Valencia



Egyéni keresés


Spanyolország 3. legfontosabb városának, a többek között a tekintélyes kulturális életéről nevezetes, mediterrán, tengerparti Valenciának kb. 819 ezer lakosa van. A város történelme már a Krisztus születése előtti időkre visszanyúlik, római kolónia létesült itt, később pedig a mórokhoz is tartozott a város. Valencia gazdag történelmi kincseit kiválóan harmonizálja az ultramodern, avant-garde épületekkel, talán ezért is hívják sokan "Új Barcelonának". Minden van itt: a történelmi épületek, székesegyházak, és a modern építmények kedvelői, valamint a kulturális kikapcsolódásra vágyók sem csalódhatnak. Tengerparti kikötővárosként, a homokos tengerpart, és a tenger is hozzájárul a város csodálatos atmoszférájához. Valenciában tehát van minden, amit csak egy város adhat: régi, és ultramodern épületek, számos szórakozási, és kulturális lehetőség, valamint több homokos tengerpart, és Spanyolország első számú kikötője.

Selyembörze / Lonja de La Seda

Az 1482-92 között épített valenciai Selyembörze, vagy Tőzsdepalota Valencia legismertebb látványossága. Európa egyik legszebb, legfontosabb, és legépebben megmaradt gótikus épületeként 1996 óta az UNESCO Világörökség része. Az épület külső, és belső része varázslatos: a középkori kastélyok monumentalizmusa a korabeli művészet szofisztikáltságával együtt lenyűgöző hatásúak. Az épület kereskedelmi központként, ill. a nevét látva nem meglepően, selyempiacként működött. Itt találkoztak, tárgyaltak, és egyeztek meg a kereskedők egymással. A belépés ide ingyenes!
Valencia, Selyempiac
Valencia selyempiac fotó: MacMANU

La Ciudad de las Artes y las Ciencias / A művészetek, és a tudományok városa

A tudomány és művészetek városában a múlt helyett a jövőben tehetnek látogatást a Valenciát meglátogatók. A híres spanyol építész, Santiago Calatrva által tervezett hatalmas, csodálatos, 5 futurisztikus épületből álló komplexum megtekintése kötelező. A művészetek és a tudomány városa mára Spanyolország 2. leglátogatottabb nevezetességévé vált, megelőzve a madridi Prado múzeumot! Nézzük sorba az 5 lenyűgöző épületet:
Az Operaház Európa egyik legnagyobb presztízsű ilyen jellegű építménye, különleges kinézete, és hihetetlen akusztikája miatt.
A L'Oceanografic Európa legnagyobb akváriuma. A tengeri flóra és fauna többezer példáját lehet itt megtekinteni, köztük cápákat, és delfineket. Két víz alatti, 70 méter hosszú csatornájában lépve a cápák, és a különböző tengeri állatok szószerint az ember körül úszkálnak.
A L'Hemisferic egy fantasztikus 3D IMAX-mozi. L'Oceanografic, és a L'Hemisferic fantasztikus program családoknak is, a gyermekek számára is felejthetetlen, életre szóló élményt fog jelenteni, ill. az idősebb gyermekek, és az érdeklődőbbeket a következő épületek is le fogják nyűgözni.
A Museo de Ciences Principe Felipe, a Tudomány Múzeuma egy hatalmas, három emeletes interaktív tudományos múzeum, amely az elektromosság, a lézerek, az emberi test, a fizikai törvények, a sportok, hangok, és fények világába nyújt egyedülálló betekintést.
Végül, a L'Umbracle, a komplexum egyetlen épülete, ahová ingyenes a belépés. A L'Umbracle 7000 négyzetméteren, különleges növényeket mutat be a világ minden tájáról.

Valencia, Művészetek és a tudományok városa
Valencia, La Ciudad de las Artes y las Ciencas kép: Dr. Jaus

Valencia székesegyháza

A valenciai székesegyház a 13-15. században, egy régebbi mecset helyére épült, főként gótikus stílusban, de a barokk, és a román építészet elemei is felfedezhetők benne. Úgy tartják, hogy a Szent Grál (a pohár, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott) 500 évig a valenciai Katedrálisban volt. A Szent Grál másolata (vagy több kutató szerint az eredeti?) ma is megtekinthető a katedrális egyik kápolnájában. Az eredeti Szent Grálról egy olasz tudós azt tartja, hogy valahol Rómában van. A székesegyház harangtornyának (ide a belépődíj: 1,20 Euró, de magába a székesegyházba ingyenes) 207 lépcsőjét megmászva csodálatos kilátás nyílik Valenciára.
Valencia, Székesegyház
Valencia székesegyház kép: sancho_panza

Torres de Serranos

Valencia két megmaradt városkapujának egyike a Torres de Serranos. A 14. században, a város erődítményrendszerének részeként építették a Torres de Serranost, amely egyes források szerint Európa legnagyobb gótikus kapuja. A Torres de Serranos börtöncellának adott helyt, és ünnepségeknél, fesztiváloknál diadalívként szolgált. Számos szintjét megmászva, a tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra.
Torres de Serranos
Torres de Serranos kép: saturn es

Plaza del Ayuntamiento

Valencia legnagyobb tere nem csak az Ayuntamiento (a Városháza), a csodálatos, bárki által látogatható épület miatt érdemes a megtekintésre. Valencia központi terén több másik figyelemre méltó épülettel találkozhatunk a 19. század végéről, és a 20. század elejéről.
Valencia, Városháza
Valencia városháza kép: Jual

Kikötő

Valencia kikötője, Európa 2. legforgalmasabb kikötőjeként Spanyolország exportjának 20 százalékát kezeli. A tengeri kereskedés mindig is szerves része volt a város életének. A kikötő ma Valencia igazi lenyomatának számít: a régi, és az új metamorfózisa itt is megfigyelhető. A régi kikötőben tipikus valenciai stílusban épült, ódon, tengerparti épületekkel találkozhatunk. Az újabb kikötő, a Port America's cup, Calatrava, a Művészetek és Tudományok városának tervezőjének futurisztikus projektje, az új Valencia szimbóluma. Ez egy város a városon belül, amely a 32. America's Cup vitorlásversenyre épült.
Valencia kikötő
Valencia kikötő kép: coolmonfrere

Mercado Central

Európa egyik legrégebbi ételpiacán (bár az épület a 20. század elején épült) bele lehet kóstolni az igazi valenciai életbe, átérezni egy kicsit a spanyol piacok sürgés-forgását, és persze helyi ételkülönlegességeket vásárolni a hihetetlenül élettel teli piacon.
Mercado Central
Mercado Central kép: maclosky

Valencia strandjai

Valenciának sok remek strandja van, és néhány olyan is, amelyeket érdemes elkerülni. Valencia kikötőjének északi, és déli részén fekszenek a strandok, amelyek közül a délieket tisztábbnak tartják. A legjobb strandok: a Levante/Malvarrosa strand, jóminőségű északi strand, vízisport-lehetőségekkel. Ez, a kikötőtől 1 km-re található strand Valencia fő strandja, ha a valenciaiak azt mondják, hogy strandra mennek, akkor a Playa de Malvarossát értik alatta. Így ez a strand igen zsúfolt, akik a csendes magányt szeretik, azoknak nem fog tetszeni, de akik az élettel teli strandokat, azoknak igen. A Malvarrosától a Playa de Pataconát egy forrás választja el. Ez még mindig a városközpontban van, de sokkal kevésbé zsúfolt (bár még itt sem kell arra számítani, hogy senki sem lesz), mint a Malvarrosa, és a tér is nagyobb, ugyanis a part szélesebb. A Pineda part egy központi-déli strand, amelyet a mozgáskorlátozottak is igénybe vehetnek. A következő két strand már kicsit messzebb van, de megéri a hosszabb utat. A Saler, és a Devesa strandok Valencia legjobb strandjai, az Albufera természeti park közelében találhatóak. A Salernek közel 6 km-es, jó minőségű aranyhomokos tengerpartja van, de a gyönyörű strandot sokan szeretik, így a tömeg is nagyobb. Ez a valenciai strandok királynője, egy kékzászlós, a lehető legjobb minőségű strand. Fehérhomokos part, dűnék, azúrkék tengervíz, és kellemes szellő jellemzi. A városközponttól sárga busszal kb. fél óra alatt lehet idejutni. A Devesa kevésbé zsúfolt. Ez szintén kékzászlós, homokos, dűnékkel rendelkező strand, de teljes mértékben kiépitetlen. Nincsenek éttermek, de még toilet sem, így fontos ételt, és italt hozni. A bejárattól jobbra nudista strand található, míg a baloldali részen fürdőruhában napoznak az emberek. Akik nem autóval jönnek, azoknak a Salerhez képest még 10 percet kell buszozniuk, majd fél órát gyalogolniuk.
Valencia, Saler strand
Valencia, Saler strand kép: @ngie costa


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése