Bulgária VÁrna

Várna, Bulgária "tengeri fővárosa", vagy "nyári fővárosa" 351 ezer lakosával a legnagyobb bolgár üdülőhely, valamint Szófia, és Plovdiv után a 3. legnagyobb bolgár város. Várna belvárosától 17 km-re, északra található az Aranypart, a népszerű üdülőhely. Nagy városhoz méltóan, rengeteg nevezetességének, szórakozóhelyének, éttermének, kávézójának köszönhetően a Várnában, vagy környékén való nyaralás nem csak fürdőzéssel, és napozással kecsegtet: Várna számos műemléke, és remek kulturális kínálata az üdülést még tartalmasabbá teszik. A városban őskori, középkori, reneszánsz, és modern paloták, műemlékek, és épületek vannak, így igen változatos építészeti látványosságokat kínál. A művészet kedvelőit múzeumok, és művészeti galériák várják. Felújított, rendben tartott épületei, számos kávézója, hatalmas sugárútjai, és kellemes légköre miatt talán a legkellemesebb, legnyugatiasabb bulgáriai városnak számít, sokan nemes egyszerűséggel Bulgária legizgalmasabb, legszebb, legjobb városának tartják. Júliusban, és augusztusban kellemesen meleg idő, de nem elviselhetetlen forróság, kellemes hőmérsékletű, nyugodt, csendes tenger várja a nyaralókat. Azonban Várna tengerpartja nem olyan szép, mint a környező üdülőhelyeké, Várnába érdemesebb városnézés, mint nyaralás céljából menni.
Várna Európa egyik legidősebb városa - Kr. e. 570-ben a milétosziak alapították, de már jóval előtte éltek itt emberek. Ma is látható, 1972-ben véletlenül felfedezett görög nekropoliszának sírjai Kr. e. 4600-4200 környékéről származnak. A Nekropolisz feltárásakor találták meg a világ valaha volt legrégebbi feldolgozott aranytárgyait: mintegy 3000 aranyból készült emléket, melyek összsúlya meghaladta a 6,5 kg-ot. Történelmének, a Várnai csata révén, magyar vonatkozása is van: 1444 november 10.-én I. Ulászló, és Hunyadi János serege vereséget szenvedett II. Murád török hadseregétől. A csatában I. Ulászló magyar, és lengyel király is életét vesztette.
Eljutás autóval Várnába: Autós útvonaltervező (a "Cél" mezőbe azt írja: "Várna Bulgária"

Várnai Régészeti Múzeum

A Várnai Régészeti Múzeumot 1888-ban, a városi könyvtár részeként alapították, jelenlegi épületébe 1983-ban költözött, amely épület addig lányiskolaként működött. Az épület önmagában is szép, és érdekes, a bolgár építész, Petko Momchilov tervezte. Bulgária egyik legnagyobb múzeumában 1250 km2-es területen őskori, trák, görög, római, középkori bolgár, bizánci, és ottomán, és későbbi bolgár leletek kerültek kiállításra. Mintegy 100 ezer objektum tekinthető meg. A múzeum leghíresebb kiállítási tárgyai a fentebb említett várnai aranytárgyak, a világ legrégebbi feldolgozott aranyleletei.
Várna, régészeti múzeum
Várna, régészeti múzeum kép: Nikola Gruev, Wikipedia

Euxinográd-palota

Az Euxinográd-palota egy, a francia kastélyokra emlékeztető nyári palota, amely 8 km-re található Várna belvárosától. Viktor Lupermayer velencei építész tervezte, építése 1882-ben kezdődött. Három szintje van, bútorai mahagóni, és diófából készültek. A palota napórája Viktória királynő ajándéka. A komplexumhoz tartozik még egy szőlőskert, és egy borospince is: az itt gyártott 12 féle minőségi fehérbor, és 7 féle brandy Bulgária legjobb borai közé tartoznak.
Az Euxinográd-palota csodás kertjében mintegy 300 növényfaj található Ázsiából, Dél-Amerikából, Dél-Franciaországból, és Észak-Afrikából. Az 1890 óta gondozott kertben az angol, és francia kertépítészeti stílusok keveredése figyelhető meg. Egy kis folyó, egy apró tó, bronzszobrok, egy beton-, és egy vashíd is a park részét képezi.
Euxinográd-palota
Euxinográd-palota
Euxinográd-palota képek: Ben Kovski, Dimcho Panayotov

Tengeri Kert / Morska gradina

A Tengeri Kert Várna legrégebbi, legnagyobb, és leghíresebb parkja. Ez Várna egyik fő látnivalója, a Balkán legszebb közparkjának tartják. Története 1862-ig nyúlik vissza, ami óta folyamatosan bővül, és szépül. A parkban rengeteg érdekes nevezetesség található: az 1912-ben nyílt várnai akvárium, és az 1984-ben nyílt várnai delfinárium, egy planetárium, terrárium, állatkert, élménypark, és egyéb attrakciók.
Tengeri kert, Várna
Várna, Tengeri Kert, kép: ivosiliev

Katedrális

A hatalmas ortodox katedrálist, Várna egyik szimbólumát 1886. november 30.-án nyitották meg. A háromhajós bazilika alapkövét 1880. augusztus 22.-én fektették le.
Várna, katedrális
Várna, katedráli, kép: gordontour

Római terma

A Várna délkeleti részén található volt római fürdő jól fennmaradt romjai Európa 3. legnagyobb római fürdőromjai, annak ellenére, hogy a komplexum csak egy kis része látható ma. Eredetileg 20 m magas lehetett, a jelenleg megmaradt legmagasabb része, a római torony 18 méteres. Kőből, és téglából készült. Nem csupán fürdő volt: a rómaiaknál a fürdők a szociális élet színhelyei is voltak: a fürdőbe járás a mindennapi rutinjuk része volt, a polgárok beszélgettek, ismerkedtek, üzletet kötöttek, és még aludtak, ettek, és ittak is a fürdőkben. A terma valószínűleg a Kr. u. 2.-3. század környékén épült, majd egy évszázaddal később elhagyatottá vált.
Római terma, Várna
Római, terma, Várna
Római terma képek: Chris & Anya


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése