinek mondható az országban, hiszen a festett üvegablak nem mindennapi kellék egy templomnál.

Metropolitan Cathedral of Christ the King
Metropolitan Cathedral of Christ the King (Foto: flickr by Andrew M Butle)

A zsidók számára is biztosítanak vallási központot a városban, hiszen számos zsinagóga található itt. A Princes Road zsinagóga talán a legismertebb zsidó épület. A Childwall nevű kerületben él egy elég nagy lélekszámú zsidó közösség. Ezek már a 18. század közepétől itt élnek; számuk kb. 3000 főre tehető.

Liverpoolban egyre nagyobb számú hindu vallású közösség található. Ezeknek is vannak központjaik, vagy más néven Mandirok. Legismertebb a Radha Krisna templom. A legutóbbi felmérés szerint 1147 hindu vallású ember él a városban. Liverpoolban találkozhatunk még sikh vallásúakat is. A sikhek ún. gurudwarákban tartják szertartásaikat.

A városban található Nagy-Britannia egyik legrégibb mecsete, amelyet 1887-ben hoztak létre. A templom egy arab ügyvéd, Williams Abdullah Quilliam nevéhez fűződik, akit áttérítettek az iszlámra. A mecset azonban már nem létezik, pedig tervezték, hogy felújítják és múzeumként üzemeltetik, de ez nem ment végbe. Jelenleg 3 iszlám vallású múzeum van Liverpoolban: a legnagyobb az Al-Rahma mecset, a másik a Mossley Hillen található, és nem régen készült el a Granby Streeten egy újabb.

Metropolitan Cathedral of Christ the King
Metropolitan Cathedral of Christ the King (Foto: flickr by tony stanley)

Egyéb épületek és főbb múzeumok

A Williams Brown Street környékét gyakran szokták „kulturális negyednek” nevezni, hiszen itt láthatunk számos nagy kultúrájú épületet, mint pl. a William Brown könyvtár, a Walker művészeti galéria és a Liverpooli Világmúzeum. Nem messze helyezkedik el az újklasszikus stílusban felépített Szt. György Terem. Ennek a funkciója az, hogy különböző eseményeknek nyújtson otthont, beleértve koncertek, illetve itt van a városi törvénybíróság központja is. Továbbá itt van az S. P.Q. L. (a liverpooli emberek és a szenátus) központja is. Amit ebben a térségben még meg kell említeni az a Steble-szökőkút és a Wellington-oszlop is.

Liverpool Városháza épülete egészen az 1754-es évig nyúlik vissza, amely Angliában az egyik leggyönyörűbbnek számít. A város tőzsdéje és gazdasági kerülete pont a Városháza mögött van, ezzel is azt szimbolizálják, hogy milyen jól működik össze az önkormányzat és a kereskedelem a város fejlődése érdekében.

Williams Brown Street
Williams Brown Street (Foto: flickr by Paul Holloway)

Liverpool egyik legmagasabb épülete a West Tower, amely 40 emeletes és 140 méter magas. Ez a második épület, amelyet a Carillion építészeti cég nevéhez fűződik. A tornyot 2005-ben kezdték el építeni, és három évre rá már át is adták. Az egyik legérdekesebb dolog ezzel kapcsolatban, hogy a 34. emeleten van Nagy-Britannia legmagasabban fekvő étterme. Elkészítése megközelítőleg £ 35 000 000-ba került.

A Ranelagh Streeten van a város legnépszerűbb és leghíresebb hotele, az Adelphi Hotel. Ez a szálloda azokban a napokban vált ismertté, amikor az óceánjáró hajók luxuscikkeket szállítottak a szigetországba. A Pier Head közelében található Atlantic Tower Hotelt úgy néz ki, mint egy hajóorr; ezzel is ábrázolva, hogy Liverpoolnak nagy tengerészeti történelemmel rendelkezik.

West Tower
West Tower (Foto: flickr by www.simonbarrowphotography.co.uk, RichardLowkes)

A Red Brick University (Vörös Tégla Egyetem) kifejezés arra a 6 egyetemre utal, amelyek Viktória királynő uralkodása alatt épültek, és túlélték a két világháborút. Ide Nagy-Britannia 6 oktatási intézményét soroljuk: a leedsi, a bristoli, a liverpooli, a manchesteri, a sheffieldi és a briminghami egyetemet. A University of Liverpool talán a legismertebb közülük, köszönhetően a nagyszerű Viktória-óratoronynak.

Liverpool számos épületénél elmondhatjuk, hogy inkább különlegessége és furcsasága miatt lett híres, mintsem szerepe miatt. A Williamson-csatorna építészetileg egyedinek mondható, hiszen egy alagútlabirintus nem mondható gyakorinak a világban. A Hope Street és a Hardman Street találkozásánál fekszik a Filharmonikusok Étkezdéje. A vendéglő 1898-ban nyitotta meg kapuit, amelynek egyik különlegessége a férfi WC, hiszen ezek a díszes, márványtoalettek az 19. század második felében voltak népszerűek. Még az 1960-as években idejárt az akkor még nem ismert Beatles zenélni, sőt egykor még John Lennon megjegyzést is tett az itteni árakkal kapcsolatban. Magyar vonatkozása is van a pubnak, hiszen az egyik helyiségét a magyar zeneszerzőről, Liszt Ferencről nevezték el.

John Lennon Airport
John Lennon Airport (Foto: flickr by Muddy LaBoue)

A Renshaw Streeten található a Grand Central Hall, amely egykoron metodista egyházként szolgált, azonban funkciója mára megváltozott. Manapság üzletek és boltok otthona. Az épület kívülről gyönyörűen néz ki, de talán a belső tartalma nagyobb jelentőséggel bír.

A John Lennon repülőtér Liverpool és az Észak-nyugati régió legnagyobb reptere. A belvárostól kb. 12 km-re helyezkedik el. Ez Európa leggyorsabban fejlődő reptereinek egyike, hiszen míg 1998-ban 875 000 utas fordult meg itt évente, addig 2007-re már 5,47 millióan. Nevét a Beatles nevű zenekar egyik tagjáról, John Lennonról nevezték el.

Hope Street
Hope Street (Foto: flickr by Paul Holloway)

Vízpart és kikötőmúzeumok

2004-ben Liverpool vízpartját az UNESCO Világörökség részévé kiáltotta, ezzel is kifejezve a város fontosságát a világ kereskedelmében és kikötői technológiájában.

A legismertebb dokk határozottan az Albert Dock, amely az első zárt, nem tűzveszélyes kikötő és raktár a világon. Szerkezetét főleg vas, tégla és kő alkotja. Jesse Hartley tervezte. 1980-ban végeztek rajta felújítást, amelyből már egy kisebb része a Merseyside Tengerészeti Múzeum, a Tate Liverpool és a Nemzetközi Rabszolgamúzeum tulajdona. Továbbá a híres Titanic is liverpooli gyártmány volt. A Pier Head Liverpool egyik leghíresebb arculata, amely a „Three Graces” (Három grácia) épületsort jeleníti meg. Ennek három része van: Royal Liver Building, a Cunard Building és a Liverpool Building kikötő. Ez a 3 épület ez egykori George kikötőn helyezkedtek el.

Albert Dock
Albert Dock (Foto: flickr by harrymoon)

Az épületek előtt a vízparton vannak a műemlékek azoknak a kereskedőknek és tengerészeknek a tiszteletére, akik a világháborúk alatt hajóztak ki a tengerre. Ezek között nem csak brit, de norvég, holland, kínai emberek is vannak


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése